Atjar Ketimoen Djawa

Javaanse zoetzuur van komkommers/ Atjar Ketimoen Djawa

Het Culinair Geheugen
Javaanse zoetzuur van komkommers oftewel Atjar Ketimoen Djawa is een eenvoudig klaar te maken bijgerecht van komkommers in azijn met Spaanse pepers, heerlijk bij een Indische rijsttafel.
Bereidingstijd 10 minuten
wachttijd 1 uur 15 minuten
Gang Bijgerecht
Keuken Indische
Porties 4

Benodigdheden

  • diepe schaal of kom
  • zeef
  • mandoline, kaasschaaf of dunschiller of plank met scherp mes
  • steelpan
  • houten lepel

Ingrediënten
  

  • 2 komkommers
  • 200 milliliter azijn
  • 100 gram suiker
  • 2 kruidnagels
  • 2 lomboks Spaanse rode peper
  • peper en zout

Instructies
 

  • Was en schil de komkommers en snij of schaaf ze in lange repen of dunne plakjes.
  • Schep de komkommers in een diepe schaal en strooi er wat zout overheen. Laat dit 1 uur intrekken.
  • Doe de komkommers over in het vergiet en spoel het zout eraf. Spoel de schaal om en doe de komkommers er weer in terug.
  • Snij de lomboks in de lengte doormidden en verwijder naar smaak de zaadlijsten en de zaadjes. Snij de lomboks in hele dunne reepjes. Doe de azijn, de kruidnagels, zout, peper, suiker en de stukjes lombok in een steelpan en verhit het mengsel al roerend op laag vuur totdat de suiker volledig is opgelost.
  • Laat dressing een paar minuten afkoelen.
  • Giet de dressing door een zeef over de komkommers en laat nog 15 minuten marineren.

Tip

  • De scherpe smaak van pepers wordt vooral veroorzaakt door een stofje dat in de zaadlijsten en zaadjes van verse pepers zit. Hou je dus niet zo van heel pittig, verwijder dan de zaadlijsten en zaadjes van de pepers.

Notities

Met dank aan Rick Custers.
Trefwoord azijn, komkommers, rijsttafel, Spaanse pepers, zoetzuur

Ook lekker

Friet bak je zo

Friet bak je zo

Als je friet in kleine porties voorbakt en tussendoor goed laat uitlekken en afkoelen, krijg je het beste resultaat.

Lees meer
Zuurkool met witte bonen, vegetarisch of met vlees

Zuurkool met witte bonen, vegetarisch of met vlees

Zuurkool met witte bonen Deze zuurkool kun je prima eten als vegetarisch hoofdgerecht, wil je er toch liever vlees bij, dan serveer met braadworst of speklappen. snijplankscherp meskookpan met dekselgrote koekenpan of hapjespanzeefhouten lepel 1 kilo vastkokende...

Lees meer

Pin It on Pinterest

Share This