Asperges met botersaus

Asperges met Hollandse botersaus

Het Culinair Geheugen
Asperges met Hollandse botersaus is een bedrieglijk eenvoudig recept voor een heerlijk 'Hollands' gerecht.
Als je asperges klaarmaakt is het vooral belangrijk dat je ze zo vers mogelijk koopt en klaar maakt. In verschillende winkels zijn in het seizoen asperges ook geschild verkrijgbaar.
Als je weinig tijd hebt om te koken is dat een hele goede optie. Als je ongeschilde asperges koopt, kun je van de schillen en het kookvocht een heerlijke aspergesoep maken.  
Bereidingstijd 30 minuten
Gang Bijgerecht
Keuken Nederlands
Porties 4 personen

Benodigdheden

  • grote pan zodat de asperges plat kunnen liggen
  • dunschiller
  • schilmesje
  • snijplank
  • langwerpige schaal

Ingrediënten
  

  • 1,5 kilo ongeschilde asperges
  • zout
  • Hollandse botersaus zie recept

Instructies
 

  • Schil de asperges met de dunschiller: leg de asperge op de snijplank en schil van het kopje naar beneden. Zorg ervoor dat alle asperges goed geschild zijn, anders kom je met eten draden tegen en dat is niet lekker. Snij ongeveer 3 centimeter van de onderkant van de asperges af. Bewaar eventueel de onderkanten en de schillen om er soep van te trekken.
  • Leg de asperges op de bodem van de pan en doe er zoveel water bij dat de asperges net onder staan, voeg een snufje zout toe.
  • Breng het water met de asperges aan de kook en laat 10 - 15 minuten zachtjes doorkoken.
  • Maak terwijl de asperges kookt de Hollandse botersaus (zie recept).
  • De exacte kooktijd is afhankelijk van de dikte van de asperges.
  • Controleer af en toe hoe gaar de asperges zijn, door voorzichtig in de asperge te prikken. Giet de asperges af als ze gaar zijn. Bewaar eventueel het kookvocht om er soep van te maken.
  • Zet het vuur op de laagste stand, zet de pan nog even een minuutje terug op het vuur, zodat de asperges een beetje droogstomen en warm blijven.
  • Leg de asperges op een langwerpige schaal en schenk er een beetje van de saus over. Doe de rest van de saus in een mooie sauskom.
  • Lekker met gekookte of gebakken krielaardappeltjes en gebakken zalm.
Trefwoord asperges, botersaus, groentes, grootmoeders keuken, lekker

Ook lekker

Zuurkool met witte bonen, vegetarisch of met vlees

Zuurkool met witte bonen, vegetarisch of met vlees

Zuurkool met witte bonen Deze zuurkool kun je prima eten als vegetarisch hoofdgerecht, wil je er toch liever vlees bij, dan serveer met braadworst of speklappen. snijplankscherp meskookpan met dekselgrote koekenpan of hapjespanzeefhouten lepel 1 kilo vastkokende...

Lees meer
Zo maak je zelf zuurkool

Zo maak je zelf zuurkool

Het klinkt ingewikkelder dan het is om zelf zuurkool te maken. Je hebt niet veel meer nodig dan witte kool, ongeraffineerd zout, eventueel wat smaakmakers, een goed afsluitbare weckpot en een paar weken geduld.

Lees meer

Pin It on Pinterest

Share This