Konijn in het zuur recept

Dit is het recept van konijn zoals mijn moeder het altijd met Kerstmis maakte en ook alleen maar met Kerstmis. Naarmate mijn broers, zussen en ik volwassen werden en we allemaal een aandeel kregen in het klaarmaken van het Kerstdiner, veranderde ook wat op tafel kwam behalve het konijn.

Wat er ook gebeurde, mijn vader wilde met Kerst konijn eten zoals mijn moeder het klaarmaakte en dan bij voorkeur met gekookte aardappelen en spruitjes. Hij proefde wel van onze culinaire uitspattingen maar konijn in het zuur, dat was voor hem Kerst.

Let op: dit gerecht vraagt een langere bereidingstijd omdat het konijn een nacht gemarineerd wordt.

Konijn in het zuur

voor 4 tot 6 personen

Benodigdheden

  • grote braadpan
  • 1 grote kom of schaal met deksel
  • snijplank met schilmesje
  • schuimspaan
  • diep bord
  • keukenpapier

Ingrediënten

  • 1 (wild) konijn in stukken
  • 1 flinke ui
  • 1 liter azijn
  • 1 theelepel suiker
  • 3 laurierblaadjes
  • peper, zout, nootmuskaat, paprikapoeder, kerriepoeder
  • 1 eetlepel ketjap
  • 1 eetlepel appelstroop
  • 1 deciliter water
  • 30 gram boter of margarine

Tips

Deze schotel smaakt heerlijk bij winterse gerechten, zoals witlof uit de oven en verse rode kool.

Bereiding

Dag 1

Pel de ui en snij in dunne ringen. Meng in de kom de azijn met de suiker, peper, zout, nootmuskaat, paprikapoeder, kerriepoeder, ketjap, appelstroop en het water goed door elkaar. Doe de uienringen en de laurierblaadjes erbij en leg het konijn in de marinade. Dek goed af en zet de kom een nacht in de koelkast.

Dag 2

Schep het konijn met de schuimspaan uit de marinade, laat goed uitlekken en dep droog met het keukenpapier. Haal ook de uien uit de marinade en dep deze ook droog. Bewaar de uien en de marinade.

Laat de boter in de braadpan op hoog vuur lichtbruin worden en braad de stukken vlees rondom mooi bruin in de boter. Als alle konijnendelen mooi bruin zijn, voeg dan de uienringen toe en laat deze mee fruiten in het braadvet. Zet het vuur wat lager en doe de helft van de marinade bij het vlees in de pan. Laat het geheel aan de kook komen en draai het vuur laag.

Laat het konijn anderhalf uur op laag vuur sudderen met het deksel op de pan, gebruik eventueel een vlamverdeler. Bedruip het vlees regelmatig met het braadvocht, voeg eventueel wat extra marinade toe als teveel vocht verdampt. Het konijn is gaar als het vlees bijna van het bot valt.

Konijn in het zuur

voor 4 tot 6 personen

Benodigdheden

  • grote braadpan
  • 1 grote kom of schaal met deksel
  • snijplank met schilmesje
  • schuimspaan
  • diep bord
  • keukenpapier

Ingrediënten

  • 1 (wild) konijn in stukken
  • 1 flinke ui
  • 1 liter azijn
  • 1 theelepel suiker
  • 3 laurierblaadjes
  • peper, zout, nootmuskaat, paprikapoeder, kerriepoeder
  • 1 eetlepel ketjap
  • 1 eetlepel appelstroop
  • 1 deciliter water
  • 30 gram boter of margarine

Bereiding

Dag 1

Pel de ui en snij in dunne ringen. Meng in de kom de azijn met de suiker, peper, zout, nootmuskaat, paprikapoeder, kerriepoeder, ketjap, appelstroop en het water goed door elkaar. Doe de uienringen en de laurierblaadjes erbij en leg het konijn in de marinade. Dek goed af en zet de kom een nacht in de koelkast.

Dag 2

Schep het konijn met de schuimspaan uit de marinade, laat goed uitlekken en dep droog met het keukenpapier. Haal ook de uien uit de marinade en dep deze ook droog. Bewaar de uien en de marinade.

Laat de boter in de braadpan op hoog vuur lichtbruin worden en braad de stukken vlees rondom mooi bruin in de boter. Als alle konijnendelen mooi bruin zijn, voeg dan de uienringen toe en laat deze mee fruiten in het braadvet. Zet het vuur wat lager en doe de helft van de marinade bij het vlees in de pan. Laat het geheel aan de kook komen en draai het vuur laag.

Laat het konijn anderhalf uur op laag vuur sudderen met het deksel op de pan, gebruik eventueel een vlamverdeler. Bedruip het vlees regelmatig met het braadvocht, voeg eventueel wat extra marinade toe als teveel vocht verdampt. Het konijn is gaar als het vlees bijna van het bot valt.

Tips

Deze schotel smaakt heerlijk bij winterse gerechten, zoals witlof uit de oven en verse rode kool.

Pin It on Pinterest

Share This