Friet bak je zo
Benodigdheden
- snijplank met scherp mes of frietsnijder
- dunschiller
- theedoek
- enkele grote borden
- keukenpapier
- frituurpan met frituurolie of frituurvet
- schaal
Ingrediënten
- 6-8 grote iets kruimige aardappelen (ca 800 – 1000 gram)
Instructies
- Schil en was de aardappelen.
- Snij de aardappelen in de lengte in dikke plakken en snij de plakken in dikke friet of snij ze met de frietsnijder tot frietjes.
- Spreid de gesneden friet uit over de theedoek en droog de friet.
- Verhit het frituurvet in een frituurpan tot 170° C graden en frituur de friet in kleine porties enkele minuten totdat de friet boven komt drijven.
- Haal de friet uit het vet, spreid ze uit over borden met keukenpapier en laat de friet goed uitlekken en minstens 30 minuten afkoelen.
- Als alle friet is voorgebakken, uitgelekt en afgekoeld, verhoog je de temperatuur van de frituurpan naar 190° C.. Bak de frietjes voor een tweede keer ongeveer 5 minuten tot ze mooi goudbruin zijn en boven komen drijven in het frituurvet.
- Laat de friet goed uitlekken en serveer direct.
Tip
- Het in kleine porties voorbakken en tussendoor goed uit laten lekken en af laten koelen zorgt voor het beste resultaat.
Notities
Ook lekker
Javaanse zoetzuur van komkommers oftewel Atjar Ketimoen Djawa
Javaanse zoetzuur van komkommers oftewel Atjar Ketimoen Djawa is eenbijgerecht van komkommers, heerlijk bij een Indische rijsttafel.
Aardappelkoekjes, of riefkeuk in het Limburgse dialect
Aardappel geraspt, gebakken in boter met bloem en ei. Heerlijk eenvoudig en heerlijk bij een warme maaltijd.
Asperges met Hollandse botersaus
Verse Limburgse asperges met Hollandse saus, hoe lekker wil je het hebben? Een simpel recept voor een heerlijk gerecht.
Zuurkool met witte bonen, vegetarisch of met vlees
Zuurkool met witte bonen Deze zuurkool kun je prima eten als vegetarisch hoofdgerecht, wil je er toch liever vlees bij, dan serveer met braadworst of speklappen. snijplankscherp meskookpan met dekselgrote koekenpan of hapjespanzeefhouten lepel 1 kilo vastkokende...
Zo maak je zelf zuurkool
Het klinkt ingewikkelder dan het is om zelf zuurkool te maken. Je hebt niet veel meer nodig dan witte kool, ongeraffineerd zout, eventueel wat smaakmakers, een goed afsluitbare weckpot en een paar weken geduld.
Hongaarse uitjes van oma Agnes
Deze zoet-zure Hongaarse uitjes zijn lekker als bijgerecht of bij een barbecue. Maak ze klaar met rozijnen, suiker en kruidnagel/
Seuters, gestoofde krielaardappeltjes uit ‘s Gravendeel
Oma maakte in de ochtend al de Seuters en zette de pan dan op het petroleumstel om de aardappelen enkele uren te laten stoven. Tegen de tijd dat iedereen aan het einde van de middag naar huis kwam, waren de Seuters klaar.
Deze werden oorspronkelijk met reuzel gemaakt.
Gegratineerde aardappelen
Gegratineerde aardappelen uit de oven passen bij een feestelijke maaltijd. Lekker bij wild, groentes of varkenshaasje.
Slastamppot, een complete maaltijd
Slastamppot op grootmoeders wijze Dit recept voor slastamppot hebben we gekregen van Nel Gruntjens. Het is een lekker ouderwets recept waar haar kinderen vaak van hebben mogen genieten. Het is een complete schotel met groentes, vlees en aardappelen.Voor 4 personen...
Wortelstamppot van winterpeen
Recept voor wortelstamppot van winterpeen, combineer met hachee of speklapjes. Lekker in de herfst of in de winter.