recept heldere kippenbouilon

Kippensoep

ingrediënten kippenbouillon
Voor 12 borden tot 16 portie

Benodigdheden

  • soeppan van 6 liter
  • thee-ei
  • schuimspaan
  • Snijplank met scherp mes

Ingrediënten

  • 1 soepkip
  • 1 flinke ui
  • 1-2 teentjes knoflook
  • 1 winterwortel
  • 1 bosje peterselie
  • 1 bosje bladselderij
  • 1 laurierblaadje
  • 3 stukjes foelie
  • 15 peperkorrels
  • 1 tl gedroogde tijm
  • 4 kippenbouillontabletten of 4 el kippenbouillonpoeder
  • 4 maggiblokjes
  • 4 el rijst of Turkse pasta in rijstvorm

Bereiding

Was de kip onder stromend water en doe de kip in de soeppan. Doe zoveel koud water in de pan tot de kip volledig onder water staat. Breng het water met de kip op een middelhoog vuur aan de kook. Pel intussen de ui en de knoflook. Snij de knoflook doormidden. De ui hoeft niet gesneden te worden.

Maak de winterwortel schoon en verdeel in grote stukken en snij de stelen van de bosjes selderij en peterselie. De blaadjes van de selderij en peterselie gebruiken we later. Voeg deze ingrediënten toe aan de soep.

Vul een thee-ei met het laurierblaadje, de foelie, de peperkorrels en de gedroogde tijm en maak het thee-ei dicht. Doe het thee-ei in de soep.

Kippensoep trekken

Als de soep aan de kook is, het vuur laag zetten en de soep 2 tot 3 uur laten trekken (tegen de kook aan houden) totdat de kip goed gaar is. Gebruik eventueel een vlamverdeler als je op een gasfornuis kookt. De kip is gaar als het kippenvlees gemakkelijk van de botjes los laat.

Neem dan de kip, de groenten, kruiden en het thee-ei uit de pan. De groenten worden verder niet gebruikt. Laat de kip wat afkoelen.

Vul de pan bij met ongeveer 1 liter water en doe er de kippenbouillontabletten (of kippenbouillonpoeder) bij en 4 maggiblokjes. Breng de soep opnieuw aan de kook en voeg de rijst toe. Laat de soep nog 10 minuten zachtjes doorkoken.

Breng de soep op smaak

Hak van de peterselie en de bladselderij de blaadjes van enkele takjes fijn.  Haal het kippenvlees van de botjes, snij het klein en voeg de peterselie, bladselderij samen met de kip toe aan de soep en laat het geheel goed doorwarmen.

Proef of de soep voldoende op smaak is, voeg anders nog een bouillonblokje of maggiblokje toe.

Tips

  • In dit recept wordt gesproken over een soepkip. Een soepkip is meestal een leghen die geen eieren meer legt. Het is vaak een oudere kip met wat taaier vlees en meer vet. Zeer geschikt om soep van te trekken, door het hogere vetgehalte krijgt de soep meer smaak.
  • Vries een gedeelte van de soep in om andere soepen mee aan te maken. De toevoeging van zelf getrokken bouillon doet wonderen voor de smaak van elke soep.
  • Kijk hier hoe je zelf een runderbouillon trekt.
error:

Pin It on Pinterest

Share This