recept oliebollen

Zo bak je oliebollen

Dit oliebollenrecept  komt van  Astrid van ’t Land. Haar vader had vroeger een loodgietersbedrijf met de daarbij horende werkplaats.

In de jeugd van Astrid werd de werkplaats buiten het werk om ook gebruikt voor familiefeestjes en als bakkerij voor oliebollen met Oud en Nieuw. Op deze manier kwam de oliebollenlucht niet in huis. Familie kwam van heinde en verre om een oliebol mee te eten en bleef dan om de jaarwisseling mee te vieren.

Voor ongeveer 40 oliebollen

Benodigdheden

  • beslagkom
  • steelpan
  • houten lepel
  • 2 kleine kommetjes
  • 2 eetlepels of een ijslepel
  • schone theedoek
  • schaal
  • keukenpapier
  • frituurschep
  • vergiet
  • frituurpan met slaolie

Ingrediënten

  • 500 gram tarwebloem
  • 30 gram verse gist of 10 gram gedroogde gist
  • 5 gram zout
  • ½ liter melk
  • 1 eetlepels suiker
  • 125 gram krenten
  • 125 gram rozijnen
  • poedersuiker  
ingrediënten oliebollen

Bereiding

Wel de krenten en rozijnen in twee aparte kommetjes in lauw water. Verwarm de melk in de steelpan totdat deze lauw is. Meng in de beslagkom de gist aan met een klein gedeelte van de melk en een eetlepel suiker. Voeg de rest van de melk toe en roer goed door. Roer met een houten lepel de bloem door het melk-gistmengsel en klop het beslag goed glad.

Giet de krenten en rozijnen af en knijp overtollig water eruit. Meng de krenten en rozijnen met het zout door het beslag. Maak de theedoek vochtig en dek de beslagkom hiermee af. Laat het beslag op een warme plaats een uur rijzen (in de winter is in de buurt van de verwarming een goede plaats).

Verwarm, als het beslag gerezen is, de slaolie tot 180 graden. Vorm met twee, in de hete olie gedoopte, lepels of de ijslepel balletjes van het beslag en laat die, langs de wand van de pan in de hete olie glijden. Bak de oliebollen gaar en mooi bruin in ongeveer 5 minuten. Meestal draait de oliebol vanzelf halverwege de baktijd om in de olie, als dat niet gebeurt, keer de oliebol dan om in de pan.

Haal de oliebollen met de frituurschep uit de hete olie en doe ze over in het vergiet met daarin keukenpapier, laat de oliebollen uitlekken. Herhaal tot al het beslag op is. Leg de oliebollen op een mooie schaal en serveer met poedersuiker.

Ook lekker

Wentelteefjes

Wentelteefjes

Pure nostalgie dit recept. Een lekker ontbijt- of lunchgerecht waarbij het oude brood uit je voorraadkast een goede bestemming krijgt. Dit is overigens een echt “op het heilige oog” recept. Als je het nog niet eerder gemaakt hebt, zijn de onderstaande verhoudingen een goed uitgangspunt maar misschien vind je het lekker om wat extra kaneel toe te voegen of wat meer suiker of juist wat minder.

Lees meer
Mini quiche als party snack

Mini quiche als party snack

Mini quiches Deze piepkleine quiches doen het altijd goed op feestjes. Het onderstaande recept is gebaseerd op 1 pak snackcups, als je er meer wilt maken, dan vermenigvuldig je de ingrediënten. Op een bakblik voor een normale oven passen 72 miniquiches.   Voor 24...

Lees meer
Gevulde eieren als borrelhapje

Gevulde eieren als borrelhapje

Met dit recept voor gevulde eieren zet je zo een lekker borrelhapje op tafel. Ideaal voor onverwachte visite. De eieren smaken ook lekker bij koude schotel.

Lees meer
Kalfskroketten, zo maak je die

Kalfskroketten, zo maak je die

Kalfskroketten zijn het lekkerst als je ze zelf maakt, op deze video wordt uitgelegd hoe je dat het beste kunt aanpakken. Je kunt het hier ook nog nalezen, want het recept en de uitleg staan ook beschreven.

Lees meer

Pin It on Pinterest

Share This