recept witte bonensoep

Bonensoep

Witte bonensoep, op de een of andere manier kom je overal recepten tegen van erwtensoep, maar in mijn ouderlijk huis werd deze soep minstens net zo vaak gegeten. Een echte stevige soep voor koude winterdagen. Het is een maaltijdsoep, dus als je er brood of pannenkoeken bij serveert, heb je een volledige maaltijd.

Voorbereiding

Week de witte bonen 1 nacht in 2 liter koud water.

Voor 10 personen

Benodigdheden

  • soeppan van 5 liter
  • diepe kom van 3 liter
  • snijplank met scherp mes

Ingrediënten

  • 500 gram gedroogde witte bonen
  • 400 gram vleesribjes of hamschijf
  • 4 aardappelen
  • 2 preien
  • 1/3 knolselderij
  • 1 winterwortel
  • 5 bouillontabletten of 5 eetlepels bouillonpoeder
  • 3 liter water

Bereiding

Breng de witte bonen met weekwater en een extra liter water, de vleesribjes en de bouillonpoeder of bouillonblokjes aan de kook in een grote soeppan.

Schil intussen de aardappelen, snij in kleine blokjes. Maak de prei goed schoon en snij in dunne ringetjes, schil de wortel eb knolselderij en snij beide in kleine blokjes. Voeg de wortel, prei, knolselderij en aardappel toe aan de soep, zodra deze kookt.

De soep opnieuw aan de kook brengen en dan op een laag vuur minimaal twee uur zachtjes laten doorkoken. Aan het einde van de kooktijd het vlees uit de pan scheppen en een beetje laten afkoelen.

Snij het vlees in kleine stukjes en doe het terug in de soep. Proef of de soep voldoende op smaak is, je kunt eventueel nog wat bouillonpoeder toevoegen maar dat is waarschijnlijk niet nodig.

error:

Pin It on Pinterest

Share This