Wortelstamppot
Een recept uit de keuken van mam Hendriks. Deze stamppot wordt anders klaar gemaakt dan de traditionele hutspot.
De wortelen in dit recept worden niet met de aardappelen gaar gekookt, maar even samen met een ui gesmoord in boter. Ze blijven hierdoor knapperig en de smaak is ook een beetje anders. Persoonlijk vind ik dit één van de lekkerste stamppotten,
Het liefst met een gehaktbal erbij, natuurlijk.
Benodigdheden
- 2 pannen met deksel
- schilmesje en dunschiller
- snijplank
- rasp of staafmixer met hakmolen
- pureestamper of handmixer
- houten lepel
Ingrediënten
- 1 kl. kruimige aardappelen
- 600 gr. winterwortelen
- 1 ui
- zout, peper, nootmuskaat, paprikapoeder, kerriepoeder
- 2 dl. melk
- 60 gr. boter of margarine
- 1 ei
Bereiding
De aardappelen schillen, wassen en halveren. Breng de aardappelen met een beetje water en zout aan de kook in de grote pan. Laat de aardappelen in ongeveer 25 minuten gaar koken.
In de tijd dat de aardappelen koken, de wortels schillen met de dunschiller en grof raspen of grof hakken in het hakmolentje van de staafmixer. De ui pellen en fijn hakken. Smelt 20 gram boter in de kleine pan en fruit daarin de ui totdat deze glazig is. Voeg dan de wortelen toe met een beetje zout. Roer de wortelen goed door de uien en de boter. Laat de wortelen met de ui goed warm worden, maar niet gaar.
Zet het vuur uit.
Controleer na de kooktijd of de aardappelen goed gaar zijn. Als je met een vork gemakkelijk in de aardappelen kunt prikken, dan zijn ze gaar. Giet de aardappelen af en laat ze even droog stomen.
Maak de aardappelen fijn met de pureestamper of mixer en roer er het ei, de boter en melk doorheen. Breng de puree op smaak met peper, zout, nootmuskaat, paprikapoeder en kerriepoeder en roer de wortelen door de aardappelpuree.
Tips
- Doe de melk niet in een keer bij de aardappelpuree, soms heb je wat meer nodig en soms wat minder (dit kan per aardappelsoort verschillend zijn). Je kunt altijd nog wat extra melk toevoegen als dat nodig is.
- Serveer met gehaktballen.