Zo bak je oliebollen
Dit oliebollenrecept komt van Astrid van ’t Land. Haar vader had vroeger een loodgietersbedrijf met de daarbij horende werkplaats.
In de jeugd van Astrid werd de werkplaats buiten het werk om ook gebruikt voor familiefeestjes en als bakkerij voor oliebollen met Oud en Nieuw. Op deze manier kwam de oliebollenlucht niet in huis. Familie kwam van heinde en verre om een oliebol mee te eten en bleef dan om de jaarwisseling mee te vieren.
Voor ongeveer 40 oliebollen
Benodigdheden
- beslagkom
- steelpan
- houten lepel
- 2 kleine kommetjes
- 2 eetlepels of een ijslepel
- schone theedoek
- schaal
- keukenpapier
- frituurschep
- vergiet
- frituurpan met slaolie
Ingrediënten
- 500 gram tarwebloem
- 30 gram verse gist of 10 gram gedroogde gist
- 5 gram zout
- ½ liter melk
- 1 eetlepels suiker
- 125 gram krenten
- 125 gram rozijnen
- poedersuiker
Bereiding
Wel de krenten en rozijnen in twee aparte kommetjes in lauw water. Verwarm de melk in de steelpan totdat deze lauw is. Meng in de beslagkom de gist aan met een klein gedeelte van de melk en een eetlepel suiker. Voeg de rest van de melk toe en roer goed door. Roer met een houten lepel de bloem door het melk-gistmengsel en klop het beslag goed glad.
Giet de krenten en rozijnen af en knijp overtollig water eruit. Meng de krenten en rozijnen met het zout door het beslag. Maak de theedoek vochtig en dek de beslagkom hiermee af. Laat het beslag op een warme plaats een uur rijzen (in de winter is in de buurt van de verwarming een goede plaats).
Verwarm, als het beslag gerezen is, de slaolie tot 180 graden. Vorm met twee, in de hete olie gedoopte, lepels of de ijslepel balletjes van het beslag en laat die, langs de wand van de pan in de hete olie glijden. Bak de oliebollen gaar en mooi bruin in ongeveer 5 minuten. Meestal draait de oliebol vanzelf halverwege de baktijd om in de olie, als dat niet gebeurt, keer de oliebol dan om in de pan.
Haal de oliebollen met de frituurschep uit de hete olie en doe ze over in het vergiet met daarin keukenpapier, laat de oliebollen uitlekken. Herhaal tot al het beslag op is. Leg de oliebollen op een mooie schaal en serveer met poedersuiker.
Ook lekker
Loempia’s met chilisaus – Lumpia Ketjil
Deze Indische loempia´s in chilisaus zijn lekker bij een rijsttafel. Vries ze in en je hebt altijd een snack bij de hand.
Wentelteefjes
Pure nostalgie dit recept. Een lekker ontbijt- of lunchgerecht waarbij het oude brood uit je voorraadkast een goede bestemming krijgt. Dit is overigens een echt “op het heilige oog” recept. Als je het nog niet eerder gemaakt hebt, zijn de onderstaande verhoudingen een goed uitgangspunt maar misschien vind je het lekker om wat extra kaneel toe te voegen of wat meer suiker of juist wat minder.
Kruidenboter recept voor bij stokbrood
Kruidenboter maak je zelf in een handomdraai met dit recept. Lekker bij stokbrood en een soepje of mosselen.
Zo maak je snel 3 verschillende dipsausjes
Met behulp van één basisrecept maak je in een handomdraai drie dipsausjes, lekker bij de borrel, stokbrood of mosselen.
Mini quiche als party snack
Mini quiches Deze piepkleine quiches doen het altijd goed op feestjes. Het onderstaande recept is gebaseerd op 1 pak snackcups, als je er meer wilt maken, dan vermenigvuldig je de ingrediënten. Op een bakblik voor een normale oven passen 72 miniquiches. Voor 24...
Gevulde eieren als borrelhapje
Met dit recept voor gevulde eieren zet je zo een lekker borrelhapje op tafel. Ideaal voor onverwachte visite. De eieren smaken ook lekker bij koude schotel.
Worstenbroodjes, een feestelijke traktatie
Worstenbroodjes zijn een feestelijke traktatie voor bijvoorbeeld Sinterklaas of Kerst. Hou er in je planning rekening mee dat de broodjes moeten rijzen.
Kalfskroketten, zo maak je die
Kalfskroketten zijn het lekkerst als je ze zelf maakt, op deze video wordt uitgelegd hoe je dat het beste kunt aanpakken. Je kunt het hier ook nog nalezen, want het recept en de uitleg staan ook beschreven.
Slaolie is voor koude bereidingen en niet geschikt voor warme bereidingen, dit staat ook op de fles.
Het beste gebruik je maisolie of zonnebloemolie maar het beste is arachideolie.
Deze olie kan langdurig een zeer hoge temperatuur verdragen zonder te verbranden.
Bovendien blijft de frituurpan en de mand mooi schoon.
Arachideolie is dan wel iets duurder maar door de lange levensduur, de fijne smaak en een schone frietpan de prijs meer dan waard.
Ook patatfriet smaakt veel beter en de olie is minder ongezond, terwijl de frietjes mooi krokant en droog bakken.
Ook de ideale olie om zelf gesneden chips in te bakken. Eerst wassen en afbakken op 160 graden tot ze knapperig en bruin zijn en met kruidenzout bestrooien.
Verder is dit het standaard recept en niet heel bijzonder, maar kan wel heel lekker zijn.
Je kunt eventueel nog kleine stukje fruit, zoals appel of banaan toevoegen, maar kaneel naar smaak is een must.
verder gaat er vaak nog sukade, Oranjesnippers of ander gedroogd fruit in het beslag.
Verder kunnen enkele druppels citroensap smaken, maar ook een bier beslag of de rozijnen van te voren wellen in rum.
Ook kan het lekker zijn om echte vanille toe te voegen.
Persoonlijk schep ik het beslag het liefste mat een ijsschep (knijper model) die eerst in de olie is gedoopt.
De olie temperatuur tussen de 160 en 180 graden afhankelijk van de maat.
Houd de verse gist en het zout zo lang mogelijk gescheiden (zout dood de gist) en los de gist op samen met de suiker (suiker is voedsel voor gist) in een beetje warme melk van ongeveer 30 graden en laat dit een minuut of tien staan om het vergisten op gang te brengen.
Ook het beslag, nadat alles is gemengd, een half uurtje laten staan voor een luchtig beslag.
Veel plezier met experimenteren en smakelijk eten.