Worstenbroodjes uit grootmoeders keuken

Worstenbroodjes zijn voor mij onlosmakelijk verbonden met de periode rondom Kerstmis. Mijn moeder maakte ze vaak voor Kerst, zodat er wat lekkers was als we uit de avond- of nachtmis kwamen. Ook op oudejaarsavond kwamen ze regelmatig op tafel. Ik vond en vind het nog altijd een traktatie. Ik ben dan ook blij dat ik haar recept terug heb kunnen vinden want zelfgemaakt zijn ze nog altijd het allerlekkerst.

Hou wel rekening met een lange bereidingstijd omdat de worstenbroodjes een uur moeten rijzen voordat ze gebakken kunnen worden.

worstenbroodjes recept

Worstenbroodjes

Voor 15 stuks

Benodigdheden

  • 2 mengkommen
  • steelpan
  • Bakplaat met bakpapier
  • Plastic keukenfolie
  • Keukenweegschaal (bij voorkeur digitaal)
  • Bakkwastje
  • Groot plat bord of schaal
  • Deegroller
  • Schone theedoek

Ingrediënten

Deeg

  • 250 g bloem en extra bloem voor het uitrollen van het deeg
  • 5 gram zout
  • 1,25 deciliter melk
  • 7 gram gedroogde gist
  • 50 gram boter of margarine
  • 10 gram basterdsuiker

Vulling

  • 450 gram half om half gehakt
  • 2 eetlepels paneermeel
  • ½ losgeklopt ei (de andere helft gebruik je voor het bestrijken van de broodjes)
  • Peper, zout, nootmuskaat, paprikapoeder, kerriepoeder

Bereiding

Verwarm 1 deciliter melk tot deze lauwwarm is. Strooi de gedroogde gist in de lauwe melk en haal van het vuur. Doe het zout onderin een mengkom en zeef daarboven de bloem. Maak een kuiltje in het midden. Doe hier het melk-gistmengsel, de suiker en de boter in en roer goed door. Kneed dit vervolgens met de hand tot een glad, soepel en luchtig deeg (minstens 8 minuten). Verdeel het deeg in 15 porties van ongeveer 30 gram en rol er mooie bolletjes van. Leg de bolletjes op de met bakpapier beklede bakplaat en dek af met plastic folie. Laat het deeg op een warme plek ongeveer 10 tot 15 minuten rusten.

Vulling

Terwijl het deeg rust, is er voldoende tijd om de vulling te maken: doe het gehakt met het paneermeel, de halve eidooier, peper, zout, nootmuskaat, paprikapoeder en kerriepoeder in een mengkom. Zorg dat het gehakt goed gekruid is. Meng het geheel goed door elkaar. Verdeel het gehakt in 15  porties van ongeveer 35-40 gram en rol er worstjes van met een lengte van ongeveer 8 centimeter.

Bestuif het aanrecht met bloem en rol de bolletjes deeg met de deegroller één voor één uit tot ovale lapjes van ongeveer 15 bij 10 centimeter. Leg dan een worstje op het midden van het deeg en bestrijk de bovenste rand van het deeg met een beetje losgeklopt ei. Vouw de zijkanten van het deeg over de uiteinden van het worstje. Vouw dan de onderkant van het deeg over het worstje en vouw er dan de bovenkant van het deeg over, zorg dat de bovenkant van het deeg de onderkant overlapt. Druk de naad die is ontstaan goed dicht. Leg het worstenbroodje met de naad aan de onderkant op het met bakpapier beklede bakblik.

Rijzen

Zorg dat er voldoende ruimte tussen de worstenbroodjes is zodat ze nog kunnen rijzen. Bestrijk de worstenbroodjes met de rest van het losgeklopte ei en laat ze een uur onder een schone theedoek op een warme plaats rijzen.

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Bak de worstenbroodjes in het midden van de voorverwarmde oven in 30 minuten gaar. Haal na het bakken de worstenbroodjes uit de oven en laat ze op een rooster een beetje afkoelen.

error:

Pin It on Pinterest

Share This