Verse champignons
Vroeger haalden we op zaterdag altijd een kilo champignons bij een van de vele champignonkwekerijen in de buurt. Mijn moeder maakte daar lekkere dingen van zoals rundertong in champignonsaus, pasteitjesvulling en natuurlijke deze heerlijk romige champignonsoep. Het Limburgse Horst is dan ook de champignonhoofdstad van de wereld. Hier wordt ongeveer de helft van de hele productie in Nederland aan champignons geproduceerd (bron). Nederland is de derde champignonproducent ter wereld.
Champignonsoep
Voor vier personen
Benodigdheden
- 2 pannen van ongeveer 2 liter
- zeef of vergiet
- garde en houten lepel
Ingrediënten
- 250 gram champignons
- 40 gram margarine
- 40 gram bloem
- 2 bouillontabletten of 2 eetlepels bouillonpoeder
- 1 kleine ui of sjalotje
- 1,25 liter water
Horst aan de Maas
Bereiding
Maak de champignons schoon en snij ze in plakjes, pel en snipper de ui fijn. Doe een liter water met een van de bouillontabletten (of een eetlepel bouillonpoeder) en de gesneden champignons in een soeppan en breng de champignons op middelhoog vuur aan de kook. Laat de champignons ongeveer vijf minuten doorkoken.
Zet de zeef of het vergiet boven een andere pan en giet de champignons af en laat uitlekken. Vang de champignonbouillon op en laat het een beetje afkoelen, deze bouillon heb je later nog nodig. Zet de pan waarin je de champignons gekookt hebt terug op een middelhoog vuur en smelt daarin de boter.
Doe de ui bij de boter in de pan en laat even fruiten totdat de ui glazig is. Voeg dan de bloem in een keer toe en laat de bloem garen terwijl je continu goed roert met een garde of houten lepel (je weet dat de bloem gaar is als deze begint te “zweten”).
Voeg dan een beetje koud water toe en roer tot een glad papje, wacht even totdat dit gekookt heeft en al het vocht goed is opgenomen, voordat je er opnieuw een beetje koud water aan toevoegt. Roer weer goed en wacht totdat het water opgenomen is in het boterbloemmengsel.
Voeg dan wat van de bouillon waarin je de champignons gekookt hebt toe en roer goed door. Blijf dit doen totdat alle bouillon verwerkt is en je een licht gebonden soep hebt. Voeg dan ook het tweede bouillonblokje (of een eetlepel bouillonpoeder) en de gekookte champignons toe.
Tips
- Als je de soep nog iets romiger wilt, dan kun je een scheutje kookroom of koffiemelk toevoegen.
- Champignons en gekookte ham is een lekkere combinatie, snij enkele plakken ham in kleine stukjes en doe ze als variatie in de soep.
Meer soep
Indische bruine bonensoep, lekker pittig
Deze Indische bruine bonensoep is pittig en zit boordevol met gezonde groentes. De soep is goed gevuld, lekker als lunch.
Vissoep met garnalen
Dit vissoep recept met garnalen en zalm levert een goed gevulde soep op. Lekker als lunch met stokbrood en een salade.
Servische bonensoep, een gevulde soep
Servische bonensoep Dit recept voor Servische bonensoep is afkomstig van Will Huijs-Roeffen. Een goed gevulde soep, lekker als lunch of met een broodje erbij als complete maaltijd. Voor 4 personen Benodigdheden soeppan van 4 liter 1 houten lepel snijplank met scherp...
Duvelkessoep, lekker bij de lunch
Duvelkessoep, een complete maaltijd Dit recept van Duvelkessoep hebben we gekregen van Will Huijs-Roeffen. Een goed gevulde soep, lekker als lunch of met een broodje erbij als complete maaltijd. Voor 8 personen Benodigdheden soeppan van 4 liter 1 houten lepel...
Een heerlijk ouderwetse ossenstaartsoep
Dit recept voor ossenstaartsoep is lekker ouderwets, uit grootmoeders keuken. Deze soep is niet alleen lekker, maar ook nog eens voedzaam en gezond.
Zomerse tomatensoep van tante Carla
Deze zomerse tomatensoep, liefst met groentes uit eigen tuin, is eenvoudig klaar te maken. Heerlijk als voorgerecht bij de hoofdmaaltijd of als tussendoortje.
Haofpatensoep, een groentesoep uit eigen tuin
Hôfpatensoep is een soep die van oudsher gemaakt werd van groenten die tegen het einde van de zomer nog in de hôf (groentetuin) te vinden zijn. Goed voor je portemonnee en goed voor je gezondheid.
Broccolisoep
Deze broccolisoep is zo gemaakt. De soep is eenvoudig klaar te maken en is een heerlijke gezonde soep, boordevol vitamine C. Met slechts enkele ingrediënten zet je in een handomdraai een gezonde maaltijd op tafel.
Een heldere kippenbouillon
Deze zelf getrokken heldere kippenbouillon is gezond, lekker en redelijk eenvoudig thuis te maken. Restjes vries je in porties in, zodat je deze kunt gebruiken om andere soepen aan te maken. Dit doet wonderen voor de smaak.
Gebonden kippensoep
Dit recept voor gebonden kippensoep is een lekkere krachtige soep voor op een koude winterdag. Het recept is gemakkelijk te maken en genoeg voor vier personen.