Voor 16 hapjes
Benodigdheden
- pan met deksel
- kleine mengkom
- keukenzeef (bij voorkeur van metaal)
- snijplank en scherp mes
- garde of houten lepel
- eetlepel
- soeplepel
- spuitzak met groot spuitmondje
- schaal om de eieren op te presenteren
Ingrediënten
- 8 eieren
- 4 eetlepels smeerboter
- 2-3 eetlepels mayonaise
- ½ – 1 eetlepel maggi aroma
- ½ eetlepel citroensap
- peterselie, paprikapoeder, nootmuskaat, zout en peper
Dit recept hebben we gekregen mevrouw Giesen – Van Diepen, zij heeft de gevulde eieren leren maken op een kookcursus ongeveer 50 jaar geleden. Haar dochter en diens vriendinnen maken de eitjes ook nog steeds volgens dit recept, een echte klassieker.
Bereiding gevulde eieren
Breng in de pan ruim voldoende water aan de kook en leg de eieren met de soeplepel voorzichtig in de pan als het water kookt. Laat ze 10 minuten op laag vuur koken. Haal de eieren uit het water en laat ze schrikken onder koud stromend water. Laat ze helemaal afkoelen voordat je ze verder verwerkt.
Pel de eieren en snij ze in de lengte doormidden. Schep het eigeel voorzichtig uit de eieren. Wrijf het eigeel door de keukenzeef, dat gaat het gemakkelijkste met de bolle kant van een lepel. Roer door het eigeel de boter, mayonaise, maggi en wat citroensap. Breng verder op smaak met wat peper, zout, nootmuskaat, paprikapoeder en peterselie.
Laat de vulling een uurtje opstijven in de koelkast. Leg de eiwitten met de holte naar boven op een serveerschaal. Vul de spuitzak met het eigeelmengsel en spuit een mooie toef van het eigeelmengsel in de holtes van de eiwitten. Garneer eventueel met wat peterselie of paprikapoeder.
Bewaar de gevulde eieren, afgedekt in de koelkast totdat je ze serveert.
Tips
- Als eieren te vers zijn, is het vaak lastig om ze te pellen. Gebruik daarom voor dit recept bij voorkeur eieren die minimaal een of twee weken oud zijn.
- Gevulde eieren zijn lekker als borrelhapje, maar passen ook goed bij koude schotel.
Ook lekker
Loempia’s met chilisaus – Lumpia Ketjil
Deze Indische loempia´s in chilisaus zijn lekker bij een rijsttafel. Vries ze in en je hebt altijd een snack bij de hand.
Wentelteefjes
Pure nostalgie dit recept. Een lekker ontbijt- of lunchgerecht waarbij het oude brood uit je voorraadkast een goede bestemming krijgt. Dit is overigens een echt “op het heilige oog” recept. Als je het nog niet eerder gemaakt hebt, zijn de onderstaande verhoudingen een goed uitgangspunt maar misschien vind je het lekker om wat extra kaneel toe te voegen of wat meer suiker of juist wat minder.
Kruidenboter recept voor bij stokbrood
Kruidenboter maak je zelf in een handomdraai met dit recept. Lekker bij stokbrood en een soepje of mosselen.
Zo maak je snel 3 verschillende dipsausjes
Met behulp van één basisrecept maak je in een handomdraai drie dipsausjes, lekker bij de borrel, stokbrood of mosselen.
Mini quiche als party snack
Mini quiches Deze piepkleine quiches doen het altijd goed op feestjes. Het onderstaande recept is gebaseerd op 1 pak snackcups, als je er meer wilt maken, dan vermenigvuldig je de ingrediënten. Op een bakblik voor een normale oven passen 72 miniquiches. Voor 24...
Oliebollen voor een knallend Oud en Nieuw
Met dit traditionele recept om oliebollen te bakken ga je knallend het nieuwe jaar in. Lekker met rozijnen en poedersuiker.
Worstenbroodjes, een feestelijke traktatie
Worstenbroodjes zijn een feestelijke traktatie voor bijvoorbeeld Sinterklaas of Kerst. Hou er in je planning rekening mee dat de broodjes moeten rijzen.
Kalfskroketten, zo maak je die
Kalfskroketten zijn het lekkerst als je ze zelf maakt, op deze video wordt uitgelegd hoe je dat het beste kunt aanpakken. Je kunt het hier ook nog nalezen, want het recept en de uitleg staan ook beschreven.