Dit recept van Truujesoep is afkomstig van mijn zus Gert en wordt traditioneel met Carnaval in Limburg gegeten. Het is een soep die weinig tijd kost om te maken maar die goed vult, dus uitermate geschikt voor of na een dagje stappen met de Vastelaovend.
Voor 8 personen
Benodigdheden
- soeppan van 5 liter
- 1 houten lepel
Ingrediënten
- 2 grote blikken witte bonen in tomatensaus à 1 liter
- 1 grote prei
- 2 uien
- 2 grote aardappelen
- 2 pakken gezeefde tomaten
- 4 bouillontabletten of 4 eetlepels bouillonpoeder
- 1 rode paprika
- 1 kleine rookworst
- 30 gram margarine of bakboter
Bereiding
Maak de prei goed schoon en snijd deze in ringen. Pel en snipper de uien fijn.
Smelt de boter in de soeppan en fruit hierin de uien en de prei, totdat de uien glazig zien. Doe er dan de witte bonen, de gezeefde tomaten en de bouillontabletten of bouillonpoeder bij. Breng het geheel rustig aan de kook en roer de soep regelmatig goed door.
Schil de aardappelen en snijd in kleine blokjes en voeg deze toe als de soep kookt. Maak de paprika schoon en snijd deze in kleine blokjes en de rookworst in dunne plakjes.
Voeg de paprika en de rookworst toe aan de soep en laat de soep nog een half uurtje op laag vuur zachtjes doorkoken, totdat de aardappelen goed gaar zijn. Als je de soep te dik van consistentie vindt, voeg dan gerust nog wat water toe.
Serveer met donker brood.
Meer soep
Zomerse tomatensoep van tante Carla
Deze zomerse tomatensoep, liefst met groentes uit eigen tuin, is eenvoudig klaar te maken. Heerlijk als voorgerecht bij de hoofdmaaltijd of als tussendoortje.
Haofpatensoep, een groentesoep uit eigen tuin
Hôfpatensoep is een soep die van oudsher gemaakt werd van groenten die tegen het einde van de zomer nog in de hôf (groentetuin) te vinden zijn. Goed voor je portemonnee en goed voor je gezondheid.
Broccolisoep
Deze broccolisoep is zo gemaakt. De soep is eenvoudig klaar te maken en is een heerlijke gezonde soep, boordevol vitamine C. Met slechts enkele ingrediënten zet je in een handomdraai een gezonde maaltijd op tafel.
Een heldere kippenbouillon
Deze zelf getrokken heldere kippenbouillon is gezond, lekker en redelijk eenvoudig thuis te maken. Restjes vries je in porties in, zodat je deze kunt gebruiken om andere soepen aan te maken. Dit doet wonderen voor de smaak.
Gebonden kippensoep
Dit recept voor gebonden kippensoep is een lekkere krachtige soep voor op een koude winterdag. Het recept is gemakkelijk te maken en genoeg voor vier personen.
Winterse witte bonensoep
Witte bonensoep, op de één of andere manier kom je overal recepten tegen van erwtensoep, maar bij ons thuis werd deze soep minstens net zo vaak gegeten. Een echte stevige soep voor koude winterdagen. Het is een maaltijdsoep dus als je er brood of pannenkoeken bij serveert heb je een volledige maaltijd.
Romige Champignonsoep
Deze romige champignonsoep van verse paddenstoelen uit het Limburgse Horst is lekker als tussendoortje of als voorgerecht.
Erwtensoep uit grootmoeders keuken
Dit is een recept van mijn moeder. In ons gezin werd erwtensoep traditioneel met (zoete) pannenkoeken gegeten. Nog steeds vindt mijn dochter dat als we erwtensoep eten, daar pannenkoeken bij horen. Voor 8 tot 10 personen Benodigdheden soeppan van 5 liter diepe kom van...
Aspergesoep
Asperges eet je vers, ook in de soep. Het seizoen loopt tot 24 juni. Voor het recept gebruik je schillen en kookvocht van de asperges uit de hoofdmaaltijd.
Goulashsoep
Dit recept voor een heerlijke gevulde goulashsoep uit grootmoeders keuken is echt superlekker als tussendoortje en als voorgerecht. Hou wel rekening met de redelijk lange voorbereidingstijd.
Kan mij niet abonneren op de nieuwsbrief, waarom niet?
Cor,
Dank voor je bericht. We gaan ernaar kijken.