recept erwtensoep

Dit is een recept van mijn moeder. In ons gezin werd erwtensoep traditioneel met (zoete) pannenkoeken gegeten. Nog steeds vindt mijn dochter dat als we erwtensoep eten, daar pannenkoeken bij horen.

Voor 8 tot 10 personen

Benodigdheden

  • soeppan van 5 liter
  • diepe kom van 3 liter

Ingrediënten

  • 500 gram spliterwten
  • 5 bouillontabletten of 5 eetlepels bouillonpoeder
  • 400 gram vleesribjes of hamschijf
  • ¼ selderijknol
  • 2 aardappelen
  • 1 prei
  • 1 ui
  • 1 winterwortel
  • 1 kleine rookworst
  • 3 liter water
ingrediënten runderbouillon

Voorbereiding

Laat de spliterwten een uur weken in 2 liter koud water.

Bereiding

Breng in een soeppan de spliterwten met het weekwater, de vleesribjes,  bouillontabletten of de bouillonpoeder en een extra liter water aan de kook. Roer af en toe goed door, erwten (peulvruchten in het algemeen) hebben de neiging om een beetje aan te koeken op de bodem van de pan.

Schil intussen de aardappelen en snij in kleine blokjes, maak de preien goed schoon en snij in dunne ringetjes. Schil de wortel en knolselderij en snij deze in kleine blokjes.

Pel de ui en snipper deze fijn.

De wortel, ui, prei, knolselderij en aardappel aan de soep toevoegen als deze kookt. De soep op een laag vuur 2,5 -3 uur zachtjes laten koken onder af en toe doorroeren.

Haal tegen het einde van de kooktijd het vlees uit de soep, laat het even afkoelen en snij het in kleine stukjes. Doe het vlees weer terug in de pan. Snij de rookworst in dunne plakjes en laat deze in de soep mee warmen.

Tip

In dit recept worden de prei, ui, aardappel etc. al aan de soep toegevoegd als deze net aan de kook is. Dit zorgt ervoor dat de soep een stevige consistentie krijgt.

Als je liever een wat minder dikke soep hebt, kun je ook de aardappelen en andere groenten later toevoegen, bijvoorbeeld als de soep een uurtje kookt. Vindt je de soep als deze klaar is dan nog te stevig, voeg dan gerust nog wat extra water toe (en eventueel wat extra bouillonpoeder).

error:

Pin It on Pinterest

Share This