Dit is een recept van mijn moeder. In ons gezin werd erwtensoep traditioneel met (zoete) pannenkoeken gegeten. Nog steeds vindt mijn dochter dat als we erwtensoep eten, daar pannenkoeken bij horen.
Voor 8 tot 10 personen
Benodigdheden
- soeppan van 5 liter
- diepe kom van 3 liter
Ingrediënten
- 500 gram spliterwten
- 5 bouillontabletten of 5 eetlepels bouillonpoeder
- 400 gram vleesribjes of hamschijf
- ¼ selderijknol
- 2 aardappelen
- 1 prei
- 1 ui
- 1 winterwortel
- 1 kleine rookworst
- 3 liter water
Tip
In dit recept worden de prei, ui, aardappel etc. al aan de soep toegevoegd als deze net aan de kook is. Dit zorgt ervoor dat de soep een stevige consistentie krijgt.
Als je liever een wat minder dikke soep hebt, kun je ook de aardappelen en andere groenten later toevoegen, bijvoorbeeld als de soep een uurtje kookt. Vindt je de soep als deze klaar is dan nog te stevig, voeg dan gerust nog wat extra water toe (en eventueel wat extra bouillonpoeder).
Voorbereiding
Laat de spliterwten een uur weken in 2 liter koud water.
Bereiding erwtensoep
Breng in een soeppan de spliterwten met het weekwater, de vleesribjes, bouillontabletten of de bouillonpoeder en een extra liter water aan de kook. Roer af en toe goed door, erwten (peulvruchten in het algemeen) hebben de neiging om een beetje aan te koeken op de bodem van de pan.
Schil intussen de aardappelen en snij in kleine blokjes, maak de preien goed schoon en snij in dunne ringetjes. Schil de wortel en knolselderij en snij deze in kleine blokjes.
Pel de ui en snipper deze fijn.
De wortel, ui, prei, knolselderij en aardappel aan de soep toevoegen als deze kookt. De soep op een laag vuur 2,5 -3 uur zachtjes laten koken onder af en toe doorroeren.
Haal tegen het einde van de kooktijd het vlees uit de soep, laat het even afkoelen en snij het in kleine stukjes. Doe het vlees weer terug in de pan. Snij de rookworst in dunne plakjes en laat deze in de soep mee warmen.
Meer soep
Haofpatensoep, een groentesoep uit eigen tuin
Hôfpatensoep is een soep die van oudsher gemaakt werd van groenten die tegen het einde van de zomer nog in de hôf (groentetuin) te vinden zijn. Goed voor je portemonnee en goed voor je gezondheid.
Broccolisoep
Deze broccolisoep is zo gemaakt. De soep is eenvoudig klaar te maken en is een heerlijke gezonde soep, boordevol vitamine C. Met slechts enkele ingrediënten zet je in een handomdraai een gezonde maaltijd op tafel.
Een heldere kippenbouillon
Deze zelf getrokken heldere kippenbouillon is gezond, lekker en redelijk eenvoudig thuis te maken. Restjes vries je in porties in, zodat je deze kunt gebruiken om andere soepen aan te maken. Dit doet wonderen voor de smaak.
Gebonden kippensoep
Dit recept voor gebonden kippensoep is een lekkere krachtige soep voor op een koude winterdag. Het recept is gemakkelijk te maken en genoeg voor vier personen.
Limburgse Truujesoep
Truujesoep wordt traditioneel met Carnaval in Limburg gegeten. Het is een soep die weinig tijd kost om te maken maar die heel goed vult, dus uitermate geschikt vóór of na een dagje stappen met de Vastelaovend.
Winterse witte bonensoep
Witte bonensoep, op de één of andere manier kom je overal recepten tegen van erwtensoep, maar bij ons thuis werd deze soep minstens net zo vaak gegeten. Een echte stevige soep voor koude winterdagen. Het is een maaltijdsoep dus als je er brood of pannenkoeken bij serveert heb je een volledige maaltijd.
Romige Champignonsoep
Deze romige champignonsoep van verse paddenstoelen uit het Limburgse Horst is lekker als tussendoortje of als voorgerecht.
Aspergesoep
Asperges eet je vers, ook in de soep. Het seizoen loopt tot 24 juni. Voor het recept gebruik je schillen en kookvocht van de asperges uit de hoofdmaaltijd.
Goulashsoep was heerlijk en de championsoep ook.
Hoi Ria,
Wat leuk om te horen. Het zijn soepen die ik met enige regelmaat zelf ook maak. Ik vind ze zelf ook erg lekker. De erwtensoep heb ik gisteren nog gemaakt, daar is het echt weer voor nu.
Dank je wel voor je bericht.
groetjes,
Marjo