recept runderbouillon

Runderbouillon

Dit recept voor een heerlijke runderbouillon uit grootmoeders keuken is lekker als tussendoortje en als voorgerecht. Zeker als je op dieet bent, want in een kop soep zitten slechts 7 calorieën.

Benodigdheden

  • grote soeppan (minimaal 5 liter)
  • schuimspaan
  • klein stukje keukentouw

Ingrediënten

  • 1 kilo soepvlees: dit mag aan een stuk zijn of runderpoulet, met of zonder bot, bijvoorbeeld runderschenkel
  • 3 liter koud water
  • 2 uien
  • 1 prei
  • 1 winterwortel
  • 4 laurierblaadjes
  • 4 takjes peterselie
  • 4 takjes bladselderij
  • 8 peperkorrels (gekneusd)
  • zout en peper
  • kruidenbouillonpoeder of bouillontabletten

 

ingrediënten runderbouillon

Bereiding

Doe het water met het rundvlees in de soeppan. Breng dit op middelhoog vuur rustig  aan de kook. Schep regelmatig het schuim van het vocht af met een schuimspaan (dit zorgt er straks voor dat de bouillon mooi helder is).

Maak in de tussentijd  uien, prei en de winterwortel schoon. De groente hoeft niet klein gesneden te worden. Maak een bouquet garni van de prei, de takjes bladselderij en peterselie (dit doe je door de kruiden met  keukentouw aan de prei te binden). Snijd de wortel in twee of drie stukken, laat de uien heel.

Als de soep kookt, draai dan het vuur op de laagste stand en doe er dan het bouquet garni, de uien, winterwortel, laurierblaadjes, peperkorrels en wat zout en peper bij. Meestal voeg ik ook nog twee of drie eetlepels bouillonpoeder of twee à drie bouillontabletten toe, zodat de bouillon wat krachtiger van smaak wordt.

Laat de bouillon minstens drie uur trekken (tegen de kook aan) met het deksel op de pan, gebruik eventueel een vlamverdeler. Langer laten trekken mag ook, dat komt de smaak en gaarheid van het vlees ten goede.

Schep als het soepvlees goed gaar is, de groenten en het vlees uit de pan.

Controleer tenslotte of de bouillon voldoende op smaak is, voeg anders nog wat peper en zout of een beetje bouillonpoeder toe.

Tips

  • Als je op een gasfornuis kookt, is het handig om een vlamverdeler te gebruiken, zodat de bouillon niet blijft koken.
  • Als je liever een heldere bouillon wilt, kun je de bouillon zeven. Dat doe je door een schone vochtige theedoek in een grote zeef te leggen. Giet dan de soep door de zeef in een schone pan. Ik laat het zeven van de bouillon eigenlijk altijd achterwege.
  • Je kunt nu naar keuze nog wat kleingesneden soepvlees, (soep)groenten, soepballetjes en een beetje vermicelli toevoegen voor een zondagse soep.
  • Op deze site zul je veel recepten tegen komen die met gaar soepvlees gemaakt worden. Ik maak daarom altijd bouillon met soepvlees zonder bot omdat ik zoveel mogelijk soepvlees over wil houden. Bouillon maken van soepvlees met bot, zorgt voor een intensere smaak.
error:

Pin It on Pinterest

Share This