Voor 4 personen
Benodigdheden
- 1 grote braadpan of hapjespan met deksel
- houten lepel
- snijplank met scherp mes
- keukenpapier
Ingrediënten
- 750 gram runderriblappen in blokjes gesneden
- 50 gram boter of margarine
- 1 grote ui
- 1 eetlepel bruine suiker
- 2 kruidnagels
- 1 eetlepel grove mosterd
- 1 laurierblaadje
- 4 eetlepels azijn
- 1 eetlepel ketjap manis
- 1 eetlepel piccalilly
- 2 deciliter warm water
- 1 bouillontablet of 1 eetlepel bouillonpoeder
- peper en zout
Bereidingstijd 20 minuten + 2 – 3 uur stoven
PIN IT
Hachee, lekker laten pruttelen
Dit hachee recept komt uit het Culinair Geheugen van Will Huijs-Roeffen. Combineer dit met haar wortelstamppoteen prima combinatie.
Bereiding hachee
Pel de ui en snij deze fijn. Dep het vlees droog met het keukenpapier en kruid het met peper en zout.
Verhit de boter in de braadpan op middelhoog vuur tot het schuim wegtrekt en de boter licht verkleurt. Bak het vlees rondom mooi bruin, voeg de ui toe en fruit deze mee in het braadvocht. Doe de bruine suiker, de kruidnagels, de mosterd, het laurierblaadje, de azijn, de ketjap en de piccalilly bij het vlees in de pan en roer goed door.
Doe er dan de bouillontablet of bouillonpoeder en het warme water bij, zorg ervoor dat het vlees net onder staat. Breng het geheel zachtjes aan de kook en zet dan het vuur op de laagste stand.
Gebruik eventueel een vlamverdeler en laat het vlees met het deksel op de pan enkele uren sudderen totdat het goed gaar is. Minimaal 2-3 uur geeft het lekkerste resultaat. Als je merkt dat er teveel vocht verdampt, vul het dan aan met een scheutje warm water.
Proef na de bereidingstijd of de hachee goed op smaak is, voeg anders nog wat peper/zout of bouillonpoeder toe.
Tip
Als je geen al te grote braadpan hebt, is het handig om het vlees in twee porties aan te braden, het schroeit dan sneller dicht en blijft daardoor malser.
Ook lekker
Varkenspoulet met champignons
Varkenspoulet met champignons is lekker bij een boterham, maar ook bij rijst, salade of aardappelen. Dit recept is eenvoudig te bereiden en smaakt heerlijk.
Varkenshaasje met gember en rozijnen
Doordat je dit varkenshaasje bereid met gember en rozijnen krijgt het vlees een verrassend pittig-zoete smaak. Serveer bij een feestelijke maaltijd.
Kipragout met champignons
Deze kipragout met champignons is lekker in een pasteitje als voorgerecht. Je kunt het ook met rijst, op een boterham, of bij een salade serveren.
Limburgs zuur vlees
Dit zuur vlees wordt van runderpoulet gemaakt met azijn, appelstroop, ontbijtkoek, laurier, kruidnagels. Serveer met rijst, stokbrood of aardappelen.
Varkenshaasje met champignonroomsaus
Een feestelijk recept voor varkenshaasjes geserveerd met champignonroomsaus. Gebruik Madeira om de saus extra smaak te geven.