aardappelen Seuters

Seuters gestoofde krielaardappelen uit ´s Gravendeel

Het Culinair Geheugen
Dit recept hebben we gekregen van Marjanne van der Waals, het is een gerecht dat oorspronkelijk uit ’s Gravendeel komt en daar nog steeds op braderieën gemaakt en verkocht wordt.
Marjanne herinnert het zich uit de tijd dat haar oma het maakte. Oma maakte in de ochtend al de Seuters en zette de pan dan op het petroleumstel om de aardappelen enkele uren te laten stoven. Tegen de tijd dat iedereen aan het einde van de middag naar huis kwam, waren de Seuters klaar.
Deze werden oorspronkelijk met reuzel gemaakt. Wij hebben ze met boter gemaakt en dat is ook verrukkelijk.
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 4 uur
Gang Bijgerecht
Keuken Nederlands
Porties 4 personen

Benodigdheden

 • grote braadpan met deksel
 • houten lepel
 • borsteltje
 • schilmesje
 • vlamverdeler

Ingrediënten
  

 • 1 kilo krielaardappeltjes ongeschild
 • 100 -150 gram boter of margarine
 • zout en peper

Instructies
 

 • Was de aardappelen en borstel ze goed schoon, verwijder eventueel pitjes uit de aardappelen.
 • Verhit de boter of margarine in de braadpan op middelhoog vuur. Bak de aardappeltjes aan en schep ze regelmatig om. Kruid de aardappeltjes met wat zout en peper.
 • Zet het vuur op de laagste stand (gebruik als je een gasfornuis hebt een vlamverdeler) en laat de aardappeltjes in ongeveer 3 -4 uur gaar stoven. Schep de aardappeltjes regelmatig om.
 • Serveer met mosterd, piccalilly of eventueel mayonaise.

Notities

Tips
Als de boter tijdens het stoven te bruin wordt, voeg dan een klein beetje extra boter toe, zodat de aardappeltjes niet aanbranden.
Een kilo aardappelen lijkt veel voor 4 personen, de aardappeltjes zijn echter zo lekker dat we verwachten dat er niet zo veel overblijft. Mocht je toch wat overhouden. Ze zijn heel goed de volgende dag op te warmen in een beetje boter.
Trefwoord aardappelen

Ook lekker

Quiche Lorraine

Quiche Lorraine

Deze Quiche Lorraine is gemaakt op traditionele wijze met Gruyère kaas, eieren, room en ontbijtspek. Heerlijk als hoofdgerecht of met soep.

Lees meer
Nasi, saus en rijstschotel

Nasi, saus en rijstschotel

Nasi, rijst en saus Hans van den Beuken, de vader van Marian, waar we dit recept van hebben ontvangen, heeft in zijn militaire diensttijd in Indonesië de Indonesische keuken ontdekt. Hij heeft een aantal gerechten leren maken van een mevrouw die hem onderdak gaf. Het...

Lees meer
Slastamppot, een complete maaltijd

Slastamppot, een complete maaltijd

Slastamppot  op grootmoeders wijze ​Dit recept voor slastamppot hebben we gekregen van Nel Gruntjens. Het is een lekker ouderwets recept waar haar kinderen vaak van hebben mogen genieten. Het is een complete schotel met groentes, vlees en aardappelen.Voor 4 personen...

Lees meer
Spekruitertjessaus

Spekruitertjessaus

Spekruitertjessaus of speksaus is zo’n lekker winters gerecht, serveer met gekookte aardappelen, een eitje en sla.

Lees meer
error:

Pin It on Pinterest

Share This