In mijn jeugd aten we wel eens ossenstaartsoep. Ik was er dol op. Voor zover ik weet was dit een van de weinige soepen die mijn moeder niet of niet vaak zelf maakte. Als we ossenstaartsoep aten was die afkomstig uit een pakje.
Gelukkig wist mevrouw Knapen, de schoonmoeder van een collega, raad. Zij hadden vroeger thuis een slagerij en ze heeft dit lekkere recept met ons gedeeld.
Voor 8 personen
Benodigdheden
- soeppan van minstens 4 liter
- dunschiller
- snijplank met scherp mes
- houten lepel
- keukenpapier
- metalen zeef
- kom met inhoud van minstens 3 liter
Ingrediënten
- 30 gram margarine
- 500 gram ossenstaart (in stukken)
- 1/8 knolselderij
- 1 kleine winterwortel
- 1 prei
- 3 kruidnagels
- 2 laurierblaadjes
- 2 bouillontabletten of 2 eetlepels bouillonpoeder
- 2 liter (warm) water
- eventueel scheutje Madeira
pin it
Bereiding Ossenstaartsoep
Schil de knolselderij en de wortel en snij in kleine blokjes. Verwijder het buitenste blad en het donkere groen van de prei en snij de prei in de lengte doormidden. Was de prei goed en snij in (halve) ringen.
Dep de ossenstaart droog met keukenpapier. Smelt in de soeppan op middelhoog vuur de boter of margarine totdat deze lichtbruin is, doe de stukken ossenstaart in de pan en bak deze rondom mooi bruin. Bak de wortel, knolselderij en prei even kort mee. Voeg dan het warme water, de kruidnagels, laurierblaadjes en de bouillontabletten of bouillonpoeder toe. Breng de soep op middelhoog vuur aan de kook. Zet het vuur, zodra de soep kookt op de laagste stand en laat de soep 3,5 uur trekken. Gebruik hiervoor eventueel een vlamverdeler.
Controleer na 3,5 uur of de ossenstaart gaar is, het vlees is gaar als het gemakkelijk van de botten loslaat. Zeef de soep boven de kom en haal de ossenstaart eruit. De groenten worden verder niet meer gebruikt. Doe de soep terug in de pan en zet op een laag vuur. Laat de ossenstaart even afkoelen en haal het vlees (zonder het vet) van de botten en voeg weer toe aan de soep. Laat het vlees nog even goed doorwarmen in de soep.
Serveer de soep in soepkommen of – borden met een klein scheutje madeira erin.
Ook lekker
Zomerse tomatensoep van tante Carla
Deze zomerse tomatensoep, liefst met groentes uit eigen tuin, is eenvoudig klaar te maken. Heerlijk als voorgerecht bij de hoofdmaaltijd of als tussendoortje.
Haofpatensoep, een groentesoep uit eigen tuin
Hôfpatensoep is een soep die van oudsher gemaakt werd van groenten die tegen het einde van de zomer nog in de hôf (groentetuin) te vinden zijn. Goed voor je portemonnee en goed voor je gezondheid.
Broccolisoep
Deze broccolisoep is zo gemaakt. De soep is eenvoudig klaar te maken en is een heerlijke gezonde soep, boordevol vitamine C. Met slechts enkele ingrediënten zet je in een handomdraai een gezonde maaltijd op tafel.
Een heldere kippenbouillon
Deze zelf getrokken heldere kippenbouillon is gezond, lekker en redelijk eenvoudig thuis te maken. Restjes vries je in porties in, zodat je deze kunt gebruiken om andere soepen aan te maken. Dit doet wonderen voor de smaak.
Gebonden kippensoep
Dit recept voor gebonden kippensoep is een lekkere krachtige soep voor op een koude winterdag. Het recept is gemakkelijk te maken en genoeg voor vier personen.
wat doe ik niet goed ?
Hoi Tiny, kun je uitleggen wat er mis gaat met het maken van de ossenstaartsoep? Misschien kan ik je dan tips geven.
Ik hoor het graag.