zuurkool thuis inmaken

Zuurkool inmaken

Het Culinair Geheugen
Het klinkt misschien ingewikkeld om zelf zuurkool te maken, dat is het niet. Je hebt niet veel meer nodig dan witte kool, ongeraffineerd zout, eventueel wat smaakmakers, een goed afsluitbare weckpot en twee tot drie weken geduld.
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Wachttijd 14 dagen
Gang Hoofdgerecht
Keuken Nederlands
Porties 6 - 8 personen

Benodigdheden

  • snijplank
  • scherp mes
  • mandoline of koolschaaf
  • mengkom 
  • keukenweegschaal
  • maatbeker
  • weckpot van ca. 1,8 liter inhoud met deksel eraan vast en bijpassende rubberen ring
  • plastic boterhamzakje
  • waterkoker of pan met 2,5 liter inhoud

Ingrediënten
  

  • 1 witte kool van ca 1,5 kilo
  • 20 gram Keltisch zeezout per 1000 gram gesneden witte kool
  • 1 eetlepel jeneverbessen
  • 1 eetlepel peperbolletjes

Instructies
 

Voorbereiding

  • Was de weckpot en de rubberen ring heel goed af in een beetje heet sodawater. Spoel de weckpot en de rubberen ring goed na met schoon water en droog de rubberen ring heel goed af.
  • Kook 2 liter water, giet het water in de weckpot en laat dit enkele minuten staan. Giet het water uit de weckpot en zet de weckpot met de opening naar beneden op een schone theedoek om te laten drogen.

Bereiding

  • Haal de 2 buitenste bladeren van de kool en doe deze weg. Haal dan nog 2 bladeren van de kool en leg deze apart. Snij de kool doormidden en verwijder het harde gedeelte. Schaaf of snij de kool in fijne reepjes. Weeg na het snijden de kool af en voeg per kilo kool 20 gram Keltisch zeezout toe. Voeg de jeneverbessen en de peperbolletjes toe. Kneed de witte kool met het zout en de specerijen met je handen totdat er flink veel vocht is vrijgekomen. Dit duurt minsten 15 minuten. Er moet zoveel vocht vrijgekomen zijn dat de kool bijna helemaal onder water staat. Doe de kool in porties over in de weckpot en druk de groenten steeds heel stevig aan voordat je er de volgende portie bij doet. Giet ook al het vocht in de weckpot. Dek de kool goed af met de achtergehouden koolbladeren. Zorg ervoor dat de weckpot niet helemaal tot de rand toe gevuld is.
  • Los 10 gram Keltisch zeezout op in ½ liter water. Doe dit in een stevig boterhamzakje en laat zoveel mogelijk lucht eruit. Knoop het boterhamzakje dicht en leg het op de koolbladeren in de weckpot. Dit gevulde boterhamzakje zorgt ervoor dat de kool onder water blijft staan. Sluit de weckpot af met de rubberen ring en de klem en zet de weckpot op een passend bord of schaaltje. Laat in de eerste twee weken om de dag het gas uit de weckpot. Je hoeft daarvoor alleen even de klem los te halen. Je hoort dan als het goed is dat er gas ontsnapt. Op deze manier loopt de druk in de weckpot niet te hoog op.
  • De kool is na 2 tot 3 weken klaar om te eten.

Tip

  • Haal met een schone vork zoveel zuurkool uit de weckpot als je nodig hebt. Zorg dat zoveel mogelijk vocht achterblijft en de overgebleven zuurkool goed onder het vocht blijft staan. Dek de zuurkool in de weckpot weer af met de koolbladeren en het boterhamzakje. Bewaar de zuurkool koel en donker, bijvoorbeeld in de kelder of voorraadkast.

Notities

In het kookschriftje van Dina Houx uit 1927 wordt half witte kool en half savooiekool gebruikt om zuurkool te maken. 
Met dank aan Voedseltuinen Venlo voor de workshop en de uitleg.
Trefwoord groentes, grootmoeders keuken, zuurkool

Ook lekker

Kollemol, gehaktbrood uit de Römertopf

Kollemol, gehaktbrood uit de Römertopf

De römertopf is een soort stoomschaal van voor de tijd van stoomovens. Het is poreuze, aardewerken schaal met deksel. In de jaren ’70 was in vrijwel ieder Nederlands huishouden wel een römertopf te vinden. 

Lees meer
Duvelkesvlees

Duvelkesvlees

Deze heerlijke schotel met Duvelkesvlees maak je van varkenspoulet, kipfilet of kippendijfilet, de bereidingswijze is hetzelfde.

Lees meer

Pin It on Pinterest

Share This