Dit wortelstamppot recept is afkomstig van Wil Huijs-Roeffen. Het wordt op een andere manier gemaakt dan het recept voor stamppot met rauwe wortelen dat uit mijn eigen culinaire geheugen komt.
Ik vond het verrassend lekker en het smaakt nog beter met hachee of speklapjes erbij.
Voor 4 personen
Benodigdheden
- 1 grote pan met deksel
- schilmesje en dunschiller
- snijplank
- pureestamper
- houten lepel
- kleine koekenpan
Ingrediënten
- 1 kilo kruimige aardappelen
- 1 kilo winterpenen
- 2 middelgrote uien
- zout, circa 2 theelepels
- 1 eetlepel suiker
- stukje vet spek van 75 gram
- zout en peper
- mosterd
Bereidingstijd 45 minuten
Bereiding wortelstamppot
Schil de wortelen met de dunschiller en snij ze in stukken. Pel de ui en snij deze fijn.
Doe de wortelen met de uien in de kookpan met zoveel water dat de wortelen net onder water staan. Doe het zout en de suiker bij de wortelen in de pan.
Schil en was de aardappelen en snij deze in stukken. Leg de aardappelen bovenop de wortelen in de pan en breng het geheel op middelhoog vuur samen aan de kook.
Laat de aardappelen en wortelen in ongeveer 25 minuten gaar koken.
Snij intussen het stukje vet spek in dobbelsteentjes. Zet de koekenpan op laag vuur en laat de blokjes spek rustig uitbakken.
Controleer na de kooktijd of de aardappelen en wortelen goed gaar zijn. Als je met een vork gemakkelijk in de aardappelen kunt prikken, dan zijn ze gaar. Giet de aardappelen en wortelen af en laat ze even droog stomen.
Maak de aardappelen en wortelen fijn met de pureestamper en meng alles goed door elkaar. Roer dan de spekblokjes met het spekvet door de wortelstamppot. Proef of de stamppot goed op smaak is, voeg anders wat peper, zout of eventueel mosterd toe en roer dit goed door de stamppot.
Tip
De suiker maakt de stamppot wat zoet, als je de suiker liever weg laat, dan kan dat natuurlijk.
Meer groentes
Slastamppot, een complete maaltijd
Slastamppot op grootmoeders wijze Dit recept voor slastamppot hebben we gekregen van Nel Gruntjens. Het is een lekker ouderwets recept waar haar kinderen vaak van hebben mogen genieten. Het is een complete schotel met groentes, vlees en aardappelen.Voor 4 personen...
Lekker luchtige aardappelpuree
Aardappelpuree maken lijkt simpel en dat is het ook, maar je moet wel de juiste ingrediënten en vooral hoeveelheden gebruiken om deze lekker luchtig te maken.
Gestoofde prei, verrassend lekker
Dit recept voor gestoofde prei is supersimpel: je hebt alleen prei, boter, peper, zout en nootmuskaat nodig. De prei is binnen een half uurtje klaar.
Koolraap op zijn Brabants oftewel Stekruve
Koolraap, een bijna vergeten groente, deze is verkrijgbaar van okt. t/m mrt. Het heeft een wat aardse smaak, het is lekker bij wild- en vleesgerechten.
Zaterdagse boerenkoolstamppot
Boerenkoolstamppot, een simpel maar voedzaam gerecht. Lekker met jus, spek of gehaktballetjes. Met dit recept staat het zo op tafel.