Bonensoep
Witte bonensoep, op de een of andere manier kom je overal recepten tegen van erwtensoep, maar in mijn ouderlijk huis werd deze soep minstens net zo vaak gegeten. Een echte stevige soep voor koude winterdagen. Het is een maaltijdsoep, dus als je er brood of pannenkoeken bij serveert, heb je een volledige maaltijd.
Voorbereiding
Week de witte bonen 1 nacht in 2 liter koud water.
Voor 10 personen
Benodigdheden
- soeppan van 5 liter
- diepe kom van 3 liter
- snijplank met scherp mes
Ingrediënten
- 500 gram gedroogde witte bonen
- 400 gram vleesribjes of hamschijf
- 4 aardappelen
- 2 preien
- 1/3 knolselderij
- 1 winterwortel
- 5 bouillontabletten of 5 eetlepels bouillonpoeder
- 3 liter water
Bereiding
Breng de witte bonen met weekwater en een extra liter water, de vleesribjes en de bouillonpoeder of bouillonblokjes aan de kook in een grote soeppan.
Schil intussen de aardappelen, snij in kleine blokjes. Maak de prei goed schoon en snij in dunne ringetjes, schil de wortel eb knolselderij en snij beide in kleine blokjes. Voeg de wortel, prei, knolselderij en aardappel toe aan de soep, zodra deze kookt.
De soep opnieuw aan de kook brengen en dan op een laag vuur minimaal twee uur zachtjes laten doorkoken. Aan het einde van de kooktijd het vlees uit de pan scheppen en een beetje laten afkoelen.
Snij het vlees in kleine stukjes en doe het terug in de soep. Proef of de soep voldoende op smaak is, je kunt eventueel nog wat bouillonpoeder toevoegen maar dat is waarschijnlijk niet nodig.
Meer soep
Indische bruine bonensoep, lekker pittig
Deze Indische bruine bonensoep is pittig en zit boordevol met gezonde groentes. De soep is goed gevuld, lekker als lunch.
Vissoep met garnalen
Dit vissoep recept met garnalen en zalm levert een goed gevulde soep op. Lekker als lunch met stokbrood en een salade.
Servische bonensoep, een gevulde soep
Servische bonensoep Dit recept voor Servische bonensoep is afkomstig van Will Huijs-Roeffen. Een goed gevulde soep, lekker als lunch of met een broodje erbij als complete maaltijd. Voor 4 personen Benodigdheden soeppan van 4 liter 1 houten lepel snijplank met scherp...
Duvelkessoep, lekker bij de lunch
Duvelkessoep, een complete maaltijd Dit recept van Duvelkessoep hebben we gekregen van Will Huijs-Roeffen. Een goed gevulde soep, lekker als lunch of met een broodje erbij als complete maaltijd. Voor 8 personen Benodigdheden soeppan van 4 liter 1 houten lepel...
Een heerlijk ouderwetse ossenstaartsoep
Dit recept voor ossenstaartsoep is lekker ouderwets, uit grootmoeders keuken. Deze soep is niet alleen lekker, maar ook nog eens voedzaam en gezond.
Heel fijn dat ik het weekwater kan gebruiken! Ik vond het altijd zo zonde en in geen één recept stond dat je het kon gebruiken. Heb hier dus wat nieuws geleerd ook! Wij zijn vegetarisch dus ik heb alle stappen gevolgd, op het vlees na. Staat nu te pruttelen. Smaken kunnen intrekken want we eten het morgen. Ik verheug me! Bedankt voor het recept.
Goed om te horen Dina, ik ben heel benieuwd hoe de soep voor je geworden is. Ik denk dat het zonder vlees ook prima kan. Eet smakelijk alvast.
Heb de winterse bonensoep gemaakt met ribvlees.. uurtjes door laten koken..!!!..Soep is HEERLIJK …Bedankt voor het recept..