Voor 15 stuks
Benodigdheden
- steelpan
- 1 grote mengkom
- schone theedoek
- handmixer of garde
- koekenpan
- soeplepel
- bakspaan
Ingrediënten
- 1 pond boekweitmeel
- 0,6 liter melk
- 25 gram verse of 7 gram gedroogde gist
- 10 gram zout
- 25 gram suiker
- 1 ei
- 2 plakken ontbijtspek per pannenkoek
- vet van kaantjes of 30 gram margarine of boter
Recept boekweitpannenkoeken
Dit is een traditioneel gerecht uit Kronenberg, dat vroeger als ontbijt gegeten werd maar omdat het tamelijk bewerkelijk is, wordt het tegenwoordig vaker als hoofdmaaltijd geserveerd.
Het is een calorierijk gerecht maar wel gezond doordat het boekweitmeel veel magnesium, kalium en fosfor bevat. Het is voedzaam en licht verteerbaar.
De aangegeven hoeveelheid is voor ongeveer 15 pannenkoeken. Het originele recept is met vet van kaantjes. De iets gezondere en moderne variant bak je met boter.
Bereiding
Verwarm in een steelpan de melk tot deze lauwwarm is, haal de pan van het vuur. Doe 1 deciliter lauwe melk in een kommetje en los de gist hierin op. Meng het boekweit, suiker, zout en ei door elkaar in een mengkom en voeg het gistmengsel toe. Roer alles door elkaar en voeg de rest van de lauwe melk toe. Mix alles goed door elkaar. Dek de mengkom af met een schone theedoek en laat het beslag minstens een half uur rijzen op een warme plek.
Verhit een klein beetje vet van kaantjes of boter in een koekenpan en bak 2 plakjes ontbijtspek op een middelhoog vuur lichtbruin. Schep een volle soeplepel beslag op het spek in de koekenpan en verdeel het deeg zo gelijkmatig mogelijk. Bak het pannenkoekje lichtbruin, keer de pannenkoek om en laat ook de andere kant mooi bruin bakken. Herhaal dit tot het beslag helemaal op is.
Tips
- Serveer met appelstroop en/of poedersuiker.
- Deze pannenkoekjes zijn goed in te vriezen om op een later tijdstip te gebruiken. Warm ze dan voor gebruik even op in de magnetron.
- Je kunt deze pannenkoekjes ook met gedroogde gist maken, gebruik dan 7 gram gedroogde gist: Verwarm in een steelpan de melk tot deze lauwwarm is, haal de pan van het vuur en strooi de gedroogde gist in de lauwe melk, verwerk het verder zoals hierboven beschreven staat.