Groentesoep recept

Voor 20 personen

Ingrediënten

5 bouillontabletten of 5 eetlepels bouillonpoeder
100 gram sperziebonen of snijbonen
250 gram gekruid half-om-half gehakt
2 eetlepels paneermeel
4 liter water
½ geklutst ei
1 kleine winterwortel
1/8 knolselderij
½ bloemkool
2 uien
1 prei

Groentesoep uit eigen tuin

Haofpatensoep is een soep die van oudsher gemaakt werd van groenten die tegen het einde van de zomer nog in de hôf (groentetuin) te vinden zijn. In verschillende Limburgse dorpen heeft de soep een andere naam. Zo wordt de soep in Sevenum snatselesoep genoemd en is een van de bestanddelen in ieder geval halfrijpe witte bonen (bron: Sevenums Woordenboek). Dit recept bevat geen witte bonen.
Voor het onderstaande recept ben ik te rade gegaan bij de Horster dames Smits en Van de Brandt. De laatste maakt graag grote pannen soep, waar haar kinderen en kleinkinderen dan met plezier van meesmullen.

Bereiding

Pel de uien en snipper ze fijn. Schil de wortel en snij in kleine blokjes, schil het stukje knolselderij en snij in kleine blokjes. Snij de uiteinden van de boontjes en snij de boontjes in stukken. Maak de bloemkool schoon en verdeel deze in kleine roosjes. Verwijder het buitenste blad en het donkerste groen van de prei. Snij de prei in de lengte doormidden en was de prei goed. Snij de prei in dunne (halve) ringen. Doe het gehakt met het halve ei en het paneermeel in een mengkom en meng het goed door elkaar. Vorm kleine gehaktballetjes van het gehakt, leg ze op een bord en dek ze af tot verder gebruik.

Smelt de boter in de soeppan en fruit daarin de gesnipperde ui totdat deze glazig ziet. Doe dan het water en de bouillontabletten bij de ui in de pan en voeg de stukjes wortel en knolselderij toe. Breng het geheel op middelhoog vuur aan de kook.

Zodra de soep kookt, de boontjes en gehaktballetjes in de soep doen en de soep op laag vuur even rustig laten doorkoken. Voeg dan de bloemkool aan de soep toe en laat de soep vijf minuten op laag vuur doorkoken. Voeg als laatste de preiringen toe aan de soep en laat de soep nog minstens vijf minuten koken, in ieder geval tot de gehaktballetjes gaar zijn. De gehaktballetjes zijn gaar als ze boven komen drijven.

Meer soep

Broccolisoep

Broccolisoep

Deze broccolisoep is zo gemaakt. De soep is eenvoudig klaar te maken en is een heerlijke gezonde soep, boordevol vitamine C. Met slechts enkele ingrediënten zet je in een handomdraai een gezonde maaltijd op tafel.

Lees meer
Een heldere kippenbouillon

Een heldere kippenbouillon

Deze zelf getrokken heldere kippenbouillon is gezond, lekker en redelijk eenvoudig thuis te maken. Restjes vries je in porties in, zodat je deze kunt gebruiken om andere soepen aan te maken. Dit doet wonderen voor de smaak.

Lees meer
Gebonden kippensoep

Gebonden kippensoep

Dit recept voor gebonden kippensoep is een lekkere krachtige soep voor op een koude winterdag. Het recept is gemakkelijk te maken en genoeg voor vier personen.

Lees meer
Limburgse Truujesoep

Limburgse Truujesoep

Truujesoep wordt traditioneel met Carnaval in Limburg gegeten. Het is een soep die weinig tijd kost om te maken maar die heel goed vult, dus uitermate geschikt vóór of na een dagje stappen met de Vastelaovend.  

Lees meer
Winterse witte bonensoep

Winterse witte bonensoep

Witte bonensoep, op de één of andere manier kom je overal recepten tegen van erwtensoep, maar bij ons thuis werd deze soep minstens net zo vaak gegeten. Een echte stevige soep voor koude winterdagen. Het is een maaltijdsoep dus als je er brood of pannenkoeken bij serveert heb je een volledige maaltijd.

Lees meer
Erwtensoep uit grootmoeders keuken

Erwtensoep uit grootmoeders keuken

Dit is een recept van mijn moeder. In ons gezin werd erwtensoep traditioneel met (zoete) pannenkoeken gegeten. Nog steeds vindt mijn dochter dat als we erwtensoep eten, daar pannenkoeken bij horen. Voor 8 tot 10 personen Benodigdheden soeppan van 5 liter diepe kom van...

Lees meer
Aspergesoep

Aspergesoep

Asperges eet je vers, ook in de soep. Het seizoen loopt tot 24 juni. Voor het recept gebruik je schillen en kookvocht van de asperges uit de hoofdmaaltijd.

Lees meer
error:

Pin It on Pinterest

Share This