Rundertong
Hou bij het maken van dit recept rekening met een lange bereidingstijd en wachttijd.
Voor 8 - 12 personen
Benodigdheden
- grote soeppan van minimaal 5 liter
- schuimspaan
- steelpan
- garde
- houten lepel
- maatbeker
- grote koekenpan
- grote kom van 3 liter met deksel
- grote langwerpige ovenschaal van 2 – 3 liter
Ingrediënten
- 1 rundertong
- 2 eetlepels zout
- 1 prei
- 1 flinke winterwortel
- 3 uien
- 5 à 6 bouillontabletten of bouillonpoeder
- 2 kilo champignons
- 80 + 20 gram boter of margarine
- 80 gram bloem
- peper, zout, nootmuskaat, paprikapoeder
Bereiding
Dag 1
Doe de rundertong in de grote kom, doe er voldoende koud water bij zodat de tong volledig onder water staat, roer 2 eetlepels zout door het koude water. Zet de tong afgedekt een nacht in de koelkast. Soms is rundertong alleen bevroren verkrijgbaar. Je kunt de rundertong dan in het zoutwater in de koelkast laten ontdooien.
Dag 2
Haal de tong uit het water en doe hem over in de soeppan, voeg er zoveel koud water bij dat de tong ruim onder water staat. Breng het water met de tong op middelhoog vuur tegen de kook aan. Schep het schuim dat ontstaat steeds af met de schuimspaan, totdat het water helder is.
Maak intussen de prei, de winterwortel en de uien schoon en snij in grove stukken. Als het water helder en tegen de kook aan is, voeg dan de groenten toe. Doe er vervolgens per liter water 1 bouillontablet bij of 1 eetlepel bouillonpoeder. Laat de rundertong 14 uur op laag vuur trekken (tegen de kook aan) met het deksel op de pan. Als je op gas kookt, is het soms lastig om de temperatuur precies te regelen, gebruik dan een vlamverdeler.
Dag 3
Haal na 14 uur de tong uit het vocht en laat de tong een beetje afkoelen. Pel het vel van de tong en laat de tong verder afkoelen. Snij de tong in plakjes als deze volledig is afgekoeld. Doe de plakjes in de ovenschaal en sprenkel enkele lepels van de bouillon over het vlees.
Verwarm de oven op 175 graden en laat de tong in de oven weer opwarmen, dek na een kwartier de tong af met aluminiumfolie, zodat het vlees niet uitdroogt.
Champignonsaus
Maak intussen de champignons schoon. Smelt 20 gram boter in de koekenpan en bak hierin de champignons, breng op smaak met peper, zout, nootmuskaat en een beetje paprikapoeder.
Smelt in de steelpan 80 gram boter en voeg in een keer de 80 gram bloem toe. Laat de bloem garen terwijl je continu goed roert met een garde of houten lepel (je weet dat de bloem gaar is als deze begint te “zweten”). Meet van de bouillon waarin je de rundertong getrokken hebt, ruim een liter af. Voeg een flinke scheut van de koude bouillon toe aan de roux en roer goed terwijl het mengsel aan de kook komt, zodat je een gladde dikke saus krijgt.
Voeg steeds als de saus weer aan de kook is een scheut koude bouillon toe en roer weer tot een gladde saus, wacht even totdat dit gekookt heeft en de hele liter bouillon goed is opgenomen, voordat je er opnieuw een beetje koude bouillon aan toevoegt. Blijf dit herhalen totdat alle bouillon verwerkt is en je een gebonden saus hebt. Proef (met een schone lepel) of de saus voldoende op smaak is, voeg eventueel nog wat peper, zout, paprikapoeder en nootmuskaat of bouillonpoeder toe.
Verdeel de champignons en de roomsaus over de tong.
Vraagje: waarom twee eetlepels water bij de bereiding van rundertong door het koude water roeren? Water naar de zee?
Beste Leo, een hele terechte vraag en dank je wel voor je opmerkzaamheid. Het is de bedoeling dat er twee eetlepels zout door het koude water worden geroerd en niet water zoals in het recept staat. Het betreft een type fout.
We passen het recept aan.
groetjes,
Marjo
Zout
Hallo
Rond 1986 had ah een allerhande waar een vezelrijk dieet in stond voor , 7dagen is dat nog op te zoeken.
Het was een wisselend dieet.
Ik heb er zo’n zin in! Voor het eerst maak ik zelf tong. Vroeger maakte mijn moeder het en ik ben er dol op.
De biologische boer vertelde mij dat je na het koken de tong het beste even kunt laten schrikken onder de koude kraan, na het koken. Zo laat het vel erg makkelijk los.
Mijn tong staat inmiddels te pruttelen, vannacht moet ik er wel om 3 uur uit (inschattingsfout😅)
Morgen overdag maak ik het verder af
Dank voor het recept
Nostalgie want mama maakte ze vroeger ook zo. Persoonlijk vind ik dit recept veel beter als in Madeirasaus. Ik ga het zelf voor de eerste keer maken en ga dus vanavond de tong in zout water leggen.
