pittige sperzieboontjes recept

pittig gefruite sperzieboontjes - sambal goreng boontjes

Het Culinair Geheugen
Serveer deze pittige sperzieboontjes als onderdeel van een rijsttafel of bij een van de andere Indische recepten uit het Culinair Geheugen.
Bereidingstijd 20 minuten
Gang Bijgerecht
Keuken Indische
Porties 4 personen

Benodigdheden

  • kookpan met deksel
  • zeef
  • plank
  • scherp mes
  • koekenpan
  • houten lepel

Ingredients
  

  • 250 gram sperzieboontjes
  • 1 groene paprika
  • 1 sjalot
  • 2 teentjes knoflook
  • ½ theelepel trassi
  • 1 theelepel laos
  • 8 daun salam salamblad
  • 1 eetlepel asamwater of ½ eetlepel tamarindepasta verdund met water
  • 1 theelepel bouillonpoeder
  • ½ theelepel aromatpoeder
  • 1 theelepel sambal
  • 2 eetlepels arachideolie

Instructions
 

  • Was de boontjes, snij de puntje eraf en verwijder eventueel de draadjes.
  • was de paprika, verwijder de zaadlijst en snij in kleine blokjes
  • Pel de sjalot en snij deze fijn. Pel de knoflook en hak deze fijn.
  • Breng water aan de kook in een pan met deksel en doe de boontjes met wat zout in het kokende water. Kook de boontjes in ongeveer 10 minuten beetgaar, doe ze over in de zeef en spoel ze met koud water totdat de boontjes volledig zijn afgekoeld.
  • Verhit enkele eetlepels olie in een koekenpan en fruit hierin de sjalot, paprika, knoflook, trassi, aromatpoeder, laos en daun salam.
  • Voeg als de sjalotjes glazig zijn de boontjes toe en laat deze verder garen in de koekenpan. Breng het geheel op smaak met een beetje bouillonpoeder.
  • Voeg een beetje asamwater en trassi naar smaak toe.
  • Verwijder het salamblad voor het serveren.

Tip

  • Laos in poedervorm,tamarindepasta en trassi zijn vaak in de supermarkt in potjes te koop. Daunsalam is in gedroogde vorm bij een toko verkrijgbaar.
     

Notes

Recept Rick Custers
Trefwoord groentes

Ook lekker

Friet bak je zo

Friet bak je zo

Als je friet in kleine porties voorbakt en tussendoor goed laat uitlekken en afkoelen, krijg je het beste resultaat.

Lees meer
Zuurkool met witte bonen, vegetarisch of met vlees

Zuurkool met witte bonen, vegetarisch of met vlees

Zuurkool met witte bonen Deze zuurkool kun je prima eten als vegetarisch hoofdgerecht, wil je er toch liever vlees bij, dan serveer met braadworst of speklappen. snijplankscherp meskookpan met dekselgrote koekenpan of hapjespanzeefhouten lepel 1 kilo vastkokende...

Lees meer

Pin It on Pinterest

Share This