
Bonensoep
Witte bonensoep, op de een of andere manier kom je overal recepten tegen van erwtensoep, maar in mijn ouderlijk huis werd deze soep minstens net zo vaak gegeten. Een echte stevige soep voor koude winterdagen. Het is een maaltijdsoep, dus als je er brood of pannenkoeken bij serveert, heb je een volledige maaltijd.
Voorbereiding
Week de witte bonen 1 nacht in 2 liter koud water.
Voor 10 personen
Benodigdheden
- soeppan van 5 liter
- diepe kom van 3 liter
- snijplank met scherp mes
Ingrediënten
- 500 gram gedroogde witte bonen
- 400 gram vleesribjes of hamschijf
- 4 aardappelen
- 2 preien
- 1/3 knolselderij
- 1 winterwortel
- 5 bouillontabletten of 5 eetlepels bouillonpoeder
- 3 liter water
Bereiding
Breng de witte bonen met weekwater en een extra liter water, de vleesribjes en de bouillonpoeder of bouillonblokjes aan de kook in een grote soeppan.
Schil intussen de aardappelen, snij in kleine blokjes. Maak de prei goed schoon en snij in dunne ringetjes, schil de wortel eb knolselderij en snij beide in kleine blokjes. Voeg de wortel, prei, knolselderij en aardappel toe aan de soep, zodra deze kookt.
De soep opnieuw aan de kook brengen en dan op een laag vuur minimaal twee uur zachtjes laten doorkoken. Aan het einde van de kooktijd het vlees uit de pan scheppen en een beetje laten afkoelen.
Snij het vlees in kleine stukjes en doe het terug in de soep. Proef of de soep voldoende op smaak is, je kunt eventueel nog wat bouillonpoeder toevoegen maar dat is waarschijnlijk niet nodig.
Meer soep
Courgettesoep, lekker gezond
Deze courgettesoep is lekker en gezond, want de soep zit boordevol met groentes.
Preisoep, een stevige maaltijdsoep
Preisoep, een lekker stevige maaltijdsoep voor winterse dagen met aardappelen, prei en rookworst.
Indische kippensoep
Een lekker lichte exotische soep, op smaak gebracht met Spaanse peper, ketoembar, gember, ketjap manis, taugé en bieslook.
Chinese tomatensoep
Deze Chinese tomatensoep is een heerlijk exotische soep met noedels, gember en kruiden. Lekker als voorgerecht.
Indische bruine bonensoep, lekker pittig
Deze Indische bruine bonensoep is pittig en zit boordevol met gezonde groentes. De soep is goed gevuld, lekker als lunch.
Heel fijn dat ik het weekwater kan gebruiken! Ik vond het altijd zo zonde en in geen één recept stond dat je het kon gebruiken. Heb hier dus wat nieuws geleerd ook! Wij zijn vegetarisch dus ik heb alle stappen gevolgd, op het vlees na. Staat nu te pruttelen. Smaken kunnen intrekken want we eten het morgen. Ik verheug me! Bedankt voor het recept.
Goed om te horen Dina, ik ben heel benieuwd hoe de soep voor je geworden is. Ik denk dat het zonder vlees ook prima kan. Eet smakelijk alvast.
Heb de winterse bonensoep gemaakt met ribvlees.. uurtjes door laten koken..!!!..Soep is HEERLIJK …Bedankt voor het recept..
Al vele jaren gebruik ik dit recept om deze heerlijke soep te maken. Wij zijn maar met twee personen dus ligt de vriezer weer vol. Op enkele kleine punten wijk ik af van het recept en dat wil ik de lezers niet onthouden.
Als vlees gebruik ik een beenhammetje wat in het geheel in de soep gaat en na de kooktijd haal ik dit eruit om uit elkaar te ‘pluizen’ Tevens voeg ik 3 rookworsten toe aan het geheel.
Als ik de soep ga verdelen om geportioneerd in te vriezen weeg ik zowel het vlees als de schijfjes rookworst en verdeel ik dit naar rato van de hoeveelheid (2 persoons) porties, dan heb je een goede verdeling.
O ja, nadat de soep klaar is en het hammetje eruit maal ik het geheel met mijn Kenny staaf maler.