Haas wildrecept

Wilde Haas

Dit recept van haas is afkomstig van Dimph Cox, zij krijgt met enige regelmaat in de herfst een haas van een jager en dan wordt dit recept gemaakt. Door het gebruik van karnemelk in de marinade krijgt de haas een hele lekkere zachte smaak. De karnemelk zorgt er ook voor dat het vlees sneller gaar is.

Let op: dit gerecht vraagt een langere bereidingstijd omdat het vlees een nacht gemarineerd wordt.

Recept wildschotel haas
Voor vier tot zes personen

Benodigdheden

  • grote braadpan
  • koekenpan
  • 1 grote kom of schaal met deksel
  • snijplank met schilmesje
  • schuimspaan
  • diep bord
  • keukenpapier

Ingrediënten

  • 1 haas in stukken
  • 9 uien
  • 1 tot 1,5  liter karnemelk
  • 15 jeneverbessen
  • 4 laurierblaadjes
  • peper, zout
  • 2 plakken peperkoek
  • 1 eetlepel appelstroop
  • 40 gram boter of margarine
  • 1 potje wildfond van 380 milliliter
  • 1 theelepel bouillonpoeder

Tip

  • Als je van een wat zoetere saus houdt, voeg dan een eetlepel appelstroop toe nadat de peperkoek in de saus verkruimeld is.
  • Een ander feestelijke wildschotel is Konijn in Biersaus.

 

 

Bereiding

Dag 1

Pel 5 uien en snij in grove stukken. Meng in de kom 1 liter karnemelk met de jeneverbessen, laurierblaadjes, peper, zout en de uien en leg de haas in de marinade. Zorg ervoor dat het vlees helemaal bedekt wordt door de marinade, waarschijnlijk is 1 liter karnemelk voldoende. Dek goed af en zet de kom een nacht in de koelkast.

Dag 2

Schep de haas met de schuimspaan uit de marinade, laat goed uitlekken en dep droog met het keukenpapier. Haal ook de laurierblaadjes en de jeneverbessen uit de marinade.

Laat 30 gram boter in de braadpan op hoog vuur lichtbruin worden en braad de stukken vlees rondom mooi bruin in de boter.

Pel 4 uien en snipper deze fijn. Smelt 10 gram boter in de koekenpan en bak hierin de uien lichtbruin. Als de uien gebakken zijn, voeg dan de wildfond aan de uien toe en roer alle aanbaksels los.

Als de stukken vlees rondom mooi bruin gebakken zijn, voeg dan de uien met de wildfond toe aan de haas in de braadpan en voeg dan ook de jeneverbessen en de laurierblaadjes toe.

Stoven

Zet het vuur laag en laat de haas met de deksel op de pan in ongeveer een tot anderhalf uur gaar stoven, gebruik eventueel een vlamverdeler. Bedruip het vlees regelmatig met wat braadvocht en controleer of de haas niet droog kookt. Voeg dan eventueel wat warm water toe.  De haas is gaar als het vlees gemakkelijk van de botjes los laat.

Haal als het vlees gaar is, de stukken haas uit de pan en haal het vlees van de botten. Schep ook de jeneverbessen en laurierblaadjes uit het braadvocht. Verkruimel de peperkoek in het braadvocht en laat de saus binden. Proef of de saus voldoende op smaak is, voeg eventueel nog wat bouillonpoeder of peper en zout toe. Doe het vlees weer terug in de saus.

Tip

  • Als je van een wat zoetere saus houdt, voeg dan een eetlepel appelstroop toe nadat de peperkoek in de saus verkruimeld is.
  • Een ander feestelijke wildschotel is Konijn in Biersaus.

 

 

Pin It on Pinterest

Share This