aardappelkoekjes

Geraspte aardappelkoekjes

Het Culinair Geheugen
Aardappelen geraspt en gebakken in boter, met bloem en ei.
Bereidingstijd 25 minuten
Gang Bijgerecht
Keuken Nederlands
Porties 16 koekjes

Benodigdheden

  • schilmes of dunschiller
  • keukenrasp
  • zeef
  • mengkom 
  • houten lepel
  • koekenpan
  • grote lepel
  • bakspatel 
  • bord
  • keukenpapier 

Ingrediënten
  

  • 1 kilo aardappelen
  • 2 eetlepels bloem
  • peper en zout
  • 1 ei
  • 30 gram boter of margarine

Instructies
 

  • Schil de aardappelen en rasp de aardappelen op de keukenrasp.
  • Laat de geraspte aardappelen uitlekken in een zeef en druk zoveel mogelijk vocht eruit.
  • Doe de aardappelen over in de mengkom en kruid met wat peper en zout. Voeg het ei toe en meng alles goed door elkaar. Voeg dan de bloem toe en roer deze door het aardappelmengsel.
  • Verhit een klontje boter in een koekenpan op middelhoog vuur. Schep, zodra de boter lichtbruin is, drie lepels van het mengsel in de pan, zodat je drie aardappelkoekjes krijgt.
  • Druk de koekjes met de bakspatel een beetje plat in de pan. Bak de aardappelkoekjes mooi goudbruin, keer ze om en bak ook de andere kant mooi bruin en gaar. Haal de aardappelkoekjes uit de pan en laat ze uitlekken op een bord met keukenpapier.
  • Doe voor het bakken van een nieuwe portie aardappelkoekjes steeds een nieuw klontje boter in de pan, wacht tot dit lichtbruin is en bak dan de volgende aardappelkoekjes.
  • Herhaal dit tot de geraspte aardappelen helemaal op zijn.

Tip

  • Zet een vuurvaste ovenschaal klaar en verwarm je oven voor op 130 graden. Doe de uitgelekte aardappelkoekjes in de ovenschaal om ze warm te houden totdat je alle koekjes gebakken hebt.

Notities

Een recept van Ria Vosbeek.
 
Trefwoord aardappelen, gebakken

ook lekker

Zuurkool met witte bonen, vegetarisch of met vlees

Zuurkool met witte bonen, vegetarisch of met vlees

Zuurkool met witte bonen Deze zuurkool kun je prima eten als vegetarisch hoofdgerecht, wil je er toch liever vlees bij, dan serveer met braadworst of speklappen. snijplankscherp meskookpan met dekselgrote koekenpan of hapjespanzeefhouten lepel 1 kilo vastkokende...

Lees meer
Zo maak je zelf zuurkool

Zo maak je zelf zuurkool

Het klinkt ingewikkelder dan het is om zelf zuurkool te maken. Je hebt niet veel meer nodig dan witte kool, ongeraffineerd zout, eventueel wat smaakmakers, een goed afsluitbare weckpot en een paar weken geduld.

Lees meer

Pin It on Pinterest

Share This