
De basis voor deze witlofsalade is afkomstig van mevrouw Verdellen uit Horst. Een van haar schoondochters vond het recept voor witlofsalade in een oud schriftje.
Voor 4 personen
Benodigdheden
- 1 kom
- 1 vergiet
- snijplank met scherp mes
- klein kommetje
- vork
Ingrediënten
- 1 pond witlof (5 à 6 stronkjes)
- 4 eetlepels azijn
- 2 eetlepels slaolie
- 1 appel
- 50 gram gepelde walnoten (een flinke hand vol)
- zout en peper
- enkele druppels citroensap
Bereiding witlofsalade
Was de witlof, snij van de stronkjes de onderkanten af, verwijder de buitenste bladen en snij de witlof in de lengte doormidden. Snij de bittere kern (aan de onderkant) uit de witlof. Snij de witlof in de breedte in reepjes. Doe de witlof over in het vergiet, was de witlof en laat goed uitlekken, besprenkel de witlof met een paar druppels citroensap om verkleuren tegen te gaan. Schil de appel, verwijder het klokhuis en snij de appel in kleine blokjes, besprenkel met enkele druppels citroensap.
Klop in het kleine kommetje de azijn met de olie en peper en zout tot een homogeen mengsel.
Doe de goed uitgelekte witlof over in de kom, voeg de appel toe en schep de dressing door de witlofsalade. Meng als laatste de walnoten erdoor.
Tips
- Ook lekker als aanvulling op deze salade: laat een kleine handvol rozijnen 5 minuutjes wellen in lauw water, knijp ze uit en voeg toe als de witlof al met de dressing gemengd is.
- Serveer met aardappelbolletjes en een vleesgerecht.