recept oliebollen

Zo bak je oliebollen

Dit oliebollenrecept  komt van  Astrid van ’t Land. Haar vader had vroeger een loodgietersbedrijf met de daarbij horende werkplaats.

In de jeugd van Astrid werd de werkplaats buiten het werk om ook gebruikt voor familiefeestjes en als bakkerij voor oliebollen met Oud en Nieuw. Op deze manier kwam de oliebollenlucht niet in huis. Familie kwam van heinde en verre om een oliebol mee te eten en bleef dan om de jaarwisseling mee te vieren.

Voor ongeveer 40 oliebollen

Benodigdheden

  • beslagkom
  • steelpan
  • houten lepel
  • 2 kleine kommetjes
  • 2 eetlepels of een ijslepel
  • schone theedoek
  • schaal
  • keukenpapier
  • frituurschep
  • vergiet
  • frituurpan met slaolie

Ingrediënten

  • 500 gram tarwebloem
  • 30 gram verse gist of 10 gram gedroogde gist
  • 5 gram zout
  • ½ liter melk
  • 1 eetlepels suiker
  • 125 gram krenten
  • 125 gram rozijnen
  • poedersuiker  
ingrediënten oliebollen

Bereiding

Wel de krenten en rozijnen in twee aparte kommetjes in lauw water. Verwarm de melk in de steelpan totdat deze lauw is. Meng in de beslagkom de gist aan met een klein gedeelte van de melk en een eetlepel suiker. Voeg de rest van de melk toe en roer goed door. Roer met een houten lepel de bloem door het melk-gistmengsel en klop het beslag goed glad.

Giet de krenten en rozijnen af en knijp overtollig water eruit. Meng de krenten en rozijnen met het zout door het beslag. Maak de theedoek vochtig en dek de beslagkom hiermee af. Laat het beslag op een warme plaats een uur rijzen (in de winter is in de buurt van de verwarming een goede plaats).

Verwarm, als het beslag gerezen is, de slaolie tot 180 graden. Vorm met twee, in de hete olie gedoopte, lepels of de ijslepel balletjes van het beslag en laat die, langs de wand van de pan in de hete olie glijden. Bak de oliebollen gaar en mooi bruin in ongeveer 5 minuten. Meestal draait de oliebol vanzelf halverwege de baktijd om in de olie, als dat niet gebeurt, keer de oliebol dan om in de pan.

Haal de oliebollen met de frituurschep uit de hete olie en doe ze over in het vergiet met daarin keukenpapier, laat de oliebollen uitlekken. Herhaal tot al het beslag op is. Leg de oliebollen op een mooie schaal en serveer met poedersuiker.

error:

Pin It on Pinterest

Share This