witlofsoep

witlofsoep met bloem, bouillon, kervel, room en ham

Het Culinair Geheugen
witlofsoep met bloem, bouillon, kervel, room en ham
Bereidingstijd 30 minuten
Gang Soep
Keuken Nederlands
Porties 4 personen

Benodigdheden

  • soeppan van ca 3 liter
  • grote steelpan
  • snijplank
  • scherp mes
  • garde
  • houten lepel
  • soeplepel
  • litermaat

Ingrediënten
  

  • 4 stronkjes witlof
  • 30 gram boter of margarine
  • 40 gram bloem
  • 1 deciliter room
  • 50 gram gekookte ham
  • 2 bouillonblokjes of 1,5 eetlepel bouillonpoeder voor 1literbouillon
  • enkele takjes kervel

Instructies
 

  • Was de witlof, verwijder de buitenste bladen en de harde kern en snij in reepjes.
  • Snij de gekookte ham in reepjes. Hak de kervel fijn.
  • Zet de soeppan op middelhoog vuur en smelt daarin de boter. Voeg als de boter goed warm is de bloem in één keer toe, meng de bloem goed met de boter en laat de bloem garen terwijl je continu goed roert met een garde of houten lepel (je weet dat de bloem gaar is als deze begint te “zweten”). Voeg dan een beetje bouillon toe en roer dit tot een glad papje, wacht even totdat het gekookt heeft en al het vocht goed is opgenomen, voordat je er opnieuw een soeplepel bouillon aan toevoegt, roer weer goed en wacht weer totdat het vocht goed is opgenomen in het boter-bloemmengsel. Blijf dit doen totdat al de bouillon verwerkt is en je een mooi gebonden soep hebt, laat de soep even rustig doorkoken op laag vuur, roer regelmatig goed door om aanbranden te voorkomen.
  • Zet de steelpan op middelhoog vuur en verwarm hierin de hamreepjes totdat ze beginnen te zweten. Voeg dan de gesneden witlof toe. Laat de witlof onder regelmatig goed roeren met de hamreepjes mee smoren totdat de witlof glazig ziet en ongeveer gaar is. De witlof niet bruin laten worden. Voeg de witlof en de ham toe aan de gebonden soep en breng het geheel aan de kook. Controleer of de witlof gaar is en voeg dan de room en kervel toe.
  • Proef of de soep voldoende op smaak is, voeg anders nog wat peper en zout naar smaak toe.

Tip

  • Voor een vegetarische variant maak je de soep met groentebouillon, laat je de ham weg en fruit je de witlof aan in ongeveer 10 gram boter.

Notities

Bron: Mevrouw Coppus (van de schilderschuur in Horst), via Inge van de Lisdonk.
 
Trefwoord soep, witlof

Ook lekker

Indische kippensoep

Indische kippensoep

Een lekker lichte exotische soep, op smaak gebracht met Spaanse peper, ketoembar, gember, ketjap manis, taugé en bieslook.

Lees meer
Chinese tomatensoep

Chinese tomatensoep

Deze Chinese tomatensoep is een heerlijk exotische soep met noedels, gember en kruiden. Lekker als voorgerecht.

Lees meer

Pin It on Pinterest

Share This