recept romige champginonsoep

Verse champignons

Vroeger haalden we op zaterdag altijd een kilo champignons bij een van de vele champignonkwekerijen in de buurt. Mijn moeder maakte daar lekkere dingen van zoals rundertong in champignonsaus, pasteitjesvulling en natuurlijke deze heerlijk romige champignonsoep. Het Limburgse Horst is dan ook de champignonhoofdstad van de wereld. Hier wordt ongeveer de helft van de hele productie in Nederland aan champignons geproduceerd (bron). Nederland is de derde champignonproducent ter wereld.

Champignonsoep

Voor vier personen

Benodigdheden

  • 2 pannen van ongeveer 2 liter
  • zeef of vergiet
  • garde en houten lepel

Ingrediënten

  • 250 gram champignons
  • 40 gram margarine
  • 40 gram bloem
  • 2 bouillontabletten of 2 eetlepels bouillonpoeder
  • 1 kleine ui of sjalotje
  • 1,25 liter water
ingrediënten champignonsoep

Horst aan de Maas

Bereiding

Maak de champignons schoon en snij ze in plakjes, pel en snipper de ui fijn. Doe een liter water met een van de bouillontabletten (of een eetlepel bouillonpoeder) en de gesneden champignons in een soeppan en breng de champignons op middelhoog vuur aan de kook. Laat de champignons ongeveer vijf minuten doorkoken.

Zet de zeef of het vergiet boven een andere pan en giet de champignons af en laat uitlekken. Vang de champignonbouillon op en laat het een beetje afkoelen, deze bouillon heb je later nog nodig. Zet de pan waarin je de champignons gekookt hebt terug op een middelhoog vuur en smelt daarin de boter.

Doe de ui bij de boter in de pan en laat even fruiten totdat de ui glazig is. Voeg dan de bloem in een keer toe en laat de bloem garen terwijl je continu goed roert met een garde of houten lepel (je weet dat de bloem gaar is als deze begint te “zweten”).

Voeg dan een beetje koud water toe en roer tot een glad papje, wacht even totdat dit gekookt heeft en al het vocht goed is opgenomen, voordat je er opnieuw een beetje koud water aan toevoegt. Roer weer goed en wacht totdat het water opgenomen is in het boterbloemmengsel.

Voeg dan wat van de bouillon waarin je de champignons gekookt hebt toe en roer goed door. Blijf dit doen totdat alle bouillon verwerkt is en je een licht gebonden soep hebt. Voeg dan ook het tweede bouillonblokje (of een eetlepel bouillonpoeder) en de gekookte champignons toe.

Tips

  • Als je de soep nog iets romiger wilt, dan kun je een scheutje kookroom of koffiemelk toevoegen.
  • Champignons en gekookte ham is een lekkere combinatie, snij enkele plakken ham in kleine stukjes en doe ze als variatie in de soep.
error:

Pin It on Pinterest

Share This