gegratineerde aardappelen

Gegratineerde aardappelen

Het Culinair Geheugen
Aardappelen gegratineerd uit de oven
Voorbereidingstijd 20 minuten
oventijd 45 minuten
Gang Bijgerecht
Keuken Nederlands
Porties 4 personen

Benodigdheden

  • ovenschaal 
  • schilmesje
  • snijplank
  • dunschiller
  • bakkwastje of keukenpapier
  • pan met deksel
  • klein kommetje
  • vork

Ingrediënten
  

  • 600 gram vastkokende aardappelen
  • 1,25 deciliter melk
  • 1,25 deciliter slagroom
  • 1 teentje knoflook
  • 1 ei
  • 75 gram geraspte kaas
  • zout peper, nootmuskaat
  • boter om de ovenschaal mee in te vetten

Instructies
 

  • De aardappelen schillen, wassen en in plakjes snijden. Breng de aardappelschijfjes met een beetje water en zout aan de kook en laat 5 minuten koken. Giet de aardappelschijfjes af en laat ze even droogstomen en een beetje afkoelen.
  • Snij de knoflookteen doormidden en bestrijk hiermee de binnenkant van de ovenschaal.
  • Vet de ovenschaal in met de boter.
  • Verwarm de oven voor op 175 graden C.
  • Leg een laag aardappelschijfjes dakpansgewijs in de ovenschaal, strooi hier wat geraspte kaas overheen en leg de rest van de aardappelschijfjes ook dakpansgewijs in de ovenschaal.
  • Klop in een klein kommetje het ei los met de melk, de slagroom, peper, zout en nootmuskaat.
  • Verdeel het eimengsel gelijkmatig over de aardappelen in de ovenschaal. Verdeel de rest van de geraspte kaas over de aardappelen. Zet de schaal in de oven en laat de aardappelen in 35-45 minuten gaar en mooi bruin worden.
  • Controleer na de 35 minuten of de aardappelen al gaar zijn. Laat ze anders nog wat langer in de oven staan.

Tips

  • Zijn de aardappelen na de bereidingstijd nog niet helemaal gaar maar hebben ze wel al een mooi bruin korstje: dek dan de ovenschaal af met wat aluminiumfolie.
  • Als de aardappelen gaar zijn maar het korstje nog niet zo mooi bruin is, zet dan de temperatuur van de oven op 200 graden C.
  • Zorg dat je ovenschaal groot genoeg is. Als je de ovenschaal tot aan de rand toe vult, is de kans aanwezig dat de aardappelgratin “overkookt” in de oven.

Notities

gegratineerde aardappelen
Trefwoord aardappelen, gegratineerd, oven

Ook lekker

Friet bak je zo

Friet bak je zo

Als je friet in kleine porties voorbakt en tussendoor goed laat uitlekken en afkoelen, krijg je het beste resultaat.

Lees meer
Zuurkool met witte bonen, vegetarisch of met vlees

Zuurkool met witte bonen, vegetarisch of met vlees

Zuurkool met witte bonen Deze zuurkool kun je prima eten als vegetarisch hoofdgerecht, wil je er toch liever vlees bij, dan serveer met braadworst of speklappen. snijplankscherp meskookpan met dekselgrote koekenpan of hapjespanzeefhouten lepel 1 kilo vastkokende...

Lees meer

Pin It on Pinterest

Share This