Eitje verstopt
Dit recept van eieren met spinazie is een van de succesrecepten van Betty Jacobs. Volgens Betty is dit het recept om kinderen op een goede manier groenten te laten eten. Haar kinderen en kleinkinderen vinden het heerlijk en wij ook.
Benodigdheden
- grote ovenschaal
- 2 grote pannen met deksel
- 1 kleine pan met deksel
- schilmesje of dunschiller
- snijplank
- pureestamper of handmixer
- houten lepel
- soeplepel
Ingrediënten
- 1 kilo kruimige aardappelen
- 1,2 kilo verse spinazie
- 9 eieren
- 2,5 deciliter melk
- 40 gram margarine
- zou en peper
- paprikapoeder
- kerriepoeder
- nootmuskaat
- uienpoeder
- knoflookpoeder
- korianderpoeder
- kurkuma
Instructies
- Breng in een kleine pan met deksel zoveel water aan de kook dat de eieren volledig onder water kunnen staan. Leg, zodra het water kookt, 8 eieren met een soeplepel voorzichtig in het kokende water. Leg het deksel op de pan en kook de eieren in 8 - 10 minuten hard. Giet het water af en laat de eieren enigszins afkoelen.
- Schil en was de aardappelen en snij deze in stukken. Doe de aardappelen in een grote pan met wat water en zout en breng het geheel op middelhoog vuur samen aan de kook.
- Laat de aardappelen in ongeveer 25 minuten gaar koken.
- Giet de aardappelen af en laat ze even droog stomen. Maak de aardappelen fijn met de pureestamper of mixer en roer er een ei, 30 gram boter en melk doorheen. Breng de puree op smaak met peper, zout, nootmuskaat, paprikapoeder en kerriepoeder.
- Was, terwijl de aardappelen koken, de spinazie en hak deze grof. Breng in een grote kookpan een beetje water met zout aan de kook en blancheer de spinazie hierin enkele minuten totdat deze geslonken is. Giet de spinazie af en laat goed uitlekken. Breng de spinazie op smaak met peper, zout, nootmuskaat, uienpoeder, knoflookpoeder, koriander en een beetje kurkuma.
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Pel de eieren en leg ze in een ovenschaal, verdeel de spinazie over de eieren en schep de aardappelpuree bovenop de spinazie. Verdeel de overgebleven margarine in kleine blokjes en verdeel deze over de aardappelpuree.
- Zet de ovenschaal in de oven en laat er in 15 – 20 minuten een mooi bruin korstje op komen.
Tips
- Betty gebruikt voor het kruiden voor de spinazie een specerijenmengsel van Maggi dat in Duitsland in supermarkten te koop is: kruidenmengsel ´2 Gemüse & helle Soẞen´. Dat mengsel bevat de specerijen die hierboven genoemd worden.
- Als niet alle spinazie in een keer in een pan past, blancheer de spinazie dan in porties, schep de spinazie met een schuimspaan uit het kokende water en doe deze over in een vergiet. Als alle spinazie geslonken en afgegoten is, kun je de spinazie weer terug doen in de pan en met de specerijen op smaak brengen.
Kersenpannenkoeken met custard en vanillesuiker
Deze kersenpannenkoeken zijn een zoete verwennerij met custard en vanillesuiker.
Kabeljauw in tomatensaus – Ikan Ritja-Ritja
Ikan Ritja-Ritja: kabeljauw in een pittige tomatensaus op Indische wijze klaargemaakt met Spaanse pepers en verse gember.
Ajam Pedis (hete kip)
Ajam Pedis of Indonesische hete kip zijn kippenpoten of kipkarbonades in een pan gebraden met hete pepers of Lomboks.
12 eierkroketten voor bij de lunch
Deze eierkroketten zijn lekker als lunchgerecht of bij zelfgebakken frietjes met Zwitserse kaas en citroensap.
Wild zwijn braadstuk
Dit wild zwijn braadstuk moet 2 – 3 uur stoven met jeneverbessen voor het beste resultaat.