Cognactaart recept
Dit handgeschreven recept voor cognactaart zat los in een kookboek van mevrouw Martha Litjens uit Horst. We denken dat het een recept is dat populair was in de jaren ’70. In het originele recept wordt Brio boter gebruikt. Brio was een merknaam voor margarine. Voor zover wij weten bestaat het merk niet meer.
In deze taart wordt Buisman gebruikt, een merknaam voor verschillende koffie-gerelateerde producten. De Buisman in dit recept werd vroeger gebruikt om de smaak van filterkoffie te versterken. Het mengsel bestaat uit gebrande, gekaramelliseerde glucosestroop en melasse.
Met dank aan Ans Hoeijmakers (van Akkies tuin in Melderslo).
Bereidingstijd 30 minuten, wachttijd 12 uur
Voor 12 stukken
Ingrediënten
-
2 pakken lange vingers à 175 -200 gram
-
200 gram boter of margarine op kamertemperatuur
-
200 gram witte basterdsuiker
-
4 eidooiers
-
150 milliliter cognac
-
100 milliliter water
-
1 zakje vanillesuiker
-
1 pak Klop Klop (2 zakjes)
-
160 milliliter koude melk
-
½ theelepel Buisman
-
1 theelepel cacao
-
snufje zout
-
chocolade- schaafsel of vlokken en/of cacaoboontjes om te garneren
Benodigdheden
-
springvorm (26 – 28 cm doorsnee)
-
aluminiumfolie
-
1 diep bord
-
2 mengkommen
-
handmixer
-
lepel
-
spatel of paletmes
-
groot bord of schaal om de cognactaart op te presenteren.
Bereiding cognactaart
Bekleed de bodem en de opstaande rand van de springvorm met aluminiumfolie.
Meng in het diepe bord 100 ml. cognac en het water. Doop de lange vingers een voor een kort in het cognac-watermengsel en leg ze op de bodem van de springvorm.
Zorg ervoor dat de bodem helemaal bedekt is met een laagje lange vingers.
Doe de boter, suiker, eidooiers, vanillesuiker, zout en 50 ml. cognac in een mengkom. Klop dit met de mixer op de hoogste stand tot je een romige witte massa hebt, dit duurt ongeveer een kwartier.
Spatel dit mengsel gelijkmatig op de lange vingers in de springvorm en strijk het glad.
Doop weer wat lange vingers één voor één kort in het cognac-watermengsel en leg ze op het cognacbotermengsel, zodat er weer een volledige laag lange vingers ontstaat.
Doe de melk, de Klopklop, de Buisman en de cacao in een mengkom en klop dit met de mixer op de hoogste stand stijf. Verdeel dit mengsel over de tweede laag lange vingers en strijk de bovenkant glad.
Laat de taart 12 uur opstijven in de koelkast.
Haal de taart uit de springvorm, doe over op een serveerschaal en garneer de met chocoladeschaafsel, chocoladevlokken en/of cacaoboontjes.
Tip
Deze taart kun je het beste maken een dag voordat je deze wilt serveren, de taart is dan voldoende opgesteven en de smaken zijn dan goed ingetrokken.

PIN IT
Meer Gebak
Traditionele Tulband
Een tulband wordt traditioneel gebakken rond Kerstmis of Pasen. Een tulband wordt op een wat andere manier gemaakt dan een gewone cake, het is Moskovisch gebak, een beetje bewerkelijker dan gewone cake.
Speculaas voor Sinterklaas
Met dit recept voor speculaas voor Sinterklaas bak je je eigen koekjes voor het heerlijke avondje of gewoon lekker bij de koffie.
Gevulde speculaas
Maak thuis gevulde speculaas met amandelspijs, lekker voor een feestje, bij de koffie of speciaal voor Sinterklaas.
Kruukplaetjes, koekjes uit de pan
Kruukplaetjes, zijn koekjes uit de pan. Dit recept voor de armen, want je hebt geen oven nodig komt uit Goeree Overflakkee.
Boterkoek, voor onverwacht bezoek
Deze boterkoek is ideaal wanneer je onverwacht bezoek krijgt. Je hebt de ingrediënten waarschijnlijk in huis en het is snel klaar.
Amandelspijs, heerlijk in speculaas
Amandelspijs voor in brood of speculaas Dit recept voor amandelspijs is heerlijk in een kerstbrood en gevulde speculaas en eenvoudig zelf te maken. Hiermee maak je 325 gram amandelspijs, dat is voldoende voor een grote kerststol (ook wel kerstbrood...
Goedenavond. Tot mijn verdriet blijkt dat Klop Klop niet meer wordt geproduceerd. Ik had een fijn recept, en op uw site zie ik ook nog een heerlijk recept met dit product. Heeft u enig idee wat ik als vervanging kan gebruiken? Met vriendelijke groet, Joke Twigt.
Hoi Joke,
Het klopt inderdaad dat Klop Klop niet meer geproduceerd wordt. Klop Klop is een slagroomvervanger dus in principe kun je twee zakjes Klop Klop vervanger door 2,5 tot 3 dl. slagroom met 1,5 eetlepel suiker.
Het voordeel van Klop Klop was dat het wat steviger geklopt kon worden dan slagroom. Voor cognactaart kun je het vervangen door 2 dl. slagroom en 100 gram mascarpone met 1,5 eetlepel suiker. Dit mengsel wordt dan wat steviger dan wanneer je alleen slagroom gebruikt. Ik heb het enkele weken geleden ook op deze manier gedaan en dat werkte heel goed.
Veel succes, Marjo