Hoi Lieve, wat leuk om te lezen, het nostalgische is wat we proberen te bereiken met onze recepten.
We horen graag of het zo lekker is geworden als jij je kunt herinneren
Vraagje: Ik wil met Kerst rundertong volgens dit recept maken, maar is 14 uur tegen de kook aan niet erg lang? Andere recepten geven 3-4 uur kooktijd aan, kookt de tong niet droog bij nog langer koken?
Hoi Maarten, ik kan me voorstellen dat 14 uur erg lang lijkt. Het is een beproefd recept, ik heb
de tong verschillende keren gemaakt met de lange kooktijd en de tong is op deze manier klaar gemaakt heel
erg mals.
Gebruik een snelkookpan.een paar uurtjes en je hebt een heerlijk malse tong met lekkere bouillon.smakelijk
Ik heb het recept klaargemaakt, met frisse tegenzin, omdat we in een vleespakket als verrassing een rundertong meegeleverd kregen. Ik had geen schuimspaan, maar heb de tong eerst 15 minuten gekookt en daarna het water ververst en de bouillon ingrediënten toegevoegd. Zo ging het ook prima.
De rundertong met champignonsaus was echt boven verwachting heerlijk. Superieur draadjesvlees. En de bouillon was ook fantastisch. Het heeft me overtuigd om vaker rundertong te gaan klaarmaken.
Hoi Martine, wat leuk om te horen dat het recept goed bevallen is. Goed idee om het kookwater op deze
manier helder te krijgen.
Er zijn toch nog mensen die niet overtuigd zijn van het heerlijke vlees van een runderen.
Ik ben van boerenafkomst en het was vroeger bij ons al een delicatesse.
Ik heb 1/3 stuk tong, is het recept da hetzelfde
Hoi Lily,
De bereiding en de bereidingstijd blijven hetzelfde, de ingrediënten kun je het beste ook door drie delen.
Heel veel succes,
Marjo
Wordt er runderbouillon gebruikt in dit recept of een andere bouillon?
Hoi Marieke,
Ik neem aan dat je de bouillontabletten bedoelt? Als ik tabletten gebruik, dan gebruik ik inderdaad rundvleesbouillontabletten.
In poedervorm kun je alleen kiezen uit groente- of kippenbouillon. Ik kies dan voor dit gerecht groentebouillon.
Het grote voordeel van bouillon in poedervorm is de doseerbaarheid, dat is met bouillontabletten wat minder nauwkeurig.
Veel kookplezier,
Marjo
Kan je de tong ook een dag van te voren maken.
Hoe doe je dat
Hoi N. van Genuchten
Dat kan zeker. Je kunt dan het recept het beste klaar maken tot aan het pellen van de tong. Laat de tong dan goed afkoelen en zet deze afgedekt weg tot aan gebruik. De volgende dag kun je de tong dan in de oven (afgedekt met aluminiumfolie) opwarmen zoals in het recept staat.
Heel veel succes,
groetjes,
Marjo Hendriks
Rundertong in pan met water, en dan 14u in de oven op 90 graden.
Mijn ervaring: zeer goede bouillon, maar een soort vlees-brinta tong.
Veel te papperig.
9u op 85 graden komt meer in de buurt.
De bereiding in de oven is bij mij niet bekend. Ik denk dat wat jij schrijft overeenkomt met 14 uur lang laten trekken in de bouillon zoals in ons recept beschreven staat.
Ik kan me voorstellen dat het voor sommige mensen gemakkelijker is om de tong in een oven langzaam te laten garen
Bedankt voor de tip en veel kookplezier,
groetjes,
Marjo Hendriks
Hoi, na jaren vroeger dit thuis gegeten te hebben, nu zelf aan de slag, recept is gevonden en lijkt het meeste op hoe mn moeder dit deed. Behalve plakjes knolselderij bij het trekken erbij, verder prima gelukt zoals beschreven.
Hoi Luviek,
Wat leuk om te horen en heel fijn dat het goed gelukt is. Ik kan me voorstellen dat een stukje knolselderij een goede aanvulling is bij het trekken van de tong, bedankt voor de tip.
Zijn 2 kilo champignons niet wat veel ?
Lijkt een type-foutje: 2 ons lijkt mij voldoende, ook als ik naar het recept en de foto kijk…
Hoi, ik kan me voorstellen dat het veel lijkt, maar dat valt reuze mee. Door het bakken van de champignons verliezen ze behoorlijk
wat vocht daardoor blijft van de 2 kilo uiteindelijk veel minder over. Daarbij is een rundertong een behoorlijk groot stuk vlees en is het wel
erg lekker om daar een goed gevulde saus bij te hebben. Je kunt natuurlijk altijd naar eigen inzicht wat minder dan 2 kilo gebruiken.