Dit wortelstamppot recept is afkomstig van Wil Huijs-Roeffen. Het wordt op een andere manier gemaakt dan het recept voor stamppot met rauwe wortelen dat uit mijn eigen culinaire geheugen komt.
Ik vond het verrassend lekker en het smaakt nog beter met hachee of speklapjes erbij.
Voor 4 personen
Benodigdheden
- 1 grote pan met deksel
- schilmesje en dunschiller
- snijplank
- pureestamper
- houten lepel
- kleine koekenpan
Ingrediënten
- 1 kilo kruimige aardappelen
- 1 kilo winterpenen
- 2 middelgrote uien
- zout, circa 2 theelepels
- 1 eetlepel suiker
- stukje vet spek van 75 gram
- zout en peper
- mosterd
Bereidingstijd 45 minuten
Bereiding wortelstamppot
Schil de wortelen met de dunschiller en snij ze in stukken. Pel de ui en snij deze fijn.
Doe de wortelen met de uien in de kookpan met zoveel water dat de wortelen net onder water staan. Doe het zout en de suiker bij de wortelen in de pan.
Schil en was de aardappelen en snij deze in stukken. Leg de aardappelen bovenop de wortelen in de pan en breng het geheel op middelhoog vuur samen aan de kook.
Laat de aardappelen en wortelen in ongeveer 25 minuten gaar koken.
Snij intussen het stukje vet spek in dobbelsteentjes. Zet de koekenpan op laag vuur en laat de blokjes spek rustig uitbakken.
Controleer na de kooktijd of de aardappelen en wortelen goed gaar zijn. Als je met een vork gemakkelijk in de aardappelen kunt prikken, dan zijn ze gaar. Giet de aardappelen en wortelen af en laat ze even droog stomen.
Maak de aardappelen en wortelen fijn met de pureestamper en meng alles goed door elkaar. Roer dan de spekblokjes met het spekvet door de wortelstamppot. Proef of de stamppot goed op smaak is, voeg anders wat peper, zout of eventueel mosterd toe en roer dit goed door de stamppot.
Tip
De suiker maakt de stamppot wat zoet, als je de suiker liever weg laat, dan kan dat natuurlijk.
Meer groentes
Sambal goreng boontjes – pittig gefruite boontjes
Serveer deze pittige sperzieboontjes als onderdeel van een rijsttafel of bij een van de andere Indische recepten uit het Culinair Geheugen.
Friet bak je zo
Als je friet in kleine porties voorbakt en tussendoor goed laat uitlekken en afkoelen, krijg je het beste resultaat.
Javaanse zoetzuur van komkommers oftewel Atjar Ketimoen Djawa
Javaanse zoetzuur van komkommers oftewel Atjar Ketimoen Djawa is eenbijgerecht van komkommers, heerlijk bij een Indische rijsttafel.
Aardappelkoekjes, of riefkeuk in het Limburgse dialect
Aardappel geraspt, gebakken in boter met bloem en ei. Heerlijk eenvoudig en heerlijk bij een warme maaltijd.
Asperges met Hollandse botersaus
Verse Limburgse asperges met Hollandse saus, hoe lekker wil je het hebben? Een simpel recept voor een heerlijk gerecht.