recept gebonden kippensoep

Het recept voor gebonden kippensoep

Dit recept komt uit het culinair geheugen van een vriendin. Haar moeder maakte voor haar verjaardag steevast gebonden kippensoep.

Voor 1,5 liter soep, voor vier personen

Benodigdheden

  • 2 pannen van ong. 2 liter
  • 1 schuimspaan
  • snijplank met scherp mes (of 2 vorken)
  • garde en houten lepel
  • soeplepel
  • klein kommetje
  • 1 vork

Ingrediënten

  • 300 gram kipfilet
  • 2 kippenbouillontabletten of 2 eetlepels kippenbouillonpoeder
  • 2 stukjes foelie
  • 1,25 liter water
  • 40 gram boter of margarine
  • 40 gram bloem
  • 1 eetlepel fijngesneden peterselie
  • 1 eetlepel fijngesneden bladselderij
  • peper en zout
  • 1 eidooier
  • 2 eetlepels kookroom

Bereiding

Breng in een pan het water met de kipfilet, de foelie en de bouillontabletten of bouillonpoeder aan de kook. Draai het vuur op de laagste stand als de bouillon kookt en laat de kipfilet ongeveer 20-25 minuten in de bouillon tegen de kook aan trekken. Haal met een schuimspaan de kipfilet uit de pan en laat de kipfilet even afkoelen. Schep ook de stukjes foelie uit de pan, deze worden verder niet meer gebruikt.

Gebonden soep

Zet de andere pan op een middelhoog vuur en smelt daarin de boter. Voeg als de boter goed warm is de bloem in één keer toe, meng de bloem goed met de boter en laat de bloem garen terwijl je continu goed roert met een garde of houten lepel (je weet dat de bloem gaar is als deze begint te “zweten”). Voeg dan een beetje bouillon (waarin de kip gegaard is) toe en roer tot een glad papje, wacht even totdat dit gekookt heeft en al het vocht goed is opgenomen, voordat je er opnieuw een soeplepel bouillon aan toevoegt, roer weer goed en wacht weer totdat de bouillon goed is opgenomen in het boter-bloemmengsel. Blijf dit doen totdat alle bouillon verwerkt is en je een licht gebonden soep hebt. Voeg de peterselie en bladselderij toe aan de soep. Snij de kip in blokjes of trek ze met twee vorken uit elkaar en doe deze terug in de soep, laat de soep opnieuw tegen de kook aan komen, zodat de kip weer goed warm wordt. Klop intussen de eidooier met de room los en meng er een soeplepel van de warme soep door. Doe dit mengsel terug bij de soep in de pan. Het is belangrijk dat je de soep nu niet meer laat koken. Proef of de soep voldoende op smaak is, voeg eventueel nog wat peper en zout toe.

Tip

Voeg 2 eetlepels (ongekookte) rijst aan de soep toe en laat nog even 10 minuten zachtjes doorkoken voordat je het eidooier/roommengsel aan de soep toevoegt.

error:

Pin It on Pinterest

Share This