Konijn in saus met bier
Dit recept komt uit het culinair geheugen van Lonneke Janssen. Deze schotel wordt in de familie traditioneel met Kerst gegeten en dan klaar gemaakt in een enorme grote braadpan, een erfstuk van opa en oma. Met kerst werd de pan speciaal geleend, want de familie was er van overtuigd dat het konijn beter smaakte uit deze braadpan dan uit welke andere pan dan ook.
Helaas kan niet iedereen gebruik maken van deze braadpan, maar wij van het Culinair Geheugen kunnen je geruststellen. Het konijn smaakt ook goed in een ‘gewone’ braadpan.
Voor 4 personen
Benodigdheden
- grote braadpan
- snijplank met schilmesje
- dunschiller
- schuimspaan
- diep bord
Ingrediënten:
- 4 – 5 achterbouten tam konijn
- 2 uien
- 1 appel
- 1 winterwortel
- 1 flesje donker bier
- 3 laurierblaadjes
- 3 kruidnagels
- Snufje tijm
- 30 gram boter of margarine
- peper, zout, nootmuskaat
Bereiding
Pel de uien en snij ze in dunne ringen. Laat de boter in de braadpan lichtbruin worden en fruit hierin de uien.
Wrijf in de tussentijd de konijnenbouten in met peper, zout en nootmuskaat. Schep de uien uit de pan en zet het vuur wat hoger. Braad de konijnenbouten rondom mooi bruin in de boter.
Schil de appel en verwijder het klokhuis en snij in kleine stukjes. Schil de wortel en snij deze in kleine blokjes.
Als de konijnenbouten bruin zijn, de uien, laurierblaadjes, kruidnagel, tijm, appel, wortel en bier toevoegen. Laat het geheel aan de kook komen en draai het vuur laag.
Laat de konijnenbouten 3 uur op laag vuur sudderen met het deksel op de pan, gebruik eventueel een vlamverdeler. Bedruip de konijnenbouten regelmatig met het braadvocht.
Het konijn is gaar als het vlees bijna van het bot valt.
Deze schotel smaakt het lekkerst met flink wat saus.
Tip jachtseizoen konijn
Voor die heerlijke wildsmaak, bereid het konijn in het jachtseizoen, dat is globaal van 15 augustus tot en met 31 januari (bron).