Kippensoep
Dit recept komt uit het Culinaire Geheugen van Madelon Didden, een vriendin van onze fotograaf Stefania.
Voor 12 borden
Benodigdheden
- soeppan van 6 liter
- thee-ei
- schuimspaan
- snijplank met scherp mes
Ingrediënten
- 1 soepkip
- 1 flinke ui
- 1- 2 teentjes knoflook
- 1 winterwortel
- 1 bosje peterselie
- 1 bosje bladselderij
- 1 laurierblaadje
- 3 stukjes foelie
- 15 peperkorrels
- 1 theelepel gedroogde tijm
- 4 kippenbouillontabletten of 4 eetlepels kippenbouillonpoeder
- 4 maggiblokjes
- 4 eetlepels rijst of Turkse pasta in rijstvorm
Bereiding
Was de kip onder stromend water en doe de kip in de soeppan. Doe zoveel koud water in de pan tot de kip volledig onder water staat. Breng het water met de kip op een middelhoog vuur aan de kook. Pel intussen de ui en de knoflook. Snij de knoflook doormidden. De ui hoeft niet gesneden te worden.
Maak de winterwortel schoon, verdeel in grote stukken en snij de stelen van de bosjes selderij en peterselie. De blaadjes van de selderij en peterselie gebruiken we later. Voeg deze ingrediënten toe aan de soep.
Vul een thee-ei met het laurierblaadje, de foelie, de peperkorrels en de gedroogde tijm en maak het thee-ei dicht. Doe het thee-ei in de soep.
Kippensoep trekken
Als de soep aan de kook is, het vuur laag zetten en de soep 2 tot 3 uur laten trekken (tegen de kook aan houden) totdat de kip goed gaar is. Gebruik eventueel een vlamverdeler als je op een gasfornuis kookt. De kip is gaar als het kippenvlees gemakkelijk van de botjes los laat.
Neem dan de kip, de groenten, kruiden en het thee-ei uit de pan. De groenten worden verder niet gebruikt. Laat de kip wat afkoelen.
Vul de pan bij met ongeveer 1 liter water en doe er de kippenbouillontabletten (of kippenbouillonpoeder) bij en 4 maggiblokjes. Breng de soep opnieuw aan de kook en voeg de rijst toe. Laat de soep nog 10 minuten zachtjes doorkoken.
Breng de soep op smaak
Hak van de peterselie en de bladselderij de blaadjes van enkele takjes fijn. Haal het kippenvlees van de botjes, snij het klein en voeg de peterselie, bladselderij samen met de kip toe aan de soep en laat het geheel goed doorwarmen.
Proef of de soep voldoende op smaak is, voeg anders nog een bouillonblokje of maggiblokje toe.
Tips
- In dit recept wordt gesproken over een soepkip. Een soepkip is meestal een leghen die geen eieren meer legt. Het is vaak een oudere kip met wat taaier vlees en meer vet, die geschikt is om soep van te trekken, door het hogere vetgehalte krijgt de soep meer smaak.
- Vries een gedeelte van de soep in om andere soepen mee aan te maken. De toevoeging van zelf getrokken bouillon doet wonderen voor de smaak van elke soep.
- Kijk hier hoe je zelf een runderbouillon trekt.
Meer soep
Haofpatensoep, een groentesoep uit eigen tuin
Hôfpatensoep is een soep die van oudsher gemaakt werd van groenten die tegen het einde van de zomer nog in de hôf (groentetuin) te vinden zijn. Goed voor je portemonnee en goed voor je gezondheid.
Broccolisoep
Deze broccolisoep is zo gemaakt. De soep is eenvoudig klaar te maken en is een heerlijke gezonde soep, boordevol vitamine C. Met slechts enkele ingrediënten zet je in een handomdraai een gezonde maaltijd op tafel.
Gebonden kippensoep
Dit recept voor gebonden kippensoep is een lekkere krachtige soep voor op een koude winterdag. Het recept is gemakkelijk te maken en genoeg voor vier personen.
Limburgse Truujesoep
Truujesoep wordt traditioneel met Carnaval in Limburg gegeten. Het is een soep die weinig tijd kost om te maken maar die heel goed vult, dus uitermate geschikt vóór of na een dagje stappen met de Vastelaovend.
Winterse witte bonensoep
Witte bonensoep, op de één of andere manier kom je overal recepten tegen van erwtensoep, maar bij ons thuis werd deze soep minstens net zo vaak gegeten. Een echte stevige soep voor koude winterdagen. Het is een maaltijdsoep dus als je er brood of pannenkoeken bij serveert heb je een volledige maaltijd.