Cognactaart recept

Dit handgeschreven recept voor cognactaart zat los in een kookboek van mevrouw Martha Litjens uit Horst. We denken dat het een recept is dat populair was in de jaren ’70. In het originele recept wordt Brio boter gebruikt. Brio was een merknaam voor margarine. Voor zover wij weten bestaat het merk niet meer.

In deze taart wordt Buisman gebruikt, een merknaam voor verschillende koffie-gerelateerde producten. De Buisman in dit recept werd vroeger gebruikt om de smaak van filterkoffie te versterken. Het mengsel bestaat uit gebrande, gekaramelliseerde glucosestroop en melasse.

Met dank aan Ans Hoeijmakers (van Akkies tuin in Melderslo).

Cognactaart

Bereidingstijd 30 minuten, wachttijd 12 uur

 Voor 12 stukken

Ingrediënten

  • 2 pakken lange vingers à 175 -200 gram

  • 200 gram boter of margarine op kamertemperatuur

  • 200 gram witte basterdsuiker

  • 4 eidooiers

  • 150 milliliter cognac

  • 100 milliliter water

  • 1 zakje vanillesuiker

  • 1 pak Klop Klop (2 zakjes)

  • 160 milliliter koude melk

  • ½ theelepel Buisman

  • 1 theelepel cacao

  • snufje zout

  • chocolade- schaafsel of vlokken en/of cacaoboontjes om te garneren

    Benodigdheden

    • springvorm  (26 – 28 cm doorsnee)

    • aluminiumfolie

    • 1 diep bord

    • 2 mengkommen

    • handmixer

    • lepel

    • spatel of paletmes

    • groot bord of schaal om de cognactaart op te presenteren. 

     

     

    Bereiding cognactaart

    Bekleed de bodem en de opstaande rand van de springvorm met aluminiumfolie. 

    Meng in het diepe bord 100 ml. cognac en het water. Doop de lange vingers een voor een kort in het cognac-watermengsel en leg ze op de bodem van de springvorm. 

    Zorg ervoor dat de bodem helemaal bedekt is met een laagje lange vingers.

    Doe de boter, suiker, eidooiers, vanillesuiker, zout en 50 ml. cognac in een mengkom. Klop dit met de mixer op de hoogste stand tot je een romige witte massa hebt, dit duurt ongeveer een kwartier. 

    Spatel dit mengsel gelijkmatig op de lange vingers in de springvorm en strijk het glad.

    Doop weer wat lange vingers één voor één kort in het cognac-watermengsel en leg ze op het cognacbotermengsel, zodat er weer een volledige laag lange vingers ontstaat. 

    Doe de melk, de Klopklop, de Buisman en de cacao in een mengkom en klop dit met de mixer op de hoogste stand stijf. Verdeel dit mengsel over de tweede laag lange vingers en strijk de bovenkant glad. 

    Laat de taart 12 uur opstijven in de koelkast. 

    Haal de taart uit de springvorm, doe over op een serveerschaal en garneer de met chocoladeschaafsel, chocoladevlokken en/of cacaoboontjes. 

    Tip

    Deze taart kun je het beste maken een dag voordat je deze wilt serveren, de taart is dan voldoende opgesteven en de smaken zijn dan goed ingetrokken. 

    recept cognactaart

    PIN IT

    Meer Gebak

    Glutenvrije appeltaart met schuimkop

    Glutenvrije appeltaart met schuimkop

    Glutenvrij Appeltaartje met schuimkop Soms krijgen we vragen voor glutenvrije gebakrecepten en dan proberen we het gewoon. Het proefpanel was enthousiast over deze appeltaart. Dit is de kleine glutenvrije variant van de appeltaart met schuimkop. Het lekkerste wordt de...

    Lees meer
    Aardbeienvlaai met een bodem van biscuitdeeg

    Aardbeienvlaai met een bodem van biscuitdeeg

    Voor 10 punten Ingrediënten deeg 60 gram bloem 15 gram maïzena mespunt zout 3 middelgrote eieren (kamertemperatuur) 90 gram suiker 1 zakje vanillesuiker zachte boter om de bodem mee in te vetten Vulling en garnering 1 portie banketbakkersroom 500 gram aardbeien 2...

    Lees meer
    Zomerse aardbeienkwarktaart

    Zomerse aardbeienkwarktaart

    Deze aardbeienkwarktaart is echt iets voor in zomer, lekker fris met verse aardbeien. Een tractatie voor jong en oud. Ook lekker als toetje.

    Lees meer
    Kruimelvlaai uit Limburg

    Kruimelvlaai uit Limburg

    Deze kruimelvlaai is echt Limburgs. Je maakt deze vlaai met banketbakkersroom, boter, eieren, gist, zonnebloemolie, bloem en margarine.

    Lees meer
    error:

    Pin It on Pinterest

    Share This