
Haringsalade of hieringslaaj op Aswoensdag
In het katholieke zuiden van Nederland is Aswoensdag (de woensdag na de vastelaovend) de start van de vastentijd. Op Aswoensdag wordt bij wijze van onthouding traditioneel geen vlees gegeten net als op de vrijdagen in de vastentijd.
Deze hieringslaaj is echt een recept voor Aswoensdag. Met dank aan Anneke Hendriks voor het delen van het recept.
Voldoende voor ruim 2 kilo salade
Benodigdheden
- snijplank met scherp mes
- schilmesje en dunschiller
- pan met deksel
- grote kom (om de salade in te mengen)
- kleine kom
- grote serveerschaal
Ingrediënten
- 1 pot zure haring (700 gram)
- 1 kilo vastkokende aardappelen
- 3 gekookte rode bieten (gekookt en vacuüm verpakt verkrijgbaar of de inhoud van een potje, 355 gram)
- 4 grote augurken (zoetzuur uit een potje)
- 1 appel
- 1 ui
- 10 volle eetlepels mayonaise
- 3 eetlepels azijn (van de augurken)
- peper en zout
Bereiding
De aardappelen schillen, wassen en halveren. Breng de aardappelen met voldoende water en zout aan de kook. Laat de aardappelen in ongeveer 20 minuten gaar koken. Zorg ervoor dat de aardappelen goed gaar zijn. Giet de aardappelen af, laat ze even droog stomen en zet ze weg, totdat ze volledig afgekoeld zijn.
Snij in de tussentijd de bieten en de augurken in blokjes. Pel en snipper de ui fijn. Schil de appel en snij in kleine stukjes.
Laat de haringen goed uitlekken en snij ze in stukken van ongeveer 2 centimeter. Snij de aardappelen in blokjes. Dat kun je doen met een mesje of met de eiersnijder. Snij er dan eerst plakjes van en leg ze dan nog een keer dwars op de eiersnijder en snij ze nog een keer.
Doe alle gesneden aardappelen, de haring, bieten, uien, augurken en appel in de grote kom en meng het door elkaar.
Meng de mayonaise met azijn in de kleine kom en roer goed door, voeg een beetje peper en zout toe aan de dressing. Meng de dressing door de salade.
Proef of je de haringsalade smeuïg genoeg vindt, voeg eventueel nog een eetlepel mayonaise en/of een beetje azijn toe.
Dek de haringsalade goed af en laat het geheel een nacht intrekken in de koelkast en doe de salade dan over op de serveerschaal.
Tips
- Het is lekker als je wat grotere stukken haring in de salade hebt, snij de haring daarom in stukken van minstens 2 centimeter.
- Serveer met roggebrood.