Lumpia Ketjil (Loempia’s met chilisaus)

Lumpia Ketjil (Loempia’s met chilisaus)

Het Culinair Geheugen
Loempia´s met chilisaus zijn lekker als onderdeel van een Indische rijsttafel of als snack bij een feestje.
Bereidingstijd 40 minuten
Gang Bijgerecht, Borrelhapje
Keuken Indonesisch
Porties 4 personen

Benodigdheden

  • steelpan
  • snijplank
  • scherp mes
  • vijzel met stamper
  • houten lepel
  • koekenpan
  • keukenpapier 
  • frituurpan met olie of frituurvet 

Ingrediënten
  

chilisaus

  • 2 teentjes knoflook
  • 1 lombok
  • 2 eetlepels arachideolie
  • 1 eetlepel aardappelzetmeel
  • 5 eetlepels tomatenketchup
  • 1 eetlepel suiker
  • 1 theelepel bouillonpoeder
  • scheutje gembersiroop

loempia´s

  • 4 loempiavellen
  • 50 gram taugé
  • 50 gram winterwortel
  • enkele takjes bladselderij
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 sjalotje
  • 100 gram kipfilet
  • peper en zout
  • bouillonpoeder
  • arachideolie

Instructies
 

Chilisaus

  • Pel de knoflookteentjes en hak de knoflook heel fijn. Snij de lombok heel fijn, wrijf ze eventueel nog extra fijn in een vijzel.
  • Verwarm de olie in een klein steelpannetje en fruit hierin op laag vuur enkele minuten de knoflook en de lombok.
  • Voeg de tomatenketchup, suiker, bouillonpoeder en een scheutje gembersiroop toe.
  • Laat het geheel even goed doorwarmen.
  • Als je de saus nog wat wilt binden, meng dan wat aardappelzetmeel in een kommetje met een beetje water en voeg dit toe aan de warme saus en laat nog even kort doorkoken totdat de saus gebonden is.

Loempia´s

  • Laat de loempiavellen ontdooien.
  • Pel en snipper het sjalotje, schil de wortel en snij in zeer fijne reepjes. Snij de kipfilet in kleine blokjes. Pel de knoflook en hak heel fijn.
  • Was de taugé en verwijder de kiempjes, snij de bladselderij heel fijn
  • Verhit in een koekenpan wat olie op middelhoog vuur en fruit hierin zachtjes de sjalot en de knoflook. Voeg als de sjalot glazig ziet de kip, de wortel en een beetje bouillonpoeder toe en laat op laag vuur even meebakken.
  • Voeg de taugé en de bladselderij toe en laat het geheel goed warm worden maar niet te gaar. Laat de vulling afkoelen. Verdeel het mengsel in vier porties.
  • Leg op ieder loempiavel in het midden een portie van het kipmengsel. Bevochtig de randen van het loempiavel met een beetje water. Vouw de zijkanten van het loempiavel over de vulling en vouw dan de bovenkant over het mengsel en rol er een loempia van.
  • Verhit de olie of het frituurvet tot 175-180 graden, bak de loempia’s in het frituurvet in enkele minuten mooi goudbruin.

Tip

  • Maak een paar extra loempia’s. Ze zijn geschikt om in te vriezen, zo heb je altijd een snelle zelfgemaakt snack bij de hand.

Notities

chilisaus
Recept Rick Custers
Trefwoord botersaus, chili, Loempia´s

Party time

Wentelteefjes

Wentelteefjes

Pure nostalgie dit recept. Een lekker ontbijt- of lunchgerecht waarbij het oude brood uit je voorraadkast een goede bestemming krijgt. Dit is overigens een echt “op het heilige oog” recept. Als je het nog niet eerder gemaakt hebt, zijn de onderstaande verhoudingen een goed uitgangspunt maar misschien vind je het lekker om wat extra kaneel toe te voegen of wat meer suiker of juist wat minder.

Lees meer
Mini quiche als party snack

Mini quiche als party snack

Mini quiches Deze piepkleine quiches doen het altijd goed op feestjes. Het onderstaande recept is gebaseerd op 1 pak snackcups, als je er meer wilt maken, dan vermenigvuldig je de ingrediënten. Op een bakblik voor een normale oven passen 72 miniquiches.   Voor 24...

Lees meer
Gevulde eieren als borrelhapje

Gevulde eieren als borrelhapje

Met dit recept voor gevulde eieren zet je zo een lekker borrelhapje op tafel. Ideaal voor onverwachte visite. De eieren smaken ook lekker bij koude schotel.

Lees meer
Kalfskroketten, zo maak je die

Kalfskroketten, zo maak je die

Kalfskroketten zijn het lekkerst als je ze zelf maakt, op deze video wordt uitgelegd hoe je dat het beste kunt aanpakken. Je kunt het hier ook nog nalezen, want het recept en de uitleg staan ook beschreven.

Lees meer

Pin It on Pinterest

Share This