Nasi, rijst en saus
Hans van den Beuken, de vader van Marian, waar we dit recept van hebben ontvangen, heeft in zijn militaire diensttijd in Indonesië de Indonesische keuken ontdekt. Hij heeft een aantal gerechten leren maken van een mevrouw die hem onderdak gaf.
Het sausje maak je eerst en gebruik je daarna om er nasi van te maken. De hoeveelheid hieronder is ruim voldoende om verschillende keren nasi van te maken. Vries datgene wat je niet gebruikt in porties in.
voldoende om 3 a 4 keer nasi van te maken
Benodigdheden nasisaus
- 1 pan met deksel
- 1 steelpan
- 1 snijplank met scherp mes
- 2 houten lepels
- 1 middelgroot kommetje
Ingrediënten
- 3 uien
- 150 gram margarine
- 1 eetlepel Franse mosterd
- 3 eetlepel ketjap manis
- 4 zakjes mix voor nasi goreng (à 37 gram, groente- en kruidenmix)
- 1 zakje mix voor bami goreng (a 48 gram, groente- en kruidenmix)
- 150 gram pindakaas
- scheutje melk
- 1 eetlepel suiker
- 2 grote theelepels kerriepoeder
- 1 kleine theelepel witte peper
- 1 kleine theelepel nootmuskaat
- 1 mespunt knoflookpoeder
- 2 kleine theelepels sambal oelek
Bereidingstijd 30 minuten
Bereiding nasi-saus
Pel en snipper de ui. Smelt de margarine in de pan, doe de uien erbij als het schuim van de margarine begint weg te trekken. Voeg 1 eetlepel Franse mosterd en 1 eetlepel ketjap manis toe aan de uien. Laat dit mengsel ongeveer 10 minuten op laag vuur sudderen totdat de uien goed gaar zijn. Roer regelmatig goed door.
Doe de mix voor nasi goreng en de mix voor bami goreng in een steelpan en voeg zoveel water toe tot de mixen net onder water staan. Zet de steelpan op laag vuur en laat het water onder regelmatig goed roeren verdampen. De mix niet laten koken.
Doe de pindakaas, suiker, 2 eetlepels ketjap manis, de kerriepoeder, peper, nootmuskaat, knoflookpoeder en sambal met een scheut melk in een kommetje. Roer dit goed door.
Voeg, als het water van de mixen verdampt is, de mix bij de uien in de pan en laat dit ongeveer 10 minuten sudderen.
Voeg dan het pindakaasmengsel toe, roer goed door en laat het geheel nog 5 minuten sudderen.
Voor 4 personen
Benodigdheden nasi
- 1 pan met deksel
- 1 grote hapjespan of wok
- 1 houten lepel
- snijplank met scherp mes
Ingrediënten
- 300 gram rijst
- 300 gram hamlappen
- 1 theelepel bouillonpoeder
- peper, zout, ketoembar, paprikapoeder, djahé, komijn
- 50 gram margarine
- 4 eetlepels nasi sausje
Bereidingstijd: 20 minuten en 1 uur wachttijd (afkoelen rijst)
Bereiding nasi-rijst
Zet ruim voldoende water op met een theelepel bouillonpoeder en kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Laat de rijst volledig afkoelen voordat je deze verder verwerkt.
Snij de hamlappen in blokjes en kruid met peper, zout, paprikapoeder, djahé en komijn.
Smelt de margarine in de hapjespan totdat de margarine lichtbruin van kleur is. Voeg het vlees toe en bak het aan alle kanten mooi bruin. Voeg dan het nasisausje toe aan het vlees en roer goed door elkaar. Voeg als laatste de rijst toe en roer goed door elkaar.
Tip
Als je een kleinere hapjespan hebt, maak het gerecht dan in porties, en hou de eerste portie warm in de oven tot de rest klaar is.
Lekker met gekookte boontjes, zoetzure komkommersalade en kroepoek.
Ook lekker
Zwarte Kip uit Indonesië
Deze ‘Zwarte Kip’ uit Indonesië smaakt heerlijk exotisch. Serveer met rijst en een frisse salade voor een heerlijke maaltijd.
Herfstige Hachee
Dit recept voor hachee is heerlijk in de herfst om een paar uur op een laag vuurtje te laten pruttelen. Combineer met wortelstamppot.
Varkenshaas in champignonwijnsaus
Varkenshaas in champignonwijnsaus. Heerlijk voor een feestelijke maaltijd. Met wijnsuggestie.
Spekruitertjessaus
Spekruitertjessaus of speksaus is zo’n lekker winters gerecht, serveer met gekookte aardappelen, een eitje en sla.
Speklapjes, lekker in de winter
Kruid de speklapjes met zout, peper, paprikapoeder en nootmuskaat. Serveer bij een winterse stamppot, zoals boerenkool of zuurkool.
“brood in ei”
Supersnel en handig.
Of ik dit zelf heb bedacht of van mijn moeder heb geleerd weet ik niet meer.
Bak 1 of meerdere boterhammen(wit of bruin ter keuze) bruin in de pan (als toast).
Kluts ei (1 per boterham) met een beetje melk en kruiden en giet dit uit over de boterham(men). Met een vork de randjes van de boterham indrukken opdat het eimengsel overal goed wordt opgenomen. Met een deksel erop stolt ook de bovenkant.
Kruiden; in ieder geval zout (of aromat) ter keuze aan te vullen met peper, paprika, basilicum, peterselie, oregano, maar kan ook met nasikruiden.
Variaties: aangevuld met (boeren)soepgroente, ui, spek (meebakken), kaas (eronder of erop), ham.
Eet smakelijk !
Dank je wel Job voor je recept. We gaan het binnenkort proberen.