Zuurkool met witte bonen
Benodigdheden
- snijplank
- scherp mes
- kookpan met deksel
- grote koekenpan of hapjespan
- zeef
- houten lepel
Ingrediënten
- 1 kilo vastkokende aardappelen
- 500 gram zuurkool
- 1 pot witte bonen ca 360 gram
- 30 gram boter of margarine
- zout
- peper
- nootmuskaat
Instructies
- De aardappelen schillen, wassen en in kleine blokjes snijden. Breng de aardappelen met een beetje water en zout aan de kook. Laat de aardappelen in ongeveer 20-25 minuten gaar koken.
- Laat de zuurkool uitlekken.
- Smelt de boter in de koekenpan op middelhoog vuur en voeg, als de boter bruin is, de zuurkool toe. Bak de zuurkool al omscheppend gaar en een beetje bruin.
- Laat de witte bonen uitlekken in een zeef.
- Controleer na 20 minuten of de aardappelen gaar zijn. Als je met een vork gemakkelijk in de aardappelen kunt prikken, dan zijn ze gaar.
- Giet de aardappelen af, laat een klein beetje water in de pan bij de aardappelen en voeg de witte bonen toe. Laat de witte bonen warm worden bij de aardappelen.
- Als de zuurkool gaar is, deze toevoegen aan de aardappelen en de witte bonen.
- Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat.
- Schep alle ingrediënten goed door elkaar met de houten lepel.
Notities
Ook lekker
Asperges met Hollandse botersaus
Verse Limburgse asperges met Hollandse saus, hoe lekker wil je het hebben? Een simpel recept voor een heerlijk gerecht.
Zo maak je zelf zuurkool
Het klinkt ingewikkelder dan het is om zelf zuurkool te maken. Je hebt niet veel meer nodig dan witte kool, ongeraffineerd zout, eventueel wat smaakmakers, een goed afsluitbare weckpot en een paar weken geduld.
Nasi, saus en rijstschotel
Nasi, rijst en saus Hans van den Beuken, de vader van Marian, waar we dit recept van hebben ontvangen, heeft in zijn militaire diensttijd in Indonesië de Indonesische keuken ontdekt. Hij heeft een aantal gerechten leren maken van een mevrouw die hem onderdak gaf. Het...
Pannenkoek naturel, appel- of blauwe bessen
Een heerlijke appelpannenkoek, naturel of een pannenkoek met blauwe bessen is lekker bij de lunch, of in combinatie met soep een volledige maaltijd.
Gebakken kaasplakken, heerlijk bij een rauwe andijviestamppot
Gebakken kaasplakken, een heerlijk vegetarische gerecht bij een rauwe andijviestamppot. Lekker in de herfst en de winter.