Wild zwijn braadstuk (of poulet van wild zwijn)
Wild zwijn braadstuk moet 2 - 3 uur stoven met jeneverbessen voor het beste resultaat.
Benodigdheden
- braadpan of hapjespan metdeksel
- scherp mes
- snijplank
- keukenpapier
- vlamverdeler
Ingrediënten
- 1 kilo wild zwijn braadstuk of 1 kilo poulet van wild zwijn
- 100 gram margarine
- 4 eetlepels reuzel
- 5 pimentkorrels
- 5 jeneverbessen
- 1 ui
- takje peterselie
- 1 laurierblaadje
- 2,5 deciliter vleesbouillon of wildfond
- 2,5 deciliter rode wijn
- peper en zout
Instructies
- Pel de ui en snipper deze fijn. Hak de peterselie fijn.
- Dep het vlees droog met wat keukenpapier en kruid het met peper en zout.
- Smelt in een braadpan op middelhoog vuur de boter tot deze lichtbruin is. Bak het braadstuk of het poulet rondom mooi goudbruin. Voeg de reuzel toe en laat deze smelten.
- Voeg de ui toe en laat deze even fruiten in het braadvet.
- Voeg, als de ui glazig ziet, de pimentkorrels, jeneverbessen, het laurierblaadje, de peterselie de wijn en de bouillon toe.
- Verwarm het geheel totdat het bijna kookt, draai het vuur laag en laat het geheel met het deksel op de pan op laag vuur sudderen tot het gaar is. Gebruik hiervoor als je op gas kookt een vlamverdeler.
- Giet regelmatig wat van het vocht over het vlees.
- Als je een braadstuk klaar maakt, dan is het handig om een vleesthermometer te gebruiken. Het braadstuk is gaar bij een kerntemperatuur van 62° C.. Reken op een stooftijd van 2-3 uur.
- Als je poulet gebruikt is gemakkelijker te testen of het vlees gaar is door een stukje vlees te proeven. Reken voor poulet op een stooftijd van 1,5 uur.
Notities
Tip
Combineer met rode kool en gegratineerde aardappelen.
Met dank aan Gertie Clermonts en Mart Roeffen. Het is een recept van de moeder van Mart.
Konijn in het zuur – een heerlijk winters wildgerecht
Konijn in het zuur is een heerlijk winters wildgerecht, een ideale schotel voor feestelijke gelegenheden. Serveer met aardappelpuree en seizoengroentes.
Haas, een heerlijk wildrecept voor de feestdagen
Door het gebruik van karnemelk in de marinade krijgt de haas een hele lekkere zachte smaak. De karnemelk zorgt er voor dat de haas sneller gaar is.
Konijn in saus met bier
Het recept voor konijn in saus, klaargemaakt in een grote braadpan met uien, laurierblaadjes, kruidnagel, tijm, appel, wortel en bier.