recept erwtensoep

Dit is een recept van mijn moeder. In ons gezin werd erwtensoep traditioneel met (zoete) pannenkoeken gegeten. Nog steeds vindt mijn dochter dat als we erwtensoep eten, daar pannenkoeken bij horen.

Voor 8 tot 10 personen

Benodigdheden

  • soeppan van 5 liter
  • diepe kom van 3 liter

Ingrediënten

  • 500 gram spliterwten
  • 5 bouillontabletten of 5 eetlepels bouillonpoeder
  • 400 gram vleesribjes of hamschijf
  • ¼ selderijknol
  • 2 aardappelen
  • 1 prei
  • 1 ui
  • 1 winterwortel
  • 1 kleine rookworst
  • 3 liter water

Tip

In dit recept worden de prei, ui, aardappel etc. al aan de soep toegevoegd als deze net aan de kook is. Dit zorgt ervoor dat de soep een stevige consistentie krijgt.

Als je liever een wat minder dikke soep hebt, kun je ook de aardappelen en andere groenten later toevoegen, bijvoorbeeld als de soep een uurtje kookt. Vindt je de soep als deze klaar is dan nog te stevig, voeg dan gerust nog wat extra water toe (en eventueel wat extra bouillonpoeder).

Voorbereiding

Laat de spliterwten een uur weken in 2 liter koud water.

Bereiding erwtensoep

Breng in een soeppan de spliterwten met het weekwater, de vleesribjes,  bouillontabletten of de bouillonpoeder en een extra liter water aan de kook. Roer af en toe goed door, erwten (peulvruchten in het algemeen) hebben de neiging om een beetje aan te koeken op de bodem van de pan.

Schil intussen de aardappelen en snij in kleine blokjes, maak de preien goed schoon en snij in dunne ringetjes. Schil de wortel en knolselderij en snij deze in kleine blokjes.

Pel de ui en snipper deze fijn.

De wortel, ui, prei, knolselderij en aardappel aan de soep toevoegen als deze kookt. De soep op een laag vuur 2,5 -3 uur zachtjes laten koken onder af en toe doorroeren.

Haal tegen het einde van de kooktijd het vlees uit de soep, laat het even afkoelen en snij het in kleine stukjes. Doe het vlees weer terug in de pan. Snij de rookworst in dunne plakjes en laat deze in de soep mee warmen.

Meer soep

Broccolisoep

Broccolisoep

Deze broccolisoep is zo gemaakt. De soep is eenvoudig klaar te maken en is een heerlijke gezonde soep, boordevol vitamine C. Met slechts enkele ingrediënten zet je in een handomdraai een gezonde maaltijd op tafel.

Lees meer
Een heldere kippenbouillon

Een heldere kippenbouillon

Deze zelf getrokken heldere kippenbouillon is gezond, lekker en redelijk eenvoudig thuis te maken. Restjes vries je in porties in, zodat je deze kunt gebruiken om andere soepen aan te maken. Dit doet wonderen voor de smaak.

Lees meer
Gebonden kippensoep

Gebonden kippensoep

Dit recept voor gebonden kippensoep is een lekkere krachtige soep voor op een koude winterdag. Het recept is gemakkelijk te maken en genoeg voor vier personen.

Lees meer
Limburgse Truujesoep

Limburgse Truujesoep

Truujesoep wordt traditioneel met Carnaval in Limburg gegeten. Het is een soep die weinig tijd kost om te maken maar die heel goed vult, dus uitermate geschikt vóór of na een dagje stappen met de Vastelaovend.  

Lees meer
Winterse witte bonensoep

Winterse witte bonensoep

Witte bonensoep, op de één of andere manier kom je overal recepten tegen van erwtensoep, maar bij ons thuis werd deze soep minstens net zo vaak gegeten. Een echte stevige soep voor koude winterdagen. Het is een maaltijdsoep dus als je er brood of pannenkoeken bij serveert heb je een volledige maaltijd.

Lees meer
Romige Champignonsoep

Romige Champignonsoep

Deze romige champignonsoep van verse paddenstoelen uit het Limburgse Horst is lekker als tussendoortje of als voorgerecht.

Lees meer
Aspergesoep

Aspergesoep

Asperges eet je vers, ook in de soep. Het seizoen loopt tot 24 juni. Voor het recept gebruik je schillen en kookvocht van de asperges uit de hoofdmaaltijd.

Lees meer

Pin It on Pinterest

Share This