Ikan Ritja-Ritja - kabeljauw in pittige tomatensaus
Benodigdheden
- grote koekenpan of hapjespan
- steelpan
- snijplank
- scherp mes
- houten lepel
- vijzel en stamper
- keukenpapier
- grote schaal
Ingrediënten
- 4 stukken kabeljauwfilet ca. 150 gram per stuk
- 2 sjalotten
- 2 lomboks Spaanse peper
- 1 theelepel trassi
- 3 teentjes knoflook
- 3 plakjes verse gember
- 2 daun salam
- 2 plakjes laos
- 1 blikje tomatenpuree 70 gram
- 4 eetlepels tomatenketchup
- 1 eetlepel ketjap manis
- 1 eetlepel stroop
- peper en zout
- arachideolie
- ½ theelepel aromat
- bouillonpoeder
- warm water
Instructies
- Pel de sjalotjes en snij deze fijn. Pel de knoflook en snij deze fijn. Schil de gember en snij deze fijn. Was de lomboks en snij deze fijn. Wrijf de knoflook, de sjalotjes, de gember en de lombok met de trassi in een vijzel tot een grove pasta.
- Verhit een beetje olie in een steelpan en fruit het mengsel uit de vijzel samen met de laos en de daun salam enkele minuten. Voeg de tomatenpuree, de ketchup, de ketjap, de stroop, aromat en de bouillonpoeder toe en voeg een beetje warm water toe, zodat er een mooie dikke saus ontstaat.
- Proef de saus, deze moet een beetje pittig, zout en een beetje zuur zijn, voeg anders nog wat specerijen toe. Hou de saus warm op laag vuur.
- Dep de kabeljauwfilet goed droog met wat keukenpapier en kruid met peper en zout.
- Verhit in een grote koekenpan de olie en bak de kabeljauw aan beide kanten mooi bruin en gaar.
- Doe de kabeljauw over op een grote schaal en schep de saus erover.
Tip
- Als je de saus iets minder pittig wilt maken, dan kun je de lomboks in de lengte doormidden snijden en de zaadjes en zaadlijsten verwijderen. Dat maakt de saus minder scherp.
Notities
Andere visgerechten
Mosselen in witte wijnsaus
Deze mosselen in witte wijnsaus zijn gemakkelijk thuis te maken, serveer met stokbrood, knoflookboter en dipsausjes.
Gebakken vis met uiensaus, met dit recept zet je het in een handomdraai op tafel
Voor gebakken vis hoef je de deur niet uit, want met dit recept is het kinderspel om het thuis zelf te bereiden. Serveer met uiensaus en aardappelen.
Haringsalade met rode bieten
Haringsalade of hieringslaaj: In het katholieke zuiden van Nederland is Aswoensdag (de woensdag na de vastelaovend) de start van de vastentijd. Op Aswoensdag wordt bij wijze van onthouding traditioneel geen vlees gegeten net als op de vrijdagen in de vastentijd.
Deze hieringslaaj is echt een recept voor Aswoensdag.