friet zelfgebakken

Friet bak je zo

Het Culinair Geheugen
Als je friet in kleine porties voorbakt en tussendoor goed laat uitlekken en afkoelen, krijg je het beste resultaat.
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
wachttijd 30 minuten
Gang Bijgerecht
Keuken Nederlands
Porties 4 personen

Benodigdheden

  • snijplank met scherp mes of frietsnijder
  • dunschiller
  • theedoek
  • enkele grote borden
  • keukenpapier 
  • frituurpan met frituurolie of frituurvet
  • schaal

Ingrediënten
  

  • 6-8 grote iets kruimige aardappelen (ca 800 – 1000 gram)

Instructies
 

  • Schil en was de aardappelen.
  • Snij de aardappelen in de lengte in dikke plakken en snij de plakken in dikke friet of snij ze met de frietsnijder tot frietjes.
  • Spreid de gesneden friet uit over de theedoek en droog de friet.
  • Verhit het frituurvet in een frituurpan tot 170° C graden en frituur de friet in kleine porties enkele minuten totdat de friet boven komt drijven.
  • Haal de friet uit het vet, spreid ze uit over borden met keukenpapier en laat de friet goed uitlekken en minstens 30 minuten afkoelen.
  • Als alle friet is voorgebakken, uitgelekt en afgekoeld, verhoog je de temperatuur van de frituurpan naar 190° C.. Bak de frietjes voor een tweede keer ongeveer 5 minuten tot ze mooi goudbruin zijn en boven komen drijven in het frituurvet.
  • Laat de friet goed uitlekken en serveer direct.

Tip

  • Het in kleine porties voorbakken en tussendoor goed uit laten lekken en af laten koelen zorgt voor het beste resultaat.

Notities

Dit recept hebben we ontvangen van Wilma Verheijen-Cuppen Haar ouders hadden in haar jeugd een frietkraam in Venray. In die tijd was het gebruikelijk om alle friet zelf te maken. Dat betekende dat er eindeloos veel aardappelen geschild, gesneden en voorgebakken werden.
Trefwoord aardappelen, friet

Ook lekker

Zuurkool met witte bonen, vegetarisch of met vlees

Zuurkool met witte bonen, vegetarisch of met vlees

Zuurkool met witte bonen Deze zuurkool kun je prima eten als vegetarisch hoofdgerecht, wil je er toch liever vlees bij, dan serveer met braadworst of speklappen. snijplankscherp meskookpan met dekselgrote koekenpan of hapjespanzeefhouten lepel 1 kilo vastkokende...

Lees meer
Zo maak je zelf zuurkool

Zo maak je zelf zuurkool

Het klinkt ingewikkelder dan het is om zelf zuurkool te maken. Je hebt niet veel meer nodig dan witte kool, ongeraffineerd zout, eventueel wat smaakmakers, een goed afsluitbare weckpot en een paar weken geduld.

Lees meer
Seuters, gestoofde krielaardappeltjes uit ‘s Gravendeel

Seuters, gestoofde krielaardappeltjes uit ‘s Gravendeel

Oma maakte in de ochtend al de Seuters en zette de pan dan op het petroleumstel om de aardappelen enkele uren te laten stoven. Tegen de tijd dat iedereen aan het einde van de middag naar huis kwam, waren de Seuters klaar.
Deze werden oorspronkelijk met reuzel gemaakt.

Lees meer
Slastamppot, een complete maaltijd

Slastamppot, een complete maaltijd

Slastamppot  op grootmoeders wijze ​Dit recept voor slastamppot hebben we gekregen van Nel Gruntjens. Het is een lekker ouderwets recept waar haar kinderen vaak van hebben mogen genieten. Het is een complete schotel met groentes, vlees en aardappelen.Voor 4 personen...

Lees meer

Pin It on Pinterest

Share This