Pel de knoflookteentjes en hak de knoflook heel fijn. Snij de lombok heel fijn, wrijf ze eventueel nog extra fijn in een vijzel.
Verwarm de olie in een klein steelpannetje en fruit hierin op laag vuur enkele minuten de knoflook en de lombok.
Voeg de tomatenketchup, suiker, bouillonpoeder en een scheutje gembersiroop toe.
Laat het geheel even goed doorwarmen.
Als je de saus nog wat wilt binden, meng dan wat aardappelzetmeel in een kommetje met een beetje water en voeg dit toe aan de warme saus en laat nog even kort doorkoken totdat de saus gebonden is.
Loempia´s
Laat de loempiavellen ontdooien.
Pel en snipper het sjalotje, schil de wortel en snij in zeer fijne reepjes. Snij de kipfilet in kleine blokjes. Pel de knoflook en hak heel fijn.
Was de taugé en verwijder de kiempjes, snij de bladselderij heel fijn
Verhit in een koekenpan wat olie op middelhoog vuur en fruit hierin zachtjes de sjalot en de knoflook. Voeg als de sjalot glazig ziet de kip, de wortel en een beetje bouillonpoeder toe en laat op laag vuur even meebakken.
Voeg de taugé en de bladselderij toe en laat het geheel goed warm worden maar niet te gaar. Laat de vulling afkoelen. Verdeel het mengsel in vier porties.
Leg op ieder loempiavel in het midden een portie van het kipmengsel. Bevochtig de randen van het loempiavel met een beetje water. Vouw de zijkanten van het loempiavel over de vulling en vouw dan de bovenkant over het mengsel en rol er een loempia van.
Verhit de olie of het frituurvet tot 175-180 graden, bak de loempia’s in het frituurvet in enkele minuten mooi goudbruin.
Tip
Maak een paar extra loempia’s. Ze zijn geschikt om in te vriezen, zo heb je altijd een snelle zelfgemaakt snack bij de hand.