aardappelen Seuters

Seuters gestoofde krielaardappelen uit ´s Gravendeel

Het Culinair Geheugen
Dit recept hebben we gekregen van Marjanne van der Waals, het is een gerecht dat oorspronkelijk uit ’s Gravendeel komt en daar nog steeds op braderieën gemaakt en verkocht wordt.
Marjanne herinnert het zich uit de tijd dat haar oma het maakte. Oma maakte in de ochtend al de Seuters en zette de pan dan op het petroleumstel om de aardappelen enkele uren te laten stoven. Tegen de tijd dat iedereen aan het einde van de middag naar huis kwam, waren de Seuters klaar.
Deze werden oorspronkelijk met reuzel gemaakt. Wij hebben ze met boter gemaakt en dat is ook verrukkelijk.
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 4 uur
Gang Bijgerecht
Keuken Nederlands
Porties 4 personen

Benodigdheden

  • grote braadpan met deksel
  • houten lepel
  • borsteltje
  • schilmesje
  • vlamverdeler

Ingrediënten
  

  • 1 kilo krielaardappeltjes ongeschild
  • 100 -150 gram boter of margarine
  • zout en peper

Instructies
 

  • Was de aardappelen en borstel ze goed schoon, verwijder eventueel pitjes uit de aardappelen.
  • Verhit de boter of margarine in de braadpan op middelhoog vuur. Bak de aardappeltjes aan en schep ze regelmatig om. Kruid de aardappeltjes met wat zout en peper.
  • Zet het vuur op de laagste stand (gebruik als je een gasfornuis hebt een vlamverdeler) en laat de aardappeltjes in ongeveer 3 -4 uur gaar stoven. Schep de aardappeltjes regelmatig om.
  • Serveer met mosterd, piccalilly of eventueel mayonaise.

Notities

Tips
Als de boter tijdens het stoven te bruin wordt, voeg dan een klein beetje extra boter toe, zodat de aardappeltjes niet aanbranden.
Een kilo aardappelen lijkt veel voor 4 personen, de aardappeltjes zijn echter zo lekker dat we verwachten dat er niet zo veel overblijft. Mocht je toch wat overhouden. Ze zijn heel goed de volgende dag op te warmen in een beetje boter.
Trefwoord aardappelen

Ook lekker

Ajam Pedis (hete kip)

Ajam Pedis (hete kip)

Ajam Pedis of Indonesische hete kip zijn kippenpoten of kipkarbonades in een pan gebraden met hete pepers of Lomboks.

Lees meer
Friet bak je zo

Friet bak je zo

Als je friet in kleine porties voorbakt en tussendoor goed laat uitlekken en afkoelen, krijg je het beste resultaat.

Lees meer
Eitje verstopt (achter spinazie)

Eitje verstopt (achter spinazie)

Dit recept van eieren met spinazie is een van de succesrecepten van Betty Jacobs. Volgens Betty is dit het recept om kinderen op een goede manier groenten te laten eten. Haar kinderen en kleinkinderen vinden het heerlijk en wij ook.    

Lees meer

Pin It on Pinterest

Share This