
Runderbouillon
Dit recept voor een heerlijke runderbouillon uit grootmoeders keuken is lekker als tussendoortje en als voorgerecht. Zeker als je op dieet bent, want in een kop soep zitten slechts 7 calorieën.
Benodigdheden
- grote soeppan (minimaal 5 liter)
- schuimspaan
- klein stukje keukentouw
Ingrediënten
- 1 kilo soepvlees: dit mag aan een stuk zijn of runderpoulet, met of zonder bot, bijvoorbeeld runderschenkel
- 3 liter koud water
- 2 uien
- 1 prei
- 1 winterwortel
- 4 laurierblaadjes
- 4 takjes peterselie
- 4 takjes bladselderij
- 8 peperkorrels (gekneusd)
- zout en peper
- kruidenbouillonpoeder of bouillontabletten
Bereiding
Doe het water met het rundvlees in de soeppan. Breng dit op middelhoog vuur rustig aan de kook. Schep regelmatig het schuim van het vocht af met een schuimspaan (dit zorgt er straks voor dat de bouillon mooi helder is).
Maak in de tussentijd uien, prei en de winterwortel schoon. De groente hoeft niet klein gesneden te worden. Maak een bouquet garni van de prei, de takjes bladselderij en peterselie (dit doe je door de kruiden met keukentouw aan de prei te binden). Snijd de wortel in twee of drie stukken, laat de uien heel.
Als de soep kookt, draai dan het vuur op de laagste stand en doe er dan het bouquet garni, de uien, winterwortel, laurierblaadjes, peperkorrels en wat zout en peper bij. Meestal voeg ik ook nog twee of drie eetlepels bouillonpoeder of twee à drie bouillontabletten toe, zodat de bouillon wat krachtiger van smaak wordt.
Laat de bouillon minstens drie uur trekken (tegen de kook aan) met het deksel op de pan, gebruik eventueel een vlamverdeler. Langer laten trekken mag ook, dat komt de smaak en gaarheid van het vlees ten goede.
Schep als het soepvlees goed gaar is, de groenten en het vlees uit de pan.
Controleer tenslotte of de bouillon voldoende op smaak is, voeg anders nog wat peper en zout of een beetje bouillonpoeder toe.
Tips
- Als je op een gasfornuis kookt, is het handig om een vlamverdeler te gebruiken, zodat de bouillon niet blijft koken.
- Als je liever een heldere bouillon wilt, kun je de bouillon zeven. Dat doe je door een schone vochtige theedoek in een grote zeef te leggen. Giet dan de soep door de zeef in een schone pan. Ik laat het zeven van de bouillon eigenlijk altijd achterwege.
- Je kunt nu naar keuze nog wat kleingesneden soepvlees, (soep)groenten, soepballetjes en een beetje vermicelli toevoegen voor een zondagse soep.
- Op deze site zul je veel recepten tegen komen die met gaar soepvlees gemaakt worden. Ik maak daarom altijd bouillon met soepvlees zonder bot omdat ik zoveel mogelijk soepvlees over wil houden. Bouillon maken van soepvlees met bot, zorgt voor een intensere smaak.
Meer soep
Courgettesoep, lekker gezond
Deze courgettesoep is lekker en gezond, want de soep zit boordevol met groentes.
Preisoep, een stevige maaltijdsoep
Preisoep, een lekker stevige maaltijdsoep voor winterse dagen met aardappelen, prei en rookworst.
Indische kippensoep
Een lekker lichte exotische soep, op smaak gebracht met Spaanse peper, ketoembar, gember, ketjap manis, taugé en bieslook.
Chinese tomatensoep
Deze Chinese tomatensoep is een heerlijk exotische soep met noedels, gember en kruiden. Lekker als voorgerecht.
Indische bruine bonensoep, lekker pittig
Deze Indische bruine bonensoep is pittig en zit boordevol met gezonde groentes. De soep is goed gevuld, lekker als lunch.
Vissoep met garnalen
Dit vissoep recept met garnalen en zalm levert een goed gevulde soep op. Lekker als lunch met stokbrood en een salade.
Hierbij een toevoeging aan het recept wat in de vergetelheid dreigt te geraken en maakt de zondagse soep wel af.
Ouderwetse mergballetjes voor de “zondaagse soep”
1 of twee mergpijpjes
Het merg uit de mergpijpjes halen (let op de dat er geen botsplinters meekomen)
Het merg met een vork pletten en vermengen met 1 of 2 eieren.
Bij dit mengsel wat maggi, evt. maggiblokje erover kruimelen, en zout en peper toevoegen.
Paneermeel (beschuit, ca 6 stuks)toevoegen totdat je een stevige massa hebt.
Hiervan kleine bolletjes draaien en deze apart in een pannetje met bouillonblokje gaar koken en toevoegen aan de “Zondaagse soep”. Dit zijn er veel. Je kunt ze makkelijk invriezen.
Tip: Breng het water met de kruiden, bouillontabletten etc. aan de kook zonder het vlees! Pas als het kookt het vlees erin. Je hebt dan geen schuimspaan nodig!
Beste Elizabeth,
Dank voor de tip.
Kun je soepvlees ook braden
Hoi Nelly, jazeker kan dat. Ik neem aan dat je bedoelt voordat je er soep van gaat trekken. Je kunt het soepvlees braden en er daarna warm water bij doen i.p.v. koud zoals in het recept staat. De soep zal dan wat donkerder van kleur worden.
Braden schroeit het vlees dicht. Het is niet de bedoeling dat de smaken uit het vlees in de bouillon komen. Ook best beginnen van koud water, door de geleidelijke opwarming komen nog meer smaken vrij.
Hoi Steven, ik begrijp dat je het vlees aanbraadt voordat je er bouillon van trekt. In het recept van ossenstaartsoep doen we dat ook zo. In dit recept zetten we het vlees ongebraden op met koud water, zoals je in het recept kunt lezen.