aardappelen Seuters

Seuters gestoofde krielaardappelen uit ´s Gravendeel

Het Culinair Geheugen
Dit recept hebben we gekregen van Marjanne van der Waals, het is een gerecht dat oorspronkelijk uit ’s Gravendeel komt en daar nog steeds op braderieën gemaakt en verkocht wordt.
Marjanne herinnert het zich uit de tijd dat haar oma het maakte. Oma maakte in de ochtend al de Seuters en zette de pan dan op het petroleumstel om de aardappelen enkele uren te laten stoven. Tegen de tijd dat iedereen aan het einde van de middag naar huis kwam, waren de Seuters klaar.
Deze werden oorspronkelijk met reuzel gemaakt. Wij hebben ze met boter gemaakt en dat is ook verrukkelijk.
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 4 uur
Gang Bijgerecht
Keuken Nederlands
Porties 4 personen

Benodigdheden

  • grote braadpan met deksel
  • houten lepel
  • borsteltje
  • schilmesje
  • vlamverdeler

Ingrediënten
  

  • 1 kilo krielaardappeltjes ongeschild
  • 100 -150 gram boter of margarine
  • zout en peper

Instructies
 

  • Was de aardappelen en borstel ze goed schoon, verwijder eventueel pitjes uit de aardappelen.
  • Verhit de boter of margarine in de braadpan op middelhoog vuur. Bak de aardappeltjes aan en schep ze regelmatig om. Kruid de aardappeltjes met wat zout en peper.
  • Zet het vuur op de laagste stand (gebruik als je een gasfornuis hebt een vlamverdeler) en laat de aardappeltjes in ongeveer 3 -4 uur gaar stoven. Schep de aardappeltjes regelmatig om.
  • Serveer met mosterd, piccalilly of eventueel mayonaise.

Notities

Tips
Als de boter tijdens het stoven te bruin wordt, voeg dan een klein beetje extra boter toe, zodat de aardappeltjes niet aanbranden.
Een kilo aardappelen lijkt veel voor 4 personen, de aardappeltjes zijn echter zo lekker dat we verwachten dat er niet zo veel overblijft. Mocht je toch wat overhouden. Ze zijn heel goed de volgende dag op te warmen in een beetje boter.
Trefwoord aardappelen

Ook lekker

Kollemol, gehaktbrood uit de Römertopf

Kollemol, gehaktbrood uit de Römertopf

De römertopf is een soort stoomschaal van voor de tijd van stoomovens. Het is poreuze, aardewerken schaal met deksel. In de jaren ’70 was in vrijwel ieder Nederlands huishouden wel een römertopf te vinden. 

Lees meer
Duvelkesvlees

Duvelkesvlees

Deze heerlijke schotel met Duvelkesvlees maak je van varkenspoulet, kipfilet of kippendijfilet, de bereidingswijze is hetzelfde.

Lees meer
Zuurkool met witte bonen, vegetarisch of met vlees

Zuurkool met witte bonen, vegetarisch of met vlees

Zuurkool met witte bonen Deze zuurkool kun je prima eten als vegetarisch hoofdgerecht, wil je er toch liever vlees bij, dan serveer met braadworst of speklappen. snijplankscherp meskookpan met dekselgrote koekenpan of hapjespanzeefhouten lepel 1 kilo vastkokende...

Lees meer
Zo maak je zelf zuurkool

Zo maak je zelf zuurkool

Het klinkt ingewikkelder dan het is om zelf zuurkool te maken. Je hebt niet veel meer nodig dan witte kool, ongeraffineerd zout, eventueel wat smaakmakers, een goed afsluitbare weckpot en een paar weken geduld.

Lees meer
Kip Pilav

Kip Pilav

Kip Pilav is lekker, eenvoudig te maken én door de toevoeging van fruit vinden kinderen dit ook heerlijk. Een win-win.

Lees meer
Babi Pangang

Babi Pangang

Lekker zoet en pittig varkenspoulet, serveer met Atjar Tjampoer, rijst en kroepoek. Het is ook lekker snel klaar.

Lees meer
error:

Pin It on Pinterest

Share This