Hoeveelheid voor 8 kroketten

Benodigdheden

  • pan met deksel
  • steelpan
  • schuimspaan
  • snijplank met scherp mes
  • garde of houten lepel
  • soeplepel
  • 3 kleine kommetjes
  • litermaat
  • 2 diepe borden
  • huishoudfolie
  • frituurpan met frituurolie of frituurvet
  • schaal om de kroketten op te presenteren

Ingrediënten

  • 200 gram kalfspoelet
  • 1 liter water
  • 1,5 bouillontablet of 1,5 el. bouillonpoeder (rund- of groentebouillon)
  • 30 gram boter
  • 30 gram bloem
  • 2 eieren
  • ½ dl slagroom
  •  75 gram paneermeel

 

ingrediënten kalfskroket

Bereiding

Breng het water met de bouillonpoeder of –tabletten en het kalfspoelet aan de kook. Laat het kalfspoelet anderhalf uur op laag vuur trekken, gebruik eventueel een vlamverdeler, zodat het niet te hard kookt. Haal na de kooktijd het poelet uit de bouillon en laat afkoelen. Laat ook de bouillon minstens een uur afkoelen. Snij het kalfspoelet in kleine stukjes. Meet in de litermaat 2 deciliter van de bouillon af.

Kalfsragout

Zet de steelpan op middelhoog vuur en smelt daarin de boter. Voeg als de boter goed warm is de bloem in één keer toe, meng de bloem goed met de boter en laat de bloem garen terwijl je continu goed roert met een garde of houten lepel (je weet dat de bloem gaar is als deze begint te “zweten”). Voeg dan een beetje koude bouillon toe en roer tot een glad papje, wacht even totdat dit gekookt heeft en al het vocht goed is opgenomen, voordat je er opnieuw een soeplepel bouillon aan toevoegt, roer weer goed en wacht weer totdat de bouillon goed is opgenomen in het boter-bloemmengsel. Blijf dit doen totdat alle bouillon verwerkt is en je een gebonden saus hebt, laat de roux even rustig doorkoken.

Klop een half ei los met de slagroom. Doe enkele eetlepels van de warme roux bij het losgeklopte ei en roer goed door. Roer dan het ei bij de rest van de roux en verwarm dit al roerend nog enkele minuten, zodat de saus nog verder kan binden. Voeg het kleingesneden kalfspoelet toe aan de saus en meng door elkaar. Doe het mengsel over op een diep bord, laat het even afkoelen, dek het af met huishoudfolie en laat de ragout 3-4 uur in de koelkast opstijven.

Kalfskroketten maken

Splits het ei en klop het eiwit met een eetlepel koud water los in een kommetje en verdeel het paneermeel over de twee andere kommetjes.

Verdeel de ragout in acht gelijke porties en vorm er kroketten van. Dat kan het gemakkelijkst met vochtige handen. Als alle kroketten gevormd zijn, rol ze dan één voor één door het paneermeel, het eiwit en nog een keer door het paneermeel. Zorg ervoor dat de kroketten aan alle kanten een goede paneerlaag hebben.

Frituren

Verhit de frituurolie in een frituurpan tot 180 graden en frituur de kroketjes in 5 minuten mooi goudbruin. Frituur niet meer dan 3 of 4 kroketten tegelijk en let erop dat de kroketten naast elkaar in het mandje liggen en niet op elkaar.

Tips

  • De kroketten zijn ook heel geschikt om in te vriezen.
  • In combinatie met een gevulde soep heb je een complete maaltijd.
error:

Pin It on Pinterest

Share This