recept tomatensoep

Tomatensoep

Tomatensoep, wie is er niet groot mee geworden? De tante (Carla) van onze fotograaf, wist mij dit recept zo uit de losse pols te vertellen, niet zo lang geleden op een verjaardag. Ik heb het dezelfde week nog gemaakt en deze zomerse soep is overheerlijk.

Bereiding

Pel de ui en snipper deze fijn. Schil de wortel en snij in kleine blokjes, schil het stukje selderijknol en snij in kleine blokjes. Verwijder het buitenste blad en het donkerste groen van de prei. Snij de prei in de lengte doormidden en was de prei goed. Snij de prei in dunne (halve) ringen. Was de tomaten en snij in grote stukken.

Smelt de boter in de pan en fruit daarin de ui totdat deze glazig ziet. Doe dan alle tomaten bij de ui in de pan en laat dit onder af en toe roeren ongeveer 10 minuten smoren.

Voeg dan de prei, winterwortel en knolselderij toe en smoor dit even mee. Doe het water en de bouillontabletten bij het mengsel in de pan en breng de soep op middelhoog vuur aan de kook. Zodra de soep kookt, het vuur laag zetten en de soep nog 10 minuten zachtjes laten doorkoken.

Tip ontvellen tomaten

Niet iedereen vindt de velletjes van de tomaten lekker.

Je kunt de tomaten ontvellen voor je ze in stukken snijdt en in de soep verwerkt: breng in een steelpan ongeveer anderhalve liter water aan de kook en zet een kom met koud water klaar.

Was de tomaten en snij met een scherp mes aan de onderkant een kruis in het vel van de tomaten. Dompel de tomaten in het kokende water, tot het velletje los krult.

Haal met de schuimspaan de tomaten uit het kokende water en doe ze meteen over in de kom met koud water. Haal na enkele seconden de tomaten er uit en trek het velletje van de tomaten. Snij de tomaten in stukken en verwerk ze dan verder in de soep.

Voor 8 personen

Benodigdheden

  • 1 pan van 4 liter
  • snijplank met scherp mes
  • dunschiller
  • aardappelschilmesje
  • houten lepel
  • soeplepel

Ingrediënten

  • 1 kilo tomaten (mogen overrijp zijn)
  • 1 grote ui
  • 1 kleine prei
  • 1 kleine winterwortel
  • ¼ knolselderij
  • 30 gram margarine
  • 2 – 3 bouillontabletten of 2 – 3 el bouillonpoeder
  • 1 – 1.5 ltr. water
ingrediënten tomatensoep
error:

Pin It on Pinterest

Share This