Tomatensoep
Tomatensoep, wie is er niet groot mee geworden? De tante (Carla) van onze fotograaf, wist me dit recept zo uit de losse pols te vertellen. Ik heb het dezelfde week nog gemaakt en deze zomerse soep is heerlijk.
Bereiding
Pel de ui en snipper deze fijn. Schil de wortel en snij in kleine blokjes, schil het stukje selderijknol en snij in kleine blokjes. Verwijder het buitenste blad en het donkerste groen van de prei. Snij de prei in de lengte doormidden en was de prei goed. Snij de prei in dunne (halve) ringen. Was de tomaten en snij in grote stukken.
Smelt de boter in de pan en fruit daarin de ui totdat deze glazig ziet. Doe dan alle tomaten bij de ui in de pan en laat dit onder af en toe roeren ongeveer 10 minuten smoren.
Voeg dan de prei, winterwortel en knolselderij toe en smoor dit even mee. Doe het water en de bouillontabletten bij het mengsel in de pan en breng de soep op middelhoog vuur aan de kook. Zodra de soep kookt, het vuur laag zetten en de soep nog 10 minuten zachtjes laten doorkoken.
Tip ontvellen tomaten
Niet iedereen vindt de velletjes van de tomaten lekker.
Je kunt de tomaten ontvellen voor je ze in stukken snijdt en in de soep verwerkt: breng in een steelpan ongeveer anderhalve liter water aan de kook en zet een kom met koud water klaar.
Was de tomaten en snij met een scherp mes aan de onderkant een kruis in het vel van de tomaten. Dompel de tomaten in het kokende water, tot het velletje los krult.
Haal met de schuimspaan de tomaten uit het kokende water en doe ze meteen over in de kom met koud water. Haal na enkele seconden de tomaten er uit en trek het velletje van de tomaten. Snij de tomaten in stukken en verwerk ze dan verder in de soep.
Voor 8 personen
Benodigdheden
- 1 pan van 4 liter
- snijplank met scherp mes
- dunschiller
- aardappelschilmesje
- houten lepel
- soeplepel
Ingrediënten
- 1 kilo tomaten (mogen overrijp zijn)
- 1 grote ui
- 1 kleine prei
- 1 kleine winterwortel
- ¼ knolselderij
- 30 gram margarine
- 2 – 3 bouillontabletten of 2 – 3 eetlepels bouillonpoeder
- 1 – 1.5 liter water
Meer soep
Duvelkessoep, lekker bij de lunch
Duvelkessoep, een complete maaltijd Dit recept van Duvelkessoep hebben we gekregen van Will Huijs-Roeffen. Een goed gevulde soep, lekker als lunch of met een broodje erbij als complete maaltijd. Voor 8 personen Benodigdheden soeppan van 4 liter 1 houten lepel...
Een heerlijk ouderwetse ossenstaartsoep
Dit recept voor ossenstaartsoep is lekker ouderwets, uit grootmoeders keuken. Deze soep is niet alleen lekker, maar ook nog eens voedzaam en gezond.
Haofpatensoep, een groentesoep uit eigen tuin
Hôfpatensoep is een soep die van oudsher gemaakt werd van groenten die tegen het einde van de zomer nog in de hôf (groentetuin) te vinden zijn. Goed voor je portemonnee en goed voor je gezondheid.
Broccolisoep
Deze broccolisoep is zo gemaakt. De soep is eenvoudig klaar te maken en is een heerlijke gezonde soep, boordevol vitamine C. Met slechts enkele ingrediënten zet je in een handomdraai een gezonde maaltijd op tafel.
Een heldere kippenbouillon
Deze zelf getrokken heldere kippenbouillon is gezond, lekker en redelijk eenvoudig thuis te maken. Restjes vries je in porties in, zodat je deze kunt gebruiken om andere soepen aan te maken. Dit doet wonderen voor de smaak.
Gebonden kippensoep
Dit recept voor gebonden kippensoep is een lekkere krachtige soep voor op een koude winterdag. Het recept is gemakkelijk te maken en genoeg voor vier personen.
Limburgse Truujesoep
Truujesoep wordt traditioneel met Carnaval in Limburg gegeten. Het is een soep die weinig tijd kost om te maken maar die heel goed vult, dus uitermate geschikt vóór of na een dagje stappen met de Vastelaovend.
Winterse witte bonensoep
Witte bonensoep, op de één of andere manier kom je overal recepten tegen van erwtensoep, maar bij ons thuis werd deze soep minstens net zo vaak gegeten. Een echte stevige soep voor koude winterdagen. Het is een maaltijdsoep dus als je er brood of pannenkoeken bij serveert heb je een volledige maaltijd.
Romige Champignonsoep
Deze romige champignonsoep van verse paddenstoelen uit het Limburgse Horst is lekker als tussendoortje of als voorgerecht.
Erwtensoep uit grootmoeders keuken
Dit is een recept van mijn moeder. In ons gezin werd erwtensoep traditioneel met (zoete) pannenkoeken gegeten. Nog steeds vindt mijn dochter dat als we erwtensoep eten, daar pannenkoeken bij horen. Voor 8 tot 10 personen Benodigdheden soeppan van 5 liter diepe kom van...