champignonkroketten

Champignonkroketten

Het Culinair Geheugen
De meeste ingrediënten voor champignonkroketten heb je waarschijnlijk al in huis.
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Wachttijd 4 uur
Gang Bijgerecht, Borrelhapje
Keuken Nederlands
Porties 16 stuks

Benodigdheden

  • pan met deksel
  • grote koekenpan
  • grote steelpan
  • snijplank
  • scherp mes
  • garde of houten lepel
  • soeplepel
  • litermaat
  • 3 diepe borden
  • grote platte schaal met opstaande rand
  • huishoudfolie
  • keukenpapier 
  • frituurpan met frituurolie of frituurvet
  • schaal om de kroketten op te presenteren

Ingrediënten
  

  • 1 pond champignons
  • 65 gram margarine
  • 20 gram margarine om de champignons in te bakken
  • 90 gram bloem
  • 5 deciliter water
  • ¾ eetlepel bouillonpoeder of een halve bouillontablet
  • 1 laurierblad
  • stukje foelie
  • 1 eetlepel citroensap
  • peper en zout
  • 150 gram paneermeel
  • 3 eieren

Instructies
 

  • Breng in de pan met deksel het water met de bouillonpoeder of bouillontablet, de foelie en het laurierblad aan de kook en zet het vuur laag. Laat de bouillon een half uurtje trekken. Zeef de bouillon en laat een beetje afkoelen.
  • Was de champignons en snij ze in kleine stukjes. Besprenkel ze met het citroensap. Kruid de champignons met zout en peper. Smelt in de koekenpan op middelhoog vuur 20 gram boter en bak daarin de champignons in maximaal 7 minuten gaar.
  • Zet de steelpan op middelhoog vuur en verwarm daarin 65 gram margarine. Voeg als de margarine goed warm is de bloem in één keer toe, meng de bloem goed met de margarine en laat de bloem garen terwijl je continu goed roert met een garde of houten lepel (je weet dat de bloem gaar is als deze begint te “zweten”). Voeg dan een beetje bouillon toe en roer dit tot een glad papje, wacht even totdat het gekookt heeft en al het vocht goed is opgenomen, voordat je er opnieuw een soeplepel bouillon aan toevoegt, roer weer goed en wacht weer totdat het vocht goed is opgenomen in het boter-bloemmengsel. Blijf dit doen totdat alle bouillon verwerkt is en je een stevige gebonden saus hebt, laat de roux even rustig doorkoken. Roer de champignons met het vocht uit de koekenpan door de roux.
  • Doe het mengsel over op een grote platte schaal, laat het even afkoelen, dek af met huishoudfolie en laat de ragout 3 - 4 uur in de koelkast of 45 minuten in de diepvries opstijven.
  • Klop na het opstijven van de ragout, de eieren los in een diep bord en verdeel het paneermeel over twee andere diepe borden.
  • Verdeel de ragout in 16 gelijke porties en vorm er kroketten van. Dat kan het gemakkelijkst met vochtige handen. Zorg ervoor dat je het mengsel stevig aandrukt. Als alle kroketten gevormd zijn, rol ze dan één voor één door het paneermeel, het losgeklopte ei en nog een keer door het paneermeel. Zorg ervoor dat de kroketten aan alle kanten een goede paneerlaag hebben.
  • Verhit de frituurolie in een frituurpan tot 180 graden en frituur de kroketjes in ongeveer 3 minuten mooi goudbruin. Frituur niet meer dan 3 of 4 kroketten tegelijk en let erop dat de kroketten naast elkaar in het mandje liggen en niet op elkaar.
  • Laat de kroketten uitlekken op wat keukenpapier en serveer de kroketten direct.

Tips

  • Als je groentebouillon gebruikt voor dit recept zijn de kroketten vegetarisch.
  • De kroketten zijn ook heel geschikt om in te vriezen. Als de kroketten bevroren gefrituurd worden, hou dan 6 - 7 minuten frituurtijd aan.

Notities

De ouders van José Duijkers kweekten onder andere asperges en champignons. De moeder van José (Tonny Duijkers-Seijkens) maakte eerst de ragout voor de champignonkroketten en als de ragout voldoende opgesteven was, dan vormde moeder de kroketten.
Haar dochters zaten rondom de tafel, ieder met een diep bord met achtereenvolgens paneermeel, losgeklopt ei en nogmaals paneermeel. Zo werden de kroketten één voor één gemaakt en in bakjes in de vriezer gedaan, waar ze regelmatig op zaterdag na een dag hardwerken in het bedrijf ’s avonds als traktatie bij de boterham gebakken werden.
Ook lekker
Rettichsalade

Rettichsalade

Rettich is een pittige witte wortel die je in deze salade rauw mengt met gekookte eieren, appel, augurken en slasaus.

Lees meer
Wentelteefjes

Wentelteefjes

Pure nostalgie dit recept. Een lekker ontbijt- of lunchgerecht waarbij het oude brood uit je voorraadkast een goede bestemming krijgt. Dit is overigens een echt “op het heilige oog” recept. Als je het nog niet eerder gemaakt hebt, zijn de onderstaande verhoudingen een goed uitgangspunt maar misschien vind je het lekker om wat extra kaneel toe te voegen of wat meer suiker of juist wat minder.

Lees meer

Pin It on Pinterest

Share This