Eierkroketten
Benodigdheden
- pan met deksel
- grote steelpan
- snijplank met scherp mes
- garde of houten lepel
- soeplepel
- litermaat
- 5 diepe borden
- huishoudfolie
- keukenpapier
- frituurpan met frituurolie of frituurvet
- schaal om de kroketten op te presenteren
Ingrediënten
- 10 eieren
- 70 gram margarine
- 70 gram bloem
- 4 deciliter water
- 4 theelepels bouillonpoeder
- 3 eetlepels gemalen Zwitserse kaas
- 1 eetlepel citroensap
- peper en zout
- 100 gram paneermeel
Instructies
- Breng in een pan met deksel zoveel water aan de kook dat de eieren volledig onder water kunnen staan. Leg, zodra het water kookt, 8 eieren met de soeplepel voorzichtig in het kokende water. Laat de eieren in 10-12 minuten hard koken. Haal de eieren uit het kokende water en laat ze schrikken onder koud stromend water. Laat de eieren wat afkoelen. Pel de eieren en snij ze in kleine stukjes.
- Meet in een litermaat 4 deciliter water af. Zet de steelpan op middelhoog vuur en verwarm daarin de margarine. Voeg als de margarine goed warm is de bloem in één keer toe, meng de bloem goed met de margarine en laat de bloem garen terwijl je continu goed roert met een garde of houten lepel (je weet dat de bloem gaar is als deze begint te “zweten”). Voeg dan een beetje koud water toe en roer dit tot een glad papje, wacht even totdat het gekookt heeft en al het vocht goed is opgenomen, voordat je er opnieuw een soeplepel water aan toevoegt, roer weer goed en wacht weer totdat het vocht goed is opgenomen in het boter-bloemmengsel. Blijf dit doen totdat al het water verwerkt is en je een gebonden saus hebt, laat de roux even rustig doorkoken.
- Voeg dan de stukjes ei, de kaas, het bouillonpoeder, citroensap en wat peper toe en meng alles goed door elkaar, proef of het mengsel goed op smaak is, voeg eventueel nog wat peper en zout toe.
- Doe het mengsel over op twee diepe borden, laat het even afkoelen, dek het af met huishoudfolie en laat de ragout 3-4 uur in de koelkast of 45 minuten in de diepvries opstijven.
- Klop na het opstijven van de ragout de 2 overgebleven eieren met een eetlepel koud water los in een diep bord en verdeel het paneermeel over twee andere diepe borden.
- Verdeel de ragout in 12 gelijke porties en vorm er kroketten van. Dat kan het gemakkelijkst met vochtige handen. Zorg ervoor dat je het mengsel stevig aandrukt. Als alle kroketten gevormd zijn, rol ze dan één voor één door het paneermeel, het losgeklopte ei en nog een keer door het paneermeel. Zorg ervoor dat de kroketten aan alle kanten een goede paneerlaag hebben.
- Verhit de frituurolie in een frituurpan tot 180 graden en frituur de kroketjes in ongeveer 3 minuten mooi goudbruin. Frituur niet meer dan 3 of 4 kroketten tegelijk en let erop dat de kroketten naast elkaar in het mandje liggen en niet op elkaar.
- Laat de kroketten uitlekken op wat keukenpapier en serveer de kroketten direct.
Tip
- De kroketten zijn ook geschikt om in te vriezen. Als de kroketten bevroren gefrituurd worden, hou dan 6-7 minuten frituurtijd aan.
Notities
Ook lekker
Kersenpannenkoeken met custard en vanillesuiker
Deze kersenpannenkoeken zijn een zoete verwennerij met custard en vanillesuiker.
Eitje verstopt (achter spinazie)
Dit recept van eieren met spinazie is een van de succesrecepten van Betty Jacobs. Volgens Betty is dit het recept om kinderen op een goede manier groenten te laten eten. Haar kinderen en kleinkinderen vinden het heerlijk en wij ook.
Asperges met Hollandse botersaus
Verse Limburgse asperges met Hollandse saus, hoe lekker wil je het hebben? Een simpel recept voor een heerlijk gerecht.
Zuurkool met witte bonen, vegetarisch of met vlees
Zuurkool met witte bonen Deze zuurkool kun je prima eten als vegetarisch hoofdgerecht, wil je er toch liever vlees bij, dan serveer met braadworst of speklappen. snijplankscherp meskookpan met dekselgrote koekenpan of hapjespanzeefhouten lepel 1 kilo vastkokende...
Zo maak je zelf zuurkool
Het klinkt ingewikkelder dan het is om zelf zuurkool te maken. Je hebt niet veel meer nodig dan witte kool, ongeraffineerd zout, eventueel wat smaakmakers, een goed afsluitbare weckpot en een paar weken geduld.
Nasi, saus en rijstschotel
Nasi, rijst en saus Hans van den Beuken, de vader van Marian, waar we dit recept van hebben ontvangen, heeft in zijn militaire diensttijd in Indonesië de Indonesische keuken ontdekt. Hij heeft een aantal gerechten leren maken van een mevrouw die hem onderdak gaf. Het...
Pannenkoek naturel, appel- of blauwe bessen
Een heerlijke appelpannenkoek, naturel of een pannenkoek met blauwe bessen is lekker bij de lunch, of in combinatie met soep een volledige maaltijd.
Gebakken kaasplakken, heerlijk bij een rauwe andijviestamppot
Gebakken kaasplakken, een heerlijk vegetarische gerecht bij een rauwe andijviestamppot. Lekker in de herfst en de winter.