Groentesoep recept

Voor 20 personen

Ingrediënten

5 bouillontabletten of 5 eetlepels bouillonpoeder
100 gram sperziebonen of snijbonen
250 gram gekruid half-om-half gehakt
2 eetlepels paneermeel
4 liter water
½ geklutst ei
1 kleine winterwortel
1/8 knolselderij
½ bloemkool
2 uien
1 prei

Groentesoep uit eigen tuin

Haofpatensoep is een soep die van oudsher gemaakt werd van groenten die tegen het einde van de zomer nog in de hôf (groentetuin) te vinden zijn. In verschillende Limburgse dorpen heeft de soep een andere naam. Zo wordt de soep in Sevenum snatselesoep genoemd en is een van de bestanddelen in ieder geval halfrijpe witte bonen (bron: Sevenums Woordenboek). Dit recept bevat geen witte bonen.
Voor het onderstaande recept ben ik te rade gegaan bij de Horster dames Smits en Van de Brandt. De laatste maakt graag grote pannen soep, waar haar kinderen en kleinkinderen dan met plezier van meesmullen.

Bereiding

Pel de uien en snipper ze fijn. Schil de wortel en snij in kleine blokjes, schil het stukje knolselderij en snij in kleine blokjes. Snij de uiteinden van de boontjes en snij de boontjes in stukken. Maak de bloemkool schoon en verdeel deze in kleine roosjes. Verwijder het buitenste blad en het donkerste groen van de prei. Snij de prei in de lengte doormidden en was de prei goed. Snij de prei in dunne (halve) ringen. Doe het gehakt met het halve ei en het paneermeel in een mengkom en meng het goed door elkaar. Vorm kleine gehaktballetjes van het gehakt, leg ze op een bord en dek ze af tot verder gebruik.

Smelt de boter in de soeppan en fruit daarin de gesnipperde ui totdat deze glazig ziet. Doe dan het water en de bouillontabletten bij de ui in de pan en voeg de stukjes wortel en knolselderij toe. Breng het geheel op middelhoog vuur aan de kook.

Zodra de soep kookt, de boontjes en gehaktballetjes in de soep doen en de soep op laag vuur even rustig laten doorkoken. Voeg dan de bloemkool aan de soep toe en laat de soep vijf minuten op laag vuur doorkoken. Voeg als laatste de preiringen toe aan de soep en laat de soep nog minstens vijf minuten koken, in ieder geval tot de gehaktballetjes gaar zijn. De gehaktballetjes zijn gaar als ze boven komen drijven.

error:

Pin It on Pinterest