Frikadellen
Benodigdheden
- snijplank
- scherp mes
- knoflookpers
- mengkom
- vork
- groot bord
- diep bord
- schuimspaan
- grote koekenpan of hapjespan
Ingrediënten
Frikadellen
- 500 gram half-om-half gehakt
- 1 rode paprika
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 1 ei
- 3 eetlepels paneermeel
- 2 eetlepels bloem
- 1 theelepel mosterd
- peper en zout
- 50 gram boter
- 3 eetlepels zonnebloemolie
Sausje
- 3 eetlepels mayonaise
- 3 eetlepels crème fraiche
- 3 eetlepels mosterd
- peper en zout
Instructies
Frikadellen
- Pel en snipper de ui fijn, pel de knoflook en hak deze heel fijn of haal door de knoflookpers. Was de paprika, verwijder het steeltje en de zaadlijsten en snij de paprika in kleine stukjes.
- Doe het gehakt in de mengkom, kruid het met peper, zout en de mosterd. Voeg het ei en het paneermeel toe en meng alles met een vork goed door elkaar. Voeg de paprika, ui en knoflook toe en meng alles goed. Verdeel het gehakt in 8 porties en vorm hier rolletjes van, dat gaat het gemakkelijkst met vochtige handen. Doe de bloem in een diep bord en rol de frikadellen door de bloem. Klop de overtollige bloem van de frikadellen.
- Smelt in de koekenpan op middelhoog vuur de boter met de zonnebloemolie tot deze lichtbruin is. Leg de frikadellen in de pan en bak ze in 10-15 minuten aan alle kanten mooi bruin en gaar, keer ze regelmatig om. De frikadellen zijn zowel warm als koud lekker.
Sausje
- Als je de frikadellen koud wilt eten, maak dan een sausje van de mayonaise, crème fraiche en mosterd. Roer dit in een klein kommetje goed door elkaar en breng op smaak met wat peper en zout.
Tip
- Half-om-half gehakt wordt vaak gekruid verkocht, ben dan voorzichtig met zout en specerijen die je zelf nog toevoegt.
Notities
Ook lekker
Rettichsalade
Rettich is een pittige witte wortel die je in deze salade rauw mengt met gekookte eieren, appel, augurken en slasaus.
Zaterdagse champignonkroketten
Om champignonkroketten zelf te maken, heb je de meeste ingrediënten waarschijnlijk al in huis. Gebruik groentebouillon voor vegetarische variant.
Rendang van runderstoofvlees
Rendang van runderstooflappen wordt langzaam gestoofd in een kruidige saus op basis van creamed kokos (Santen).
Loempia’s met chilisaus – Lumpia Ketjil
Deze Indische loempia´s in chilisaus zijn lekker bij een rijsttafel. Vries ze in en je hebt altijd een snack bij de hand.
Ajam Pedis (hete kip)
Ajam Pedis of Indonesische hete kip zijn kippenpoten of kipkarbonades in een pan gebraden met hete pepers of Lomboks.