recept heldere kippenbouilon

Kippensoep

Dit recept komt uit het Culinaire Geheugen van Madelon Didden, een vriendin van onze fotograaf Stefania.

ingrediënten kippenbouillon
Voor 12 borden

Benodigdheden

  • soeppan van 6 liter
  • thee-ei
  • schuimspaan
  • snijplank met scherp mes

Ingrediënten

  • 1 soepkip
  • 1 flinke ui
  • 1- 2 teentjes knoflook
  • 1 winterwortel
  • 1 bosje peterselie
  • 1 bosje bladselderij
  • 1 laurierblaadje
  • 3 stukjes foelie
  • 15 peperkorrels
  • 1 theelepel gedroogde tijm
  • 4 kippenbouillontabletten of 4 eetlepels kippenbouillonpoeder
  • 4 maggiblokjes
  • 4 eetlepels rijst of Turkse pasta in rijstvorm

 

Bereiding

Was de kip onder stromend water en doe de kip in de soeppan. Doe zoveel koud water in de pan tot de kip volledig onder water staat. Breng het water met de kip op een middelhoog vuur aan de kook. Pel intussen de ui en de knoflook. Snij de knoflook doormidden. De ui hoeft niet gesneden te worden.

Maak de winterwortel schoon, verdeel in grote stukken en snij de stelen van de bosjes selderij en peterselie. De blaadjes van de selderij en peterselie gebruiken we later. Voeg deze ingrediënten toe aan de soep.

Vul een thee-ei met het laurierblaadje, de foelie, de peperkorrels en de gedroogde tijm en maak het thee-ei dicht. Doe het thee-ei in de soep.

Kippensoep trekken

Als de soep aan de kook is, het vuur laag zetten en de soep 2 tot 3 uur laten trekken (tegen de kook aan houden) totdat de kip goed gaar is. Gebruik eventueel een vlamverdeler als je op een gasfornuis kookt. De kip is gaar als het kippenvlees gemakkelijk van de botjes los laat.

Neem dan de kip, de groenten, kruiden en het thee-ei uit de pan. De groenten worden verder niet gebruikt. Laat de kip wat afkoelen.

Vul de pan bij met ongeveer 1 liter water en doe er de kippenbouillontabletten (of kippenbouillonpoeder) bij en 4 maggiblokjes. Breng de soep opnieuw aan de kook en voeg de rijst toe. Laat de soep nog 10 minuten zachtjes doorkoken.

Breng de soep op smaak

Hak van de peterselie en de bladselderij de blaadjes van enkele takjes fijn.  Haal het kippenvlees van de botjes, snij het klein en voeg de peterselie, bladselderij samen met de kip toe aan de soep en laat het geheel goed doorwarmen.

Proef of de soep voldoende op smaak is, voeg anders nog een bouillonblokje of maggiblokje toe.

Tips

  • In dit recept wordt gesproken over een soepkip. Een soepkip is meestal een leghen die geen eieren meer legt. Het is vaak een oudere kip met wat taaier vlees en meer vet, die geschikt is om soep van te trekken, door het hogere vetgehalte krijgt de soep meer smaak.
  • Vries een gedeelte van de soep in om andere soepen mee aan te maken. De toevoeging van zelf getrokken bouillon doet wonderen voor de smaak van elke soep.
  • Kijk hier hoe je zelf een runderbouillon trekt.

Meer soep

Gebonden kippensoep

Gebonden kippensoep

Dit recept voor gebonden kippensoep is een lekkere krachtige soep voor op een koude winterdag. Het recept is gemakkelijk te maken en genoeg voor vier personen.

Lees meer
Limburgse Truujesoep

Limburgse Truujesoep

Truujesoep wordt traditioneel met Carnaval in Limburg gegeten. Het is een soep die weinig tijd kost om te maken maar die heel goed vult, dus uitermate geschikt vóór of na een dagje stappen met de Vastelaovend.  

Lees meer
Winterse witte bonensoep

Winterse witte bonensoep

Witte bonensoep, op de één of andere manier kom je overal recepten tegen van erwtensoep, maar bij ons thuis werd deze soep minstens net zo vaak gegeten. Een echte stevige soep voor koude winterdagen. Het is een maaltijdsoep dus als je er brood of pannenkoeken bij serveert heb je een volledige maaltijd.

Lees meer
Erwtensoep uit grootmoeders keuken

Erwtensoep uit grootmoeders keuken

Dit is een recept van mijn moeder. In ons gezin werd erwtensoep traditioneel met (zoete) pannenkoeken gegeten. Nog steeds vindt mijn dochter dat als we erwtensoep eten, daar pannenkoeken bij horen. Voor 8 tot 10 personen Benodigdheden soeppan van 5 liter diepe kom van...

Lees meer
error:

Pin It on Pinterest

Share This