Vegetarische zuurkoolschotel met kapucijners en prei
Benodigdheden
- snijplank
- scherp mes
- knoflookpers
- hapjespan
- zeef
- houten lepel
- pureestamper of handmixer
Ingrediënten
- 700 gram vastkokende aardappelen
- 350 gram zuurkool
- 1 pot jonge kapucijners ca 355 gram
- 1 ui
- 1 prei
- 1 teentje knoflook
- 1 ei
- 1 deciliter melk
- 75 gram geraspte kaas
- 40 gram boter of margarine
- zout en peper
- nootmuskaat
- paprikapoeder
- kerriepoeder
Instructies
- Pel en snipper de ui fijn. Was de prei goed, verwijder het buitenste blad en snij de prei in dunne halve ringen. Pel de knoflook en hak deze fijn of haal door de knoflookpers.
- De aardappelen schillen, wassen en in stukken snijden. Breng de aardappelen met een beetje water en zout aan de kook. Kook de aardappelen in ongeveer 20-25 minuten gaar.
- Laat de zuurkool uitlekken.
- Smelt 20 gram boter in de hapjespan op middelhoog vuur en fruit, als de boter gesmolten is, de ui, prei en knoflook aan. Voeg, als de ui glazig is, de zuurkool toe. Laat het mengsel op laag vuur ongeveer 15 minuten zachtjes gaar worden.
- Laat de kapucijners uitlekken in een zeef en voeg ze toe aan het zuurkoolmengsel. Warm het geheel goed door. Verwarm de oven voor op 180 °C.
- Controleer na 20 - 25 minuten of de aardappelen gaar zijn. Als je met een vork gemakkelijk in de aardappelen kunt prikken, dan zijn ze gaar. Giet de aardappelen af en laat ze even droog stomen. Maak de aardappelen fijn met de pureestamper of mixer en roer er het ei, de boter en melk doorheen. Breng de puree op smaak met peper, zout, nootmuskaat, paprikapoeder en kerriepoeder.
- Doe het zuurkoolmengsel in de ovenschaal, verdeel de aardappelpuree erover en dek af met de geraspte kaas.
- Zet de schaal in de oven, totdat de kaas gesmolten is en een mooi lichtbruin korstje vormt (ca. 20 - 25 minuten).
Notities
Ook lekker
Zaterdagse champignonkroketten
Om champignonkroketten zelf te maken, heb je de meeste ingrediënten waarschijnlijk al in huis. Gebruik groentebouillon voor vegetarische variant.
Gefrituurde eieren uit de Indonesische keuken – Telor bumbu bali
Deze gefrituurde eieren zijn lekker bij een Indonesische rijsttafel als vegetarische bijgerecht wanneer je groentebouillon gebruikt.
Kersenpannenkoeken met custard en vanillesuiker
Deze kersenpannenkoeken zijn een zoete verwennerij met custard en vanillesuiker.
12 eierkroketten voor bij de lunch
Deze eierkroketten zijn lekker als lunchgerecht of bij zelfgebakken frietjes met Zwitserse kaas en citroensap.
Eitje verstopt (achter spinazie)
Dit recept van eieren met spinazie is een van de succesrecepten van Betty Jacobs. Volgens Betty is dit het recept om kinderen op een goede manier groenten te laten eten. Haar kinderen en kleinkinderen vinden het heerlijk en wij ook.