Dit is een lekker ouderwetse koude schotel, volgens een recept van Dimph Cox. Deze hoeveelheid is voldoende voor een groot gezelschap, uitermate geschikt voor een warme zomerdag of bij de barbecue. Maak de koude schotel een dag voordat je het wilt eten, dan kunnen de smaken goed intrekken.
Voor 10 personen
Benodigdheden
- snijplank
- schilmesje of dunschiller
- staafmixer
- pan met deksel
- eiersnijder
- grote kom of bak
- grote serveerschaal
Ingrediënten
- 1 kilo gaar soepvlees
- 2,5 kilo aardappelen (geen nieuwe aardappelen)
- 1 groot blik erwten 800 gram
- 1 potje augurkenblokjes (330 gram)
- 1 potje zilveruitjes (320 gram)
- 1,5 – 2 flessen slasaus Gouda’s Glorie
- 2 eetlepels gembersiroop
- zout, peper, paprikapoeder
- 3 of 4 hardgekookte eieren
- enkele blaadjes sla
- 4 tomaten
- 6 augurkjes
- 3 eetlepels zilveruitjes
Bereiding koude schotel
De aardappelen schillen, wassen en halveren. Breng de aardappelen met voldoende water en zout aan de kook. Laat de aardappelen in ongeveer 20 minuten gaar koken. Zorg ervoor dat ze goed gaar zijn. Giet de aardappelen af, laat ze even droog stomen en zet ze even weg, zodat ze wat kunnen afkoelen.
Groentes snijden
Snij in de tussentijd het soepvlees in kleine stukjes. Snij dan de aardappelen in blokjes. Dat kun je doen met een mesje of met de eiersnijder. Snij er dan eerst plakjes van en leg ze dan nog een keer dwars op de eiersnijder en snij ze nog een keer.
Doe alle gesneden aardappelen en het klein gesneden soepvlees in de grote bak. Laat de erwtjes en blokjes augurk uitlekken en voeg ze toe aan de aardappelen. Laat de zilveruitjes uitlekken en hak ze fijn met de staafmixer. Voeg ze toe aan de aardappelen. Doe de inhoud van ongeveer 3/4 fles slasaus er bij en meng alles goed door elkaar, proef of je de koude schotel smeuïg genoeg vindt.
Saus
Wil je een wat zuurdere of smeuïgere koude schotel, voeg dan nog wat slasaus toe. Dek de koude schotel goed af en laat het geheel een nacht intrekken in de koelkast. Als de koude schotel een nacht in de koelkast gestaan heeft, kun je naar smaak nog wat extra slasaus toevoegen.
Garneer de schotel
Neem voor het opdienen een grote serveerschaal, leg daar wat blaadjes sla op en verdeel daarover de koude schotel. Verdeel nog wat van de slasaus over de koude schotel en strijk glad met de bolle kant van een lepel. Snij de eieren, augurken en tomaten in plakjes en garneer de koude schotel hiermee. Verdeel als laatste nog wat zilveruitjes over de koude schotel.
Tip
Gebruik een grote kom of bak om de koude schotel in te mengen, als je een grote hoeveelheid maakt, is een schone afwasteil hier handig voor.
Dit is een prima recept voor een vlees salade.
Bijna hetzelfde als ik hem maak.
Zelf stamp ik de aardappel met een stamppot stamper in plaats van in blokjes te snijden en vervang ik het vlees dikwijls, voor het gemak, voor een paar blikjes corned beef of blikjes zalm voor een zalmsalade.
Beste Peter,
Dank je wel voor je tips, ik ga ze zeker binnenkort een keer proberen. Ik verwacht wel dat je met zalm een heel ander soort schotel krijgt. Volgens mij heb ik ook nog van iemand een recept voor zalmsalade gekregen, dat zal ik eens vergelijken met dit recept, mogelijk komt dat ook nog op onze website. Mijn moeder gebruikte vroeger ook wel eens smac, ik weet niet of dat nog verkrijgbaar is, het verkort de bereidingstijd behoorlijk, omdat je geen soepvlees hoeft te garen. Het smaakt dan ook wel anders.
groetjes,
Marjo
Misschien een domme vraag, maar moet je het soepvlees braden of met water opzetten zoals voor bouillon, voor de koude schotel?
Hoi Marieke, dat is helemaal geen domme vraag. Het soepvlees kun je met water en bouillontabletten of bouillonpoeder opzetten en laten trekken, net zoals voor bouillon. Als het soepvlees gaar en afgekoeld is, kun je het verder verwerken tot koude schotel.
Voor de smaak gebruik gerookte kip, en ham blokjes
Geen aardappels maar macroni.
GROET GERARD