Pannenkoeken bakken

Pannenkoeken werden in mijn ouderlijk huis vaak gegeten in combinatie met erwten- of bonensoep en heel soms als lunch. Het recept hieronder is zoals mijn moeder ze maakte, een beetje zoet.

 

voor 6 - 8 pannenkoeken

Benodigdheden

  • mengkom
  • garde
  • koekenpan
  • soeplepel
  • bakspaan
  • 2 grote platte borden
  • appelboor
  • snijplank met scherp mes
  • bakspaan
  • vergiet

Ingrediënten naturel

  • 4 eieren
  • 2 deciliter melk
  • 90 gram suiker
  • 180 gram bloem
  • 1 mespunt zout
  • 30 gram boter of margarine
  • appelstroop of (poeder) suiker

Ingrediënten appel

voor 3 - 4 pannenkoeken
  • 2 eieren
  • 1 deciliter melk
  • 45 gram suiker
  • 90 gram bloem
  • 1 mespunt zout
  • 2 appels
  • 20 gram boter of margarine
  • suiker of poedersuiker

Ingrediënten blauwe bessen

voor 3 – 4 pannenkoeken

  • 2 eieren
  • 1 deciliter melk
  • 45 gram suiker
  • 90 gram bloem
  • 1 mespunt zout
  • 15 gram boter of margarine
  • 200 gram verse blauwe bessen
  • suiker om de pannenkoeken te bestrooien

 

recept pannenkoeken

Bereiding

De bereiding van de verschilende pannenkoek is in de basis hetzelfde, voor het beste resultaat is de manier van bakken iets anders.

Pannenkoek naturel

Klop de eieren met de suiker los, voeg de bloem en het mespuntje zout toe en roer goed door. Voeg de helft van de melk toe en roer door tot je een egaal beslag hebt. Voeg dan de rest van de melk toe en roer weer goed door.

Verhit een klontje boter in een koekenpan op middelhoog vuur. Schep een volle soeplepel beslag in de pan en verdeel het gelijkmatig over de bodem van de pan. Zet het vuur een beetje lager en laat de pannenkoek lichtbruin bakken. Keer de pannenkoek om en laat ook de andere kant mooi bruin bakken. Doe de pannenkoek over op een groot bord en dek dit af met een omgekeerd bord om de pannenkoek warm te houden. Doe opnieuw een soeplepel beslag in de pan en bak de pannenkoek aan twee kanten mooi bruin. Meestal is het pas na de tweede pannenkoek nodig om opnieuw een klontje boter in de pan te doen voordat je verder gaat met bakken. Ga door tot al het beslag is gebruikt.

Serveer de pannenkoeken met appelstroop of (poeder)suiker.

Pannenkoek appel

Was de appelen en verwijder het klokhuis met de appelboor. Snij de appels in plakjes van ongeveer 1 centimeter dik.

Klop de eieren met de suiker los, voeg de bloem en het mespuntje zout toe en roer goed door. Voeg de helft van de melk toe en roer door tot je een egaal beslag hebt. Voeg dan de rest van de melk toe en roer weer goed door.

Verhit een klontje boter in een koekenpan op middelhoog vuur. Leg drie plakjes appel in de pan en laat de appel aan beide kanten lichtbruin bakken, schep dan een volle soeplepel beslag op de appels in de pan en verdeel het gelijkmatig. Zet het vuur een beetje lager en bak de pannenkoek goudbruin. Keer de pannenkoek om en laat ook de andere kant mooi bruin bakken. Doe de pannenkoek over op een groot bord en dek dit af met een omgekeerd bord om de pannenkoek warm te houden. Herhaal het hele proces totdat het beslag op is.

Serveer de pannenkoeken met een beetje (poeder)suiker.

Tip

Als je het lastig vindt om een grote appelpannenkoek te maken omdat de appel eruit valt met omkeren, schep dan op ieder schijfje appel in de koekenpan een beetje beslag. Zo krijg je drie kleine appelpannenkoekjes die gemakkelijker om te keren zijn.

Pannenkoek blauwe bessen

Was de blauwe bessen en laat ze goed uitlekken in het vergiet.

Klop de eieren met de suiker los, voeg de bloem en het mespuntje zout toe en roer goed door. Voeg de helft van de melk toe en roer door tot je een egaal beslag hebt. Voeg dan de rest van de melk toe en roer weer goed door.

Verhit een klontje boter in een koekenpan op middelhoog vuur. Schep een volle soeplepel beslag in de pan en verdeel het gelijkmatig over de bodem van de pan. Zet het vuur een beetje lager en schep een kwart van de bessen op het deeg in de pan. Laat de pannenkoek lichtbruin bakken. Keer de pannenkoek om en laat ook de andere kant mooi bruin bakken.

Doe de pannenkoek over op een groot bord en dek dit af met een omgekeerd bord om de pannenkoek warm te houden. Bak op deze manier totdat je al het beslag en bessen gebruikt hebt. Meestal is het pas na de tweede pannenkoek nodig om opnieuw een klontje boter in de pan te doen voordat je verder gaat met bakken.

Strooi voor het opdienen een theelepeltje suiker over de pannenkoeken.

Tip

Varieer op het thema en maak een boekweitpannenkoek.

error:

Pin It on Pinterest

Share This