Cognactaart recept
Dit handgeschreven recept voor cognactaart zat los in een kookboek van mevrouw Martha Litjens uit Horst. We denken dat het een recept is dat populair was in de jaren ’70. In het originele recept wordt Brio boter gebruikt. Brio was een merknaam voor margarine. Voor zover wij weten bestaat het merk niet meer.
In deze taart wordt Buisman gebruikt, een merknaam voor verschillende koffie-gerelateerde producten. De Buisman in dit recept werd vroeger gebruikt om de smaak van filterkoffie te versterken. Het mengsel bestaat uit gebrande, gekaramelliseerde glucosestroop en melasse.
Met dank aan Ans Hoeijmakers (van Akkies tuin in Melderslo).
Bereidingstijd 30 minuten, wachttijd 12 uur
Voor 12 stukken
Ingrediënten
-
2 pakken lange vingers à 175 -200 gram
-
200 gram boter of margarine op kamertemperatuur
-
200 gram witte basterdsuiker
-
4 eidooiers
-
150 milliliter cognac
-
100 milliliter water
-
1 zakje vanillesuiker
-
1 pak Klop Klop (2 zakjes)
-
160 milliliter koude melk
-
½ theelepel Buisman
-
1 theelepel cacao
-
snufje zout
-
chocolade- schaafsel of vlokken en/of cacaoboontjes om te garneren
Benodigdheden
-
springvorm (26 – 28 cm doorsnee)
-
aluminiumfolie
-
1 diep bord
-
2 mengkommen
-
handmixer
-
lepel
-
spatel of paletmes
-
groot bord of schaal om de cognactaart op te presenteren.
Bereiding cognactaart
Bekleed de bodem en de opstaande rand van de springvorm met aluminiumfolie.
Meng in het diepe bord 100 ml. cognac en het water. Doop de lange vingers een voor een kort in het cognac-watermengsel en leg ze op de bodem van de springvorm.
Zorg ervoor dat de bodem helemaal bedekt is met een laagje lange vingers.
Doe de boter, suiker, eidooiers, vanillesuiker, zout en 50 ml. cognac in een mengkom. Klop dit met de mixer op de hoogste stand tot je een romige witte massa hebt, dit duurt ongeveer een kwartier.
Spatel dit mengsel gelijkmatig op de lange vingers in de springvorm en strijk het glad.
Doop weer wat lange vingers één voor één kort in het cognac-watermengsel en leg ze op het cognacbotermengsel, zodat er weer een volledige laag lange vingers ontstaat.
Doe de melk, de Klopklop, de Buisman en de cacao in een mengkom en klop dit met de mixer op de hoogste stand stijf. Verdeel dit mengsel over de tweede laag lange vingers en strijk de bovenkant glad.
Laat de taart 12 uur opstijven in de koelkast.
Haal de taart uit de springvorm, doe over op een serveerschaal en garneer de met chocoladeschaafsel, chocoladevlokken en/of cacaoboontjes.
Tip
Deze taart kun je het beste maken een dag voordat je deze wilt serveren, de taart is dan voldoende opgesteven en de smaken zijn dan goed ingetrokken.
PIN IT
Meer Gebak
Glutenvrije Mokkataart, een feestje voor iedereen
Deze heerlijke mokkataart is glutenvrij. Het verschil met een ‘normale’ taart proef je niet. Met dit recept is het een feestje voor iedereen.
Zomerse aardbeienkwarktaart
Deze aardbeienkwarktaart is echt iets voor in zomer, lekker fris met verse aardbeien. Een tractatie voor jong en oud. Ook lekker als toetje.
Kruimelvlaai uit Limburg
Deze kruimelvlaai is echt Limburgs. Je maakt deze vlaai met banketbakkersroom, boter, eieren, gist, zonnebloemolie, bloem en margarine.
Verwen jezelf met deze heerlijke aardbeienvlaaitjes
Deze aardbeienvlaaitjes vormen een heerlijke traktatie, voor een kinderfeestje, als toetje of gewoon lekker bij een kopje koffie.
MonChoutaart lekker romig en fruitig
Monchoutaart, met deze tips zet je zo een heerlijke romige en fruitige taart op tafel. Hij moet alleen nog even opstijven.
Banketbakkersroom, om je vingers bij af te likken
Banketbakkersroom zelf maken is eenvoudiger dan je denkt. Heerlijk in soesjes of als bodempje bij een vruchtenvlaaitje.