Gebakken vis
Traditioneel werd in het katholieke deel van Nederland op vrijdag geen vlees gegeten en al helemaal niet in de periode tussen Aswoensdag en Pasen. Regelmatig kwam dan gebakken vis op tafel.
Met dank aan de moeder van Lonneke voor het delen van haar recept.
Voor 4 personen
Gebakken vis
Benodigdheden
- koekenpan
- 3 diepe borden
- vork
- bakspatel
Ingrediënten
- 4 kabeljauwfilets van ong. 120 gram per stuk
- 3 eetlepels bloem
- 1 ei losgeklopt
- 5 eetlepels paneermeel
- peper, zout, dille, paprikapoeder (of viskruiden)
- 30 – 40 gram boter
Voor 4 personen
Uiensaus
Benodigdheden
- steelpan
- snijplank en scherp mes
- garde of houten lepel
Ingrediënten
- 3 middelgrote uien
- 40 gram boter
- 40 gram bloem
- 5 dl. melk
- peper, zout, paprikapoeder, nootmuskaat, eventueel wat bouillonpoeder
Bereiding gebakken vis
Klop het ei los in een diep bord. Doe de bloem in een ander diep bord en het paneermeel in het derde diepe bord. Dep de kabeljauwfilets droog en kruid ze met de peper, zout, dille en paprikapoeder. Haal de kabeljauwfilets een voor een door de bloem, het losgeklopte ei en als laatste door het paneermeel. Zorg dat de vis goed bedekt is met een paneerlaagje en schud overtollig paneermeel af.
Verhit de boter in de koekenpan op middelhoog vuur. Leg de gepaneerde vis in de pan als de boter lichtbruin van kleur is. De kabeljauw niet schuiven in de pan. Laat de kabeljauw aan beide kanten in enkele minuten mooi goudbruin en gaar bakken. Serveer direct.
Tips
- Voor dit gerecht kun je diepvriesvis gebruiken. Laat de vis dan voor bereiding volledig ontdooien en dep de filets goed droog voor ze gepaneerd worden.
- Heerlijk met uiensaus.
Bereiding uiensaus
Pel en snipper de ui in stukjes. Verhit in de steelpan op middelhoog vuur de boter en fruit hierin de ui totdat deze glazig is. Strooi de bloem bij de uien en roer goed door. Laat de bloem al roerende garen (de roux is gaar als deze begint te “zweten”).
Voeg dan een scheut koude melk toe en laat dit al roerende aan de kook komen. Blijf roeren totdat je een zo glad mogelijk mengsel hebt. Voeg steeds een scheutje koude melk toe en roer goed door en laat het steeds opnieuw aan de kook komen. Herhaal dit tot de melk op is.
Breng op smaak met wat peper, zout, nootmuskaat en paprikapoeder. Voeg er eventueel nog wat bouillonpoeder aan toe als je de saus te flauw vindt, laat de saus nog even zachtjes doorkoken op laag vuur.
Tips
- De uiensaus smaakt lekker bij gekookte aardappelen en gebakken vis.
- Voeg een eetlepel azijn toe aan de saus, dat maakt deze wat scherper van smaak.