
Voor vier personen
Benodigdheden
- koekenpan
- bakspatel
Ingrediënten
- 400 gram magere speklappen
- 40 gram boter of margarine
- peper, zout, paprikapoeder, nootmuskaat
Bereiding speklappen
Kruid de speklapjes met een beetje zout, peper, paprikapoeder en nootmuskaat.
Verhit in de koekenpan op middelhoog vuur de boter totdat deze lichtbruin is en bak hierin de speklapjes. Keer de speklapjes regelmatig om zodat ze aan beide kanten mooi bruin en knapperig worden.
Tips
- Speklapjes zijn lekker bij echte winterse gerechten als boerenkool- of zuurkoolstamppot.
- Je kunt de speklapjes ook op smaak brengen met mosterd: verdeel een eetlepel mosterd over beide kanten van de speklapjes, dat geeft een lekker pittige smaak.
Ook lekker
Frikadellen uit grootmoeders keuken
Deze frikadellen maak je met (o.a.) gehakt, bloem, paneermeel en ei en bak je in de pan. Ze zijn in een half uurtje klaar.
Gefrituurde eieren uit de Indonesische keuken – Telor bumbu bali
Deze gefrituurde eieren zijn lekker bij een Indonesische rijsttafel als vegetarische bijgerecht wanneer je groentebouillon gebruikt.
Sambal goreng boontjes – pittig gefruite boontjes
Serveer deze pittige sperzieboontjes als onderdeel van een rijsttafel of bij een van de andere Indische recepten uit het Culinair Geheugen.
Nonnevotten met Carnaval
Een nonnevot is een in olie gefrituurdgistdeeg in de vorm van een strik. Nonnevotten worden traditioneel rond carnaval gegeten. Het gebak heeft de naam te danken aan de gelijkenis met de strik op het achterwerk van een non.
Rendang van runderstoofvlees
Rendang van runderstooflappen wordt langzaam gestoofd in een kruidige saus op basis van creamed kokos (Santen).