mosselen in witte wijnsaus

Mosselen in witte wijn

Het Culinair Geheugen
Mosselen in witte wijn klaargemaakt met groentes
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Nederlands
Porties 2

Benodigdheden

  • grote hoge pan met deksel
  • snijplank met schilmesje
  • dunschiller
  • grote kom of teil om de mosselen in te wassen

Ingrediënten
  

  • 2 kilo mosselen
  • 2 deciliter droge witte wijn
  • 1 ui
  • 1 winterwortel
  • 1 stengel bleekselderij
  • ½ prei
  • 4 takjes bladpeterselie
  • 4 takjes bladselderij
  • 2 eetlepels olijfolie

Instructies
 

  • Doe de mosselen in de teil en spoel ze af met koud water. Controleer de mosselen één voor één. Haal de mosselen waarvan de schelp kapot is en de mosselen die open staan en na een tik niet dicht gaan eruit.
  • Pel de ui en snij in halve ringen. Schil de wortel en snij in dunne plakjes. Maak de prei goed schoon en snij in ringetjes. Was de bleekselderij en snij in stukjes. Was de bladpeterselie en de bladselderij en snij fijn.
  • Verhit op middelhoog vuur de olijfolie in de pan. Voeg de groenten en kruiden toe aan de olie en laat even sudderen. Schenk dan de wijn bij de groenten in de pan.
  • Zodra de wijn kookt kunnen alle mosselen in één keer in de pan.
  • Breng de mosselen met het deksel op de pan aan de kook en laat ze ongeveer 5 minuten koken. Schud de mosselen enkele keren goed om.
  • Als het goed is, zijn na ongeveer 5 minuten alle schelpen open.

Notities

Tip
Serveer de mosselen met dipsausjes en brood met kruidenboter en een salade. Ook heerlijk met frietjes.
Met dank aan Anneke Hendriks, een recept dat zij heeft gekregen van Greet, een voormalig collega.
 
Trefwoord mosselen, zeevruchten

Ook lekker

Haringsalade met rode bieten

Haringsalade met rode bieten

Haringsalade of hieringslaaj: In het katholieke zuiden van Nederland is Aswoensdag (de woensdag na de vastelaovend) de start van de vastentijd. Op Aswoensdag wordt bij wijze van onthouding traditioneel geen vlees gegeten net als op de vrijdagen in de vastentijd.
Deze hieringslaaj is echt een recept voor Aswoensdag.

Lees meer

Pin It on Pinterest

Share